Search This Blog

Wednesday, September 22, 2010

Ayam Beriani




Assalamualaikum.
Ni lauk ayam yang dimakan dengan Nasi Beriani Jus Oren, Mas buat Ayam Beriani, sedap tau, memang kena bila dimakan dengan Nasi Beriani Jus Oren....resepi Ayam Beriani ni Mas ambik dari Kak HanaKak Hana masak Beriani Hati Ayam, Mas tukar dengan ayam. Kak Hana pulak ambik resepi dari  Kak.Dayang, yang memang masak Ayam Beriani. Haa..Haaa..jangan pening yer....ni memang resepi Ayam Beriani...Mas jer yang ambik resepi Beriani Hati Ayam Kak Hana..Maceh untuk akak berdua atas resepi yang sedap ni......walaupun banyak bahan2 sampingan yang Mas tak letak sebab tak de stok ,Ayam Beriani ni memang mantop...lain kali Mas buat, nak letak bahan2 sampingan pulak...mesti lagi lagi mantoopp....


Ayam Beriani
Resepi : Kak Dayang
Copy : Kak Hana

Bahan :
1 ekor ayam - dipotong ikut suka, digaul bersama sedikit kunyit dan garam. Kemudian digoreng hingga 3/4 masak
70 gm rempah beriyani Faiza - dibancuh dgn sedikit air
5 sudu besar minyak masak - utk menumis
3 sudu besar minyak sapi
garam secukupnya
sedikit gula
1/3 tin susu cair 
2 sudu besar puri tomato
2 sudu besar madu

Bahan2 kisar :
10 biji bawang merah
6 ulas bawang putih
1/2 inci halia
5 biji cili hijau

Bahan2 dimayang :
daun bawang - Mas tak letak
daun sup - Mas tak letak
daun ketumbar - Mas tak letak
daun pudina - Mas tak letak
1 biji bawang besar

Bahan hiasan : 
kismis, gajus goreng dan bawang goreng - Mas tak letak

Cara :
Panaskan minyak dan minyak sapi di dlm kuali besar. 
Tumiskan bahan2 yang dikisar sehingga wangi. 
Masukkan pes rempah beriyani dan tumis lg hingga pecah minyak.
Masukkan 5 cawan air @ secukupnya. Biarkan ia mendidih dan menjadi pekat.
Masukkan susu cair, puri tomato, dan madu. Kacau rata.
Masukkan bahan2 yg dimayang, garam serta sedikit gula.
Masukkan ayam dan gaulkan.
Masukkan bahan2 selebihnya dan masak hingga sebati.



2 comments:

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.