Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Tuesday, July 12, 2011

Ayam Goreng berempah Cajun



Assalamualaikum. Demam cajun tak kebah2 lagi kan..rasanya berbaloi beli cajun ni...boleh digunakan untuk macam2 resepi....boleh juga dimasukkan dalam rencah untuk menggoreng ayam....hasilnya memang best....sedapp tau rasa berempah ayam goreng ni....lagi sedapp bila dimakan dengan nasi lemak. Hmm...enaknya...sampai mengigit2 tulang ayam tu.....he..he......Ayam Goreng berempah Cajun ni dah banyak hari Mas buat..baru hari ni sempat n3 kan.....maceh pada tuan resepi yang cun dan pandai mereka macam2 resepi yang best tu....Kak Nor...muahhhhh....Anna dan mamahawa pun dah menerai ayam goreng berempah cajun ni.....

Ayam Goreng berempah Cajun
Bahan:
  • 1/2 ekor ayam - potong kecil dan toskan
  • 3 ulas bawang putih - ditumbuk
  • 1 sudu besar cajun - untuk lihat cajun klik SINI
  • 1 sudu besar serbuk cili kasar
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • 1 sudu teh madu
  • 1 sudu besar jus limau nipis
  • 1 sudu besar air
  • garam
  • minyak

Cara:
  1. Campurkan kesemua bahan kecuali ayam dan minyak dan gaul hingga sebati.
  2. Lumurkan pada ayam dan perap sekurangnya 1/2 jam.
  3. Panaskan minyak dan goreng ayam hingga masak.
  4. Hidangkan panas2.

32 comments:

  1. ni bile time goreng mesti harum semerbak..patutlah sampai tulang pun nak gigit...

    ReplyDelete
  2. salam mas..
    waa... mengoreng ayam tuan rumah pagi ni..
    cagun tu dah beli tapi belum ada masa lagi nak menerai.. hihi..
    angin mencagun belum bertiup lagi ni...
    akak simpan dululah resepi ni.. kalau taufan cagun bertiup kang akak buatlah ye mas..

    ReplyDelete
  3. ermmm shedapnyaa...nmpk mcm crunchy ye Mas...
    anak2 sis fried chicken ni..nnti nk test le..

    ReplyDelete
  4. Aah Mas..cajun ni byk kegunaan nyer..tak lah terperap jer dlm peti ais... mama buat mkn ngan bee hoon jer ari tuh..sedap3x

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum mas... x per mas... skg nie masih musim cajun lag tu... hehehhe... ayam tu mmg nampak sedap ler mas... bubuh cajun lg gitu... pasti bertambah berselera nak makan kan mas..

    ReplyDelete
  6. As'salam Mas

    Kak ct pun macam Ita gak. dah beli lama dah cajun tu. masih dok diam jer dalam almari. tunggu angin nak buat baru kasi pecah dara cajun tu nanti... hahaha

    baru nak usik2 nak mintak seketul ayam tu, dah abis ehhh...

    ReplyDelete
  7. Salam kak mas!!!! nak ayam tuuu!!! nak ayam tuuuuu!!! nak dgn nasikkk jugak!!! wakakaka...sedapnyerr! lama tak buat ayam berempah gini! masuk listtt! list kita dah tak leh nak save dah sbb bykkkk! wakakaka...

    ReplyDelete
  8. Salam MAs...

    Pertama kali dengar nama cajun ni. nanti nak tgk apa benda cajun ni....

    ReplyDelete
  9. mmg wangi dan sedap kan mas.. aroma cajun tu.. emm sedap :)

    tq ya sudi try resipi campak mencampak ni :)

    ReplyDelete
  10. mas..meh tuka pinggan..nak rasa resepi nih sbb guna cajun tp lain resepi..hehe..
    best kan buh cajun nih

    ReplyDelete
  11. kak Nazrah,

    akak..memang wangi jerk baunya masa mengoreng...
    best kak ayam ni..
    try la buat...

    ReplyDelete
  12. kak AZLITA AZIZ,

    akak..cian cajun tu...
    guna la dia..he..he..

    ReplyDelete
  13. Sis-Lin,

    sis..memang rangupp sis...
    besttt....

    ReplyDelete
  14. Mama Hawa/Mama Nani,

    betul tu mama...
    cajun ni boleh jerk masuk mana yang difikirkan sesuai..'
    bestkan..

    ReplyDelete
  15. kak Diana @ Melley Mey,

    akak....betul tu...
    letak cajun tu yang menyedapkan lagi ayam goreng ni...

    ReplyDelete
  16. kak CT Delima,

    akak..jangan sampai cajun tu expired dah...kikikiki
    guna la cajun tu kak..
    goreng ayam yerk...

    ReplyDelete
  17. ijayuji,

    ika....kasi biskut sebalang dulu..kikikiki
    dah abiss la ika..
    dah banyak hari dah buat....

    ReplyDelete
  18. Wanieyra,

    tengok dan beli dan masak tau..
    selamat mencuba wanie....

    ReplyDelete
  19. K.Nor,

    suka resepi campak mencampak kak nor ni....
    muahhhhhh...

    ReplyDelete
  20. HaSue,

    kau ada cajun kan mek..
    cer try buat ayam ni..
    best tau....

    ReplyDelete
  21. ko nih Mas...takde kerja lian ke selain nak bg aku lapar? haha..sedap kan..aku anak branak suka ni, ratah2 yg belen tu, ada isi nya yg belen aku boh dlm nasik goreng..hihi

    ReplyDelete
  22. sedapp!!tun dpt je cajun aritu, terus wat yg ni.. pastu smb goreng, smb tgk tv.. tgk2 dh hangus sket.. haha.. tp still sedap. cuma x amik gamba laa sbb malu. hihi

    ReplyDelete
  23. ish ish ish... nak beli cajun..nak beli cajunn...

    ReplyDelete
  24. tak abih2 lg ke stok cajun ko mas... uwaa.. aku jugak blum ade cajun nih.. harus gi tarik lengan hb ajak gi cari cajun ni....sedapppnye nmpak ayam tu :)

    ReplyDelete
  25. cajun...oh cajun...kak cek nak try jugakkkk...:)

    ReplyDelete
  26. assalamualaikum....nak rase ayam seketoiii...

    ReplyDelete
  27. Anna Qawina,

    ana..aku goreng ayam ni...tak berbaki..ratah sampai abiss...kikikiki
    sedappkan anna ayam gorengn gini..
    suka la...

    ReplyDelete
  28. tun_telani,

    debik mek sorang ni..
    berangan yerk..
    kikikikiki
    mujur tak hangit....
    buat lagi tun..kali ni goreng betul2 yerk..

    ReplyDelete
  29. Cheq Sue,

    beli cepat2 cheq sue....
    boleh terus buat..
    bestt tau cajun ni...

    ReplyDelete
  30. nOOrsha,

    rugi wehh kau tak beli cajun sha...
    bestt tau...
    gi beli cepat yerk...
    banyak resepi dok tunggu tu..

    ReplyDelete
  31. cik cek,

    kak cik..
    dah beli cajun ke belum..
    kat giant senawang banyak tu..he..he..

    ReplyDelete
  32. Rabiatun Adawyah,

    waalaikum salam kak tun...
    ayam udah piniss la kak..
    cer akak lak try buat..
    sedappp....

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...