Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Tuesday, July 19, 2011

Donut Kak Yani



Assalamualaikum. Donut....donut.....mari2 makan donut....nak yang mana...yang bergelang mutiara ke yang gelang biasa tu...yang gelang mutiara tu ada 2 jerk...sebab malass bebenor nak bergentel mutiara tu banyak2....sajerk menerai bentuk belang mutiara tu bila dah dapat petua dari Noorsha tentang cara nak melekatkan bulat2 doh tu supaya tak terlerai masa menggoreng, cantik jerk tengok Noorsha buat Donut Tofu hari tu....Jadi Mas pun try untuk Donut Kak Yani ni...Alhamdudillah...menjadi...maceh pada Noorsha....muuaahhhh.....
Berbalik pada Donut Kak Yani ni...ikutkan resepi asal.....Kak Yani pintal2kan  donut tu..boleh lihat DISINI yerk ...jadi bila dah bergentel2 membuat donut bentuk gelang mutiara tu....hhmmm...jadi terlupa lak nak memintal doh tu...Mas buat bentuk donut yang biasa jerk....dah siap goreng baru ingat....hmmm..tak pe la..lain kali boleh buat donut pintal2 yerk.....alhamdudillah...Donut Kak Yani ni lembut gebuu walaupun tak letak telur.....sedappp...patut la mendapat sambutan hangat diMyresepi....memang berbaloi mencubanya......bahan2nya pun simple jerkk......

Donut Kak Yani 
Bahan :
  • 200 g tepung roti
  • 20 g gula
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil dry yeast
  • 140 ml susu segar
  • 20 g butter
  • minyak masak untuk menggoreng
  • sugar powder

Cara membuatnya :
  1. Masukkan semua bahan dalam bread maker dan tekan butang Dough dan biarkan bm menguli hingga siap dan adunan naik.
  2. Keluarkan adunan dan tumbuk2 untuk buang angin dan buat bulat2 dan kemudian leperkan. Rehatkan 20 minit atau hingga donut mengembang.
  3. Buat lubang tengahnya, menjadi bentuk donat dan terus goreng sampai kuning kecoklatan ( gunakan api perlahan semasa goreng ), semasa goreng putar2 tengah lubang donut tu dengan chopstick supaya lubangnya tak tenggelam sebab donut ni akan naik lagi semasa menggoreng.
  4. Angkat dan toskan sebentar baru salutkan donat dengan gula halus atau hias dengan coklat.

TIPS Dari NOORSHA :
UNTUK DAPATKAN DONUT YANG BENTUK GELANG MUTIARA TU, SEDIAKAN BAKING PAPER @ KERTAS A4. GUNTING SIKIT SUPAYA DAPAT SAIZ YANG KECIL, NGAM² UNTUK SEBIJI DONUT NI.....TABUR SEDIKIT TEPUNG, KEMUDIAN BULAT² DOH KECIL².....SELEPAS MEBULAT²KAN DOH TU, SAPU SISINYA DENGAN AIR, SUSUN RAPAT BEBOLA SETERUSNYA DIBAHAGIAN SISI YANG DISAPU AIR TU.. DENGAN CARA NI, INSYAALLAH DONUT NI TAKKAN TERLERAI MASA MENGGORENG YA.. SEMASA MENGGORENG, ANGKAT PERLAHAN² BAKING PAPER YANG BERISI DONUT TADI, PERLAHAN² SENDENGKAN SEDIKIT HINGGA DONUT TU MASUK DALAM KUALI KESELURUHANNYA....


34 comments:

  1. nak donat! nak donat!!
    alaa.. nape ade 2 je yg gelang2 tu.. tun nk yg tuuuu~~~~~~~

    ReplyDelete
  2. ramai wehh GMM beraya dgn gelang mutiara besor tahun ni :)

    ReplyDelete
  3. wahh brturut2 resepi dari blog ai... rasa nak senyum sampai telinge macam kak Nor Azmihah Mohamed... ehehe.. maceh mas.. jadik yer gelang mutiara nih... hi 5 jom!~ cantik mas, gebu jer.. buat byk2 pastu kiter leh bergaya sakan pkai gelang mutiare donut raye karang.. senang sket aku nak cam ko dicelah2 ipar duai ko kat keratong karang..hehehehe...

    maceh yer sudi try test petua tak seberapa tu... ni tmbh sayang kt ko ni..hehehe

    ReplyDelete
  4. nk oder gelang mutiara satu... yg besau punyer... besau roda ketapi...hehehe

    ReplyDelete
  5. rajinnya menggelang donut tu, mas... baru jer weekend lepas buat donut tapi guna resepi mayo tu... tunggu weekend lak la baru try resepi ni..

    ReplyDelete
  6. wah..gelang mutiara besor dah pasing ke subang lak ye.. adehh aku tak leh buat gelang la.. dah addict ngan donut picit2.. hahahhaa....

    rasa cam perah try je donut ni zaman blum berblog dolu2.. rasa2yer la

    ReplyDelete
  7. Beso nya gelang...ni kalau makan elok jer...kuil satu persatu..hehehe

    ReplyDelete
  8. tun_telani,

    haaa...gi ambik...
    dok makan diam2 yerk..
    yang gelang mutiara tu tengok jerk tau...he..he,..

    ReplyDelete
  9. K.Nor ,

    kikikiki..kak nor..lawan tayang gelang sape beso....

    ReplyDelete
  10. nOOrsha,

    sha..maceh atas petua kau tu..
    aku sukaa....
    mmuuaahhh....
    sayang kau juga..
    nanti raya kita pakai gelang tu yerk...
    senang aku cam kau juga...kikikiki

    ReplyDelete
  11. Gee® ,

    muahahaha...
    ada ke kak gelang mutiara besar roda ketapi....

    ReplyDelete
  12. Erani Zuhran Mohd Nor,

    he..he,..ni dikatakan cari kerja...
    sajerk menerai..
    alhamdudillah..menjadi..

    ReplyDelete
  13. izahdaut ,

    ijahh..buat jerk lagi..kikikiki
    meh ijah join menggelang....

    ReplyDelete
  14. Nazrah ,

    he..he..betul2...
    tengok2 gelang dah hilang masuk mulut.....

    ReplyDelete
  15. Assalamkak mas,uii rajin betoi akak nih mendonut tau..Mcm2donut yg dah akak try,rajin sungguh..Bestlah melaram raya nanti ngan gelang mutiara kan,hihi..

    ReplyDelete
  16. Mas : dah bape bnyk n3 ko aku tertinggal nih..nak kena pakai jet turbo baru dpt kejar ko..haha..cunnya donat..

    ReplyDelete
  17. sejak akhir2 ni mmg gian akak mendonut mas..tapi tak masuk entri lagi..sedap je ngap donut comel2 kan?

    ReplyDelete
  18. Zaliedana,

    ct....peberet family kak mas klu donut ni....
    best juga try macam2 versi donut kan...

    ReplyDelete
  19. Anna Qawina,

    haa..gi ambik kat atas bumbung rumah aku jet turbo tu..he..he..

    ReplyDelete
  20. anymz,

    akak..meh la kongsi sama2 donut tu...
    tak baik tau makan sorang2....he..he..

    ReplyDelete
  21. mas..wah bergelang donut tu..tentu anak2 suka yg mcm gelang tu

    ReplyDelete
  22. wahh...donut pun boleh buat gelang tu...kreatif tul...sedapnya mas..gebus jer akak tgk..rajin tul la mas ni.

    ReplyDelete
  23. Salam K.Mas..

    waahh..gebunya donut..dh gatal tgn nk bt nii..tp mlm ni mintak sini dulu 2 nak yg gelang mutiara tuu hikhikk

    ReplyDelete
  24. mas sedapnya donut tu.. nak bat gak la yang pintal2 tu comel la mas

    ReplyDelete
  25. Sedapnya kuih donut tu.. Bilalah Nur nak cuba membuatnya..
    Tq sebab bagi tips..

    ReplyDelete
  26. mas... cantiknya donut tu... rajin mas buat yer...

    ReplyDelete
  27. kak kzai,

    akak...gelang yang 2 tu juga yang direbutkan kak..he..he...

    ReplyDelete
  28. kak Nieza,

    akak..memang seronok tengok gelang tu..tapi nak membuatnya...
    memang bercinta sikit la..he..he..
    sajerk mencuba kak....
    alhamdudillah..menjadi...

    ReplyDelete
  29. YANA SHAIFUL ,

    selamat mendonut yana..
    try la buat gelang mutiara ni sikit.....

    ReplyDelete
  30. Juwita Jamaludin ,

    selamat menggelangkan donut tu ita...
    buat banyak2 tau...he..he..

    ReplyDelete
  31. Nur ,

    insyaAllah...nanti nur try tau....
    klu ikut tips tu.....menjadi jerk...

    ReplyDelete
  32. Mama Hawa/Mama Nani,

    mama...ni gara2 tergoda nengok noorsha menggelang la mama...
    dah berjangkit....he..he..

    ReplyDelete
  33. Diana @ Melley Mey ,

    akak...stok donut freeze dah abiss...
    tu yang mendonut lagi..he..he..

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...