Assalamualaikum.
Juadah untuk bersahur semalam.. Mas try Rendang Ayam Kelantan pulak.. Alhamdulillah... memang sedappp...
Lama dah nampak Kak Fauziah Samad @ Kak Jee , tayang.. baru semalan dapat mencubanya ... TQ yerk kak atas perkongsian resepi rendang ayam yang sedap ni... klu guna daging atau kerang pun sedap,...
Mas share resepi disini pulak yerk..
Bahan :
1 ekor ayam (berat kurang lebih 1.4 kg), dipotong pada saiz sederhana
15 biji bawang merah kecil*
4 ulas bawang putih*
1 1/2 inci halia*
1/2 inci kunyit hidup (che mat tambah)*
10 biji cili merah*(*dikisar halus)
5 helai daun limau purut (kalau saiz daun anda besar, guna 3 helai)
4 batang serai, diketuk
2 cawan pati santan
1 keping asam gelugor (che mat tambah)
2 helai daun kunyit, dimayang halus
Garam dan gula secukup rasa
Cara memasak :
Panaskan minyak dalam kuali, masukkan serai titik dan bahan kisar halus. Kacau dan masak hingga terbit minyak, guna api kecil dan kacau selalu. Masukkan ayam dan gaul rata, masak hingga ayam kecut sedikit.
Masukkan pati santan, asam gelugor dan daun limau purut, kacau dan biar mendidih, kemudian kecilkan api dan masak hingga pekat. Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Kacau rata.
Bila rendang kering (tapi masih lembap dan bekuah sedikit), masukkan hirisan halus daun kunyit. Gaul rata dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi putih, nasi berperisa (seperti nasi minyak, beriani dan sebagainya), nasi impit dan ketupat...
Selamat mencuba!!.
aku pernah makan rendang ayam kelantan tapi ada kacang panjang.
ReplyDeletemabeles nengok rendang ko tu mas. tuko ngan rendang daging aku mas meh. hehe
Mas, tetiba akak teringatkan pulut kuning...
ReplyDelete