Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Wednesday, July 6, 2011

Ayam Tomyam



Assalamualaikum. Menu lunch hari ni..masak Ayam Tomyam resepi Kak Nor dulu..menu lain akan difikirkan kemudian yerk....untuk anak2, dah ok dah ada lauk ayam tomyam tu..pagi tadi memang tengah memikir nak masak menu ayam apa hari ni, jadi bila nampak resepi Ayam Tomyam ni kat dapur Kak Nor tadi, terus Mas masak..boleh juga dimakan ngan nasi goreng kejapp lagi..lagi pun Ain ngan Daniel memang suka masakan ala2 tomyam ni...hmm..memang sedappp...resepi spontan Kak Nor ni memang best...ada kelainan sikit untuk menu ayam...maceh Kak Nor..

Ayam Tomyam
Bahan:
  • 1/2 ekor ayam - dipotong kecil
  • serbuk kunyit
  • garam
  • 1 biji bawang besar -  dihiris nipis
  • 3 ulas bawang putih  - ditumbuk
  • 1/2cm lengkuas  - ditumbuk)
  • 2 batang serai -  dihiris nipis
  • 1 sudu besar paste tomyam
  • 2 sudu besar cili sos thai
  • 3 - 5 bj cili padi - diketuk (optional)
  • 1 biji tomato - dibelah dua dan hiris nipis
  • 2 helai daun limau purut
  • 1/2 sudu kecil jus limau nipis - tambahan jika kurang masam
  • garam dan gula
  • 1/2 cawan air
  • minyak

Cara memasak :
  1. Gaul ayam dengan serbuk kunyit dan garam.
  2. Goreng hingga masak tp tak perlu sampai garing. Angkat dan ketepikan.
  3. Tinggalkan sedikit minyak dalam kuali dan masukkan bawang besar dan serai.Goreng sehingga bawang layu dan masukkan bawang putih dan lengkuas yg ditumbuk.
  4. Goreng lagi hingga wangi dan masukkan paste tomyam.Kacau hingga sebati dan masukkan sos cili thai, cili padi dan tomato. Kacau.
  5. Masukkan ayam dan daun limau purut yg dicarik-carikkan. Kacau dan biarkan seketika dan kemudian masukkan pulak air, garam dan gula secukup rasa.
  6. Sekiranya masakan rasa kurang masam, bolehlah ditambah 1/2 sudu kecil jus limau nipis.Masak hingga kuah sedikit pekat (jika suka masakan yg lebih kering, lebihkan tempoh memasak)
  7. Angkat dan hidangkan panas2 dgn nasi putih.



30 comments:

  1. Amboi cepatnya ayam nih sampai kak mas..Awalnya akak masak lunch..Nmpak sedap ayam nih..Rmainya masak ala2 tomyam nih,huhu dahla pes baru abis stok.

    ReplyDelete
  2. wah!sunggoh cpt ayam tomyam sampai ke sini..baru semalam saya selongkar mengintai dapor kak nor..bila hinggap di dapor kak mas, jumpa ayam tomyam lagi! i like! =0).
    bau ayam tomyam sampai ke rumah saya =0).

    ReplyDelete
  3. boleh cuba ni lain kali, selalu tomyam ni mcm sup, yg ni ala2 paprik ek... msti lagi sedap

    ReplyDelete
  4. Mas, tumpang makan kat umah ari ni mas.. Umah akak tak de letrik sampai kul 7 petang nanti.. Malas nk masak..Nanti berpeluh2 mcm mandi kolam heheheh..

    ReplyDelete
  5. massssss.... cepatnya dah sampai sini... baru akak tengok tadi kat dapur kak Nor

    laju je mas ni tau! tukar enjin apa lagi laaa... mas niii..

    tapi mmg nampak sedap nanti akak pun nak cuba jugak!

    ReplyDelete
  6. Zaliedana,

    ct..kebetulan kak mas memcari2 resepi ayam tadi..
    dah jumpa..terus la buat..he..he..
    sedapp tau ayam tomyam ni...

    ReplyDelete
  7. Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi,

    nurul..ambik bau jerk tau..
    he..he....

    ReplyDelete
  8. Sari Yusa Ibrahim,

    kak yus...
    betul tu..
    memang sedapp ayam tomyam ni..
    try la buat..

    ReplyDelete
  9. kak Naz,

    ala cian..tak de elektrik yerk kak..
    nanti jemput datang lunch yerk...

    ReplyDelete
  10. AZLITA AZIZ ,

    kak ita..he..he..kebetulan kak mas memang nak massk ayam tadi..
    jadi terus jerk buat...
    selamat mencuba kak..
    memang best ayam ni...

    ReplyDelete
  11. mas...cepatnya ayam ni sampai ke SA..br semalam akak nmpak kat dapur kak nor..jaga2 ye..jap lg lunch nak dtg mkn nasi umah mas :)

    ReplyDelete
  12. Salam Mas,
    Fuhh nampak sedapp!! Nak kena carik tomyam pes pulak la ni:)

    ReplyDelete
  13. kak mieza,

    he..he..jemput datang kak lunch nanti yerk...

    ReplyDelete
  14. TopsyTurvyMum,

    selamat mencuba kak...
    sedapp tau.....

    ReplyDelete
  15. Assalam mas,
    memang laju betul adik mas nilah..
    berdesup dia kedapur 1-2 jam kemudian dah siap ya..tadi pagi baru akak baca comment mas kat blog nor tu..heheh..

    ReplyDelete
  16. kak ayu,

    akak..kebetulan mas memang nak masak menu ayam kak..
    tu yang terus buat..he..he..

    ReplyDelete
  17. Salam kak!!! aduhhhhhh mmg shinkansen betullah akak kita yg sorang niii, kita plan nak buat arini TAPI bhn tak cukup, padan muker! ahahaha terpaksa menyimpang carik resepi lain :D

    ReplyDelete
  18. ijayuji,

    he..he..ika..bahan apa yang tak cukup tu..
    tak pe...esok ika buat yerk...
    boleh kasi kak mas sepiring...kikikiki

    ReplyDelete
  19. As'salam Mas

    menu yang begitu menyelerakan dari mas ni. memang sesuai lah untuk masak2 kat dapur kak ct ni. menu ayam semuanya bedal..hihihi.

    rajin eh, meh jadi jiran kak ct jom..hihi

    ReplyDelete
  20. Salam Mas...

    Super woman tul adik kak cek sorang ni...awal2 dah kuar menu tuk lunch...he he...sedapnya kak cek tgk....:)

    ReplyDelete
  21. Paty's Kitchen - Cook with passion,

    akak..anak2 mas pun suka masak ayam gini...he..he..

    ReplyDelete
  22. CT Delima ,

    akak..memang sedapp kak ayam ni..
    try la buat...
    nanti kita berjiran yerk...he..he..

    ReplyDelete
  23. cik cek,

    kak cik..senang masak awal2 kak..
    nasi baru mas masak lewat..he..he..

    ReplyDelete
  24. Cepat sungguh ayam ni sampai dapur mas....tak sempat2 apa lagi, tgk2 sini kuar ayam tomyam jugakk...emmm, kuah dia pekat2 yer mas..sedapnyer nmpk

    ReplyDelete
  25. perggg haruskah ku masak this dish untuk budak french ni? sampai sekarang pun tak masak masak lunch.. tak tahu ape nak masak .. arghhhh!!

    ReplyDelete
  26. mmg anak murid terbaik lg cemerlang ni.. nah amik pingat dan sijil ya.. heheeh

    tq.. tq sudi cuba.. smlm masa duk mengarang tu, mmg nak mention dah nama mas, nak cakap, mas, jom buat... sbb tau mas mmg cepat kalau menu ayam nak2 kalau ada gravy kan.. tp tak jadi.. pasal apa ntah.. tak tertaip.. tup2 pg ni mas komen, nak buat, baru gak lg abis baca komen, mas dah siap post pun.. wahhhhh banyak bagus... mmg cemerlang gemilang terbilang ni :)

    ReplyDelete
  27. kak Ida,Japan,

    akak..memang sedap ayam tomyam ni kak..
    cer try buat...
    buat berkuah kak..
    baru best....

    ReplyDelete
  28. kak rima,

    akak..elok bebenar akak masak ayam tomyam ni..
    senang dan sedappppp.....

    ReplyDelete
  29. kak nor,

    akak..kikikiki...biasa la tu kak....tu tandanya akak teringat kat mas...
    mas pun kebetulan mencari2 resepi ayam pagi tadi....jumpa lak ayam tomyam ni...
    apa lagi...bergegas la buat...bahan2 dah ada kan...
    maceh kak nor...muaahhhh
    anak2 mas suka sangat...
    sampai menjilat jari..
    mas makan ngan nasi goreng pagi tadi pun best....

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...