Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Tuesday, July 19, 2011

Ikan Talapia Bakar Tomyam



Assalamualaikum. Memang mabeles Ikan Talapia Bakar Tomyam ni. Sedapp sangat....bau ikan ni masa dibakar harumm jerk semerbak.....satu lagi resepi yang mudah dan sedappp...Mas perap 4 jam dulu tau baru bakar ikan talapia ni...lagi best......resepi asal ikan bakar ni menggunakan ikan siakap...tapi Mas try guna ikan talapia merah....hhmm.....sedapp hingga menjilat jari....memang berbaloi menerai resepi dari buku Senangnya Memasak Ikan,ciptaan Chef Hanieliza ni..... Kak Maz menggunakan sotong , Kak Zhai dan Noorsha menggunakan ikan siakap seperti resepi asal...pasti ada siaran ulangan untuk resepi ni dan lain kali Mas nak guna ikan siakap pulak...

Ikan Talapia Bakar Tomyam
Resepi : Buku Senangnya Memasak Ikan, Chef Hanieliza
Sumber : Kak Zhai dan Noorsha
Bahan A :
  • 1 ekor ikan siakap (bersih dan kelarkan) - Mas guna ikan talapia
  • 2 sudu besar pes tomyam
  • 5 helai daun limau purut
  • 1 sudu besar jus limau nipis ataupun kasturi
  • 1 biji tomato (potong 6)
  • Aluminium foil dan Mas letak juga daun pisang
Bahan B :
  • 2 biji cili merah - Mas tak letak sbb letak cili padi merah
  • 5 biji cili api - nak pedas letak lebih
  • 3 batang serai
  • 3 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • sedikit gula dan fish sos - Mas pun ltk mcm Noorsha
  • 1 biji tomato - Mas tambah

Cara membuatnya :
  1. Gaulkan semua bahan yang dikisar dan letak di dalam aluminium foil. (jangan masukkan garam kerana pes tomyam selalunya masin.
  2. Letakkan ikan dan daun limau purut. Kemudian bungkus kemas.
  3. Bakar di dalam kuali di atas dapur selama 30 minit.
  4. Perahkan limau semasa menghidang.

42 comments:

  1. Salam pagi Mas.. apa khabar Mas n family.. lama mama x kemari n BW ...
    ikan talapia bakar tomyam menggoda betul pagi2 begini..hehehe :)

    ReplyDelete
  2. waaa... k.gee mmg suke ikan talapia... memang sedap kan mas, tambah2 ada rasa tomyam pulak...pergh!! sure bertambah2 nasi kan...

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum mas...
    pepagi akak nampak ikan bakar yg amat menyelerakan ler kat dapur mas... nampak sedaaaap tu... akak pun dah lama x membakar ikan... terliur sudah

    ReplyDelete
  4. Assalam kak mas cayang,uii nmpk sedap ikan bakq akak nih,sy yg xmkn ikn pon terliur tengaok,lagi2 kalo da pes tomyam,lagi lah feberet..

    ReplyDelete
  5. huhuhu..memang sedap kan.. tak puas makan.. btol x? ahahha.. aku terliur lak aih tgk ikan bakar kko ni..rase cam nak wat lagik jer.... tapi pes tomyam takder... kene beli la dulu... hihih.. tu yg tak menahan aritu takde ikan, udang aku belasah buat camnih.. memang mabelezz!~

    ReplyDelete
  6. kalau balik kampung memang biasa buat guna ikan talapia buat bakar ngan tomyam gini. tapi tidak ler guna resepi si sha ni. lenkali kalaau balik kampugn leh la guna resepi sha ni pulak. hehee

    ReplyDelete
  7. assalamualaikum...wahhh, bertomyam gak kiter yer...sama la menu nih...ersi tomyam gak ni..hihihi

    ReplyDelete
  8. Salam Mas,
    Dah le belum sarapan lagi ni.....
    Nampak ikan bakar Mas ni, perut terus berkeroncong....Akak tak pernah beli ikan talapia tapi dulu abang ipar ternak sendiri ikan talapia dan dia bakar dengan tempoyak....sedap betul.

    ReplyDelete
  9. salam mas...
    kecur liur tengok ikan bakar tu.. aii nak kena membakar ikan jugak lah hari ni... hihi

    ReplyDelete
  10. k.nor mmg dah plan nak buat menu ni tapi....... hahah ada tapi tu mas.. tungguuuuuuuuuuu :)

    ReplyDelete
  11. As'salam Mas

    Besornya ikan bako, meh kita kongsi makan eh mas, kak ct nak gak merasa...hihihi. Tak pernah makan ikan talapia ni, ikan yang pelik2 memang kak ct tak pernah masak. tu yang bila tengok kecur jer tu...hihihi

    ReplyDelete
  12. nmpk sedap ikan mas ni....nk2 ikan talapia tuu..lama tak mkn, mcm2 ye pes tomyam ni diguna

    ReplyDelete
  13. Mama Hawa/Mama Nani,

    alhamdudillah..mas sekeluarga sihat mama...
    maceh bertanya khabar...

    hmm...ikan bakar ni..
    memang sedapp la mama....
    mama pun try la buat...

    ReplyDelete
  14. kak Gee®,

    akak..memang mabeles ikan talapia bakar ni....
    hingga menjilat jari tau...

    ReplyDelete
  15. Diana @ Melley Mey,

    akak...
    serius mas cakap...
    memang sedapp ikan bakar ni...
    try la membakar kak...

    ReplyDelete
  16. Zaliedana,

    ct...kau tak makan ikan ke...
    rugi tau..he..he..
    mcm adik ipar kak mas lak tak makan ikan...
    skrg jerk dia dah belajar makan ikan 1 dua jenis.....

    ReplyDelete
  17. nOOrsha,

    sha...give me 5....aku suka sangat ikan bakar ni...
    sedappkan...
    memang hingga menjilat jari...
    terbaikkk laaa....

    ReplyDelete
  18. izahdaut,

    makcik..nanti kau try resepi ni pulak..
    sedapp sangattt.....

    ReplyDelete
  19. Rabiatun Adawyah,

    akak..give me 5..
    dah terjah dapur akak tadi...he..he..

    ReplyDelete
  20. Ketuhar Panas Yatie ,

    cuba akak try bakat ikan talapia guna resepi ini pulak....
    peerrhhh....memang best la kak...

    ReplyDelete
  21. AZLITA AZIZ,

    kak ita...
    selamat membako kak...
    nanti mas datang makan yerk...

    ReplyDelete
  22. K.Nor,

    akak...
    mas tungguuuuuuu.....
    apa tu..
    saspen ni...
    jangan lama2 yerk kak...

    ReplyDelete
  23. CT Delima,

    akak..percaya tak..
    mas makan sorang jerk....kikikiki
    anak2 dan suami tak makan ikan talapia....
    memang best...

    ReplyDelete
  24. Ida,Japan,

    kak ida,
    betul tu..memang best tomyam masak gini...
    sedapp...

    ReplyDelete
  25. bergendang2 perut akak tgk ikan Mas ni.
    Akak suka talapia...

    ReplyDelete
  26. sedapp!! tun wat ngan ikan kembung pun dh sedap. kalau pekena ikan talapia lg menjilat pinggan nih.. kak mas, tun malas la nk masak sbb duk sorang2.. tumpang mkn ye.

    ReplyDelete
  27. Mas....nak tapau utk lunch nanti tau! Akak amik recipe chick nugget....
    dah byk recipe mas akan reuse....thanks dik...:)

    ReplyDelete
  28. Mas, nampak isi ikan yg terkopek tu buat air liur akak nak menitis mas... Sodap ehhhh...

    ReplyDelete
  29. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  30. Assalamualaikum Mas...

    Sedap3 Kalau Kak Lin Suka Buat Pedas2 Bila Makan Berasap Telinga! Barulah Ada Ummmmhhhh!

    ReplyDelete
  31. Assalamualaikum Mas,
    waduh terliur di buatnya tngk ikan bakar tomyam ni...terasa harum semerbak masa membakarnya...akak nak wat gaklah...tapi bila ya...ekekekeke..

    ReplyDelete
  32. TopsyTurvyMum,

    akak...mas pun suka talapia..
    tu yg try resepi ni..'
    terbaikk la...

    ReplyDelete
  33. tun_telani,

    tun..kak nor buat ngan ayam....
    terliur betoi nengoknya...

    ReplyDelete
  34. Kak Sam ,

    akak..mas pun kejap lagi baru nak lunch...he..he..

    ReplyDelete
  35. Ayu Safieza @ Humaira' ,

    akak..
    alhamdudilah akak suka ngan resepi2 kat sini..
    ni yang cayanggg kat akak...

    ReplyDelete
  36. kak Naz,

    he..he..sajerk kasi akak terliur..
    nanti buat tau...

    ReplyDelete
  37. kak Naz,

    he..he..sajerk kasi akak terliur..
    nanti buat tau...

    ReplyDelete
  38. LinRosly,

    memang 100x sedapp kak..
    mabelesss....

    ReplyDelete
  39. Yatie,

    akak..buat kak..
    compom hingga menjilat jari kak.....

    ReplyDelete
  40. uishhh sedapnya...dah ramai dh yg cuba yer akak juga lum try lagi boleh buat menu utk bln puasa tak lama lagi ni..:)

    ReplyDelete
  41. kak nieza,

    hhmm..memang best kak..
    sesuai sangat tu buat masa bulan puasa......

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...