Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Saturday, July 16, 2011

Ayam Goreng Cajun Berserai



Assalamualaikum. Layan Ayam Goreng Cajun Berserai untuk hari ni. Hmmm..memang sedappp...rasa serai yang dah digoreng tu memang best...syoknya mengunyah serdak2 tu....lain kali nak letak lebih sikit serai tu..supaya dapat lebih banyak serdak ..baru bestkan..resepi asal dari HaSue yang katanya dia first time jatuh chenta dengan ayam goreng berserai ni adalah masa makan ayam goreng berserai ni kat kenduri doa selamat kat rumah seorang kawan cik abangnya....Kak Nor pun dah mencubanya pada hari yang sama Sue buat....sedappkan Kak Nor ayam ni....abang pun angkat jari kata sedapp bila Mas tanya pendapatnya tentang Ayam Goreng Cajun Berserai ni...
Satu tips menarik dari HaSue yang Mas nak kongsikan disini pulak...biasa la kan Sue tu..tiap masakannya mesti ada tips2 yang menarik untuk dikongsikan bersama....maceh yerk Sue..aku kongsikan kat sini pulak yerk...untuk nak dapat aroma serai harum yang extra,tumbuk serai tu(tak perlu hiris2),biar panjang dalam 4 inch gitu..pastu tumbuk keseluruhannya..dari pangkal sampai hujung..pastu buh sedikit air,baru gaul n perap ngan ayam..baru aroma serai tu lagi mengancam!


Ayam Goreng Cajun Berserai
Resepi : HaSue
Sumber : Kak Nor
Bahan :
  • 2-3 ketul peha ayam-Buang lemak dan kulitnya.Potong saiz hidangan,cuci dan toskan
  • 5 ulas bawang merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 3cm halia*-bahan2 bertanda * ditumbuk/kisar halus
  • 4 batang serai-boleh letak lebih(biarkan pjg lebih krg 4 inci dari pangkal,tumbuk hampir lumat keseluruhannya dan tambah sedikit air)
  • 1 tbsp serbuk kunyit-boleh guna kunyit hidup yang ditumbuk
  • 1 tbsp serbuk ketumbar
  • 1 tbsp rempah cajun
  • 1 tsp serbuk jintan putih
  • Garam dan perasa(jika suka)
  • Serbuk cili(jika suka pedas)
  • Minyak masak secukupnya untuk menggoreng

Cara memasak :
  1. Gaulkan ayam dengan semua bahan2(termasuk serai dan jusnya sekali) dan perap seketika (atau semalaman dalam peti ais.)
  2. Panaskan minyak terlebih dahulu dan goreng sehingga keemasan.







18 comments:

  1. Salam Mas, akak dah amik dh terliur dah kat dpur Sue hari tu..konon nak masak, x masak2 lgk...tumpang ratah seketuii la eh...hehe

    ReplyDelete
  2. sama la dgn akak jugak mas..tak buat2 lagi.asek buat menda lain je.hehe

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum mas...
    wah sedapnya... dah sampai cnie dah ayam nie yer mas... akak lom buat lg ayam maak gini.. nampak sgt sedap tu mas.. meh bawak 4 ketul kat akak.. :)

    ReplyDelete
  4. salam kak mas!!! akak ni mesti g jalan2 ke??? tak peee tuan umah tak de kita ambik jer ayam tu yaaa hihihi... kita arini malas masak lah kak :D nak mintak makan kat umah org jerrr :D

    ReplyDelete
  5. Salam Mas...
    tuan rumah dah gi jln2 eh Ika..jom kite pakat ambik ayam grg cajun serai ni..nak msk malas jgk cam Ika..hehehe Mas oh Mas :)

    ReplyDelete
  6. pon...pon..

    mas..............
    aduh.. nampak menyengat dan menyelerakan ayam berserai goreng kamu tu............

    tumpang makan malam boleh?

    ReplyDelete
  7. massss...bercajun ajer ye semenjak dua menjak ni sampai akak pun dah beli rempah cajun ni sebab tgk kwn2 asek masak bercajun..tp belum lg memasaknya..bak seketui mas heheh

    ReplyDelete
  8. Tak tau nak kata apa lagi. Memang akak tertinggal nn jauh di belakang. Sib baik sifu2 semua paham.

    ReplyDelete
  9. tengok banyak resipi bercajun..akak pun kelam kabut beli..tapi sampai sekarang tak cuba2 lg,,sedap nampak ayam rempah tu

    ReplyDelete
  10. kak mas...duit poket saya tak cukup beli cajun...nak rasa ayam masak cajun serai sikit..hantar sepinggan ke rumah saya,kak mas! i'm waiting! weehaa! =0).

    ReplyDelete
  11. Mas....mmm akak stil dokjumpe3 cajun kat sinih...sob sob sob....so nak minta vongkoos la ye 3 ketol ayam goleng k...:)

    ReplyDelete
  12. Asalamualaikum Mas...

    Sedap Nampak Ayam Tu...Makan Masa Panas Mmg Berselera..

    ReplyDelete
  13. nampak sangat saya ni rajin memasak..
    cajun tu apa?

    ReplyDelete
  14. banyak lg ke stok cajun ko mas (tak tau da bape kali ulang soklan nih..)hahahaha

    ReplyDelete
  15. sedapnya tgk ayam goreng mas tu..ada aroma serai dan cajun lagi...nanti akak pun nak terai jugalah...:)

    ReplyDelete
  16. OOOOwh, kak ayu minta nak tempek recipe bun burget yer mas...dah tempek dah....emmmuah!!

    ReplyDelete
  17. sungguh menggoda diri....
    sedapnyer.... :)

    ReplyDelete
  18. sungguh menggoda diri....
    sedapnyer.... :)

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...