Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Monday, October 1, 2012

Roti Naik Tok Mak @ Roti Lembut




Assalamualaikum.
Lama dah tak meroti, jadi bila meroti balik, rasa seronok sangat tengok roti menjadi dengan jayanya.....lembuttt dan gebuuuu...
Dah nampak kat wall fb Izahdaut, tapi sabar lagi...tapi bila tengok Ika pulak menerainya....hmmm...memang jadi tak sabar2 dah nak meroti...Mas buat khamis lepas...jadi dah abis yerk..he3
Tima kasih pada Faridah Haron FB yang berkongsi resepi Roti Lembut @ Soft Bun yang mabeles ni di wall fbnya...tengok bahan2nya pun ringkas jerk......tak de guna pelembut roti pun...
Lepas ni, memang Mas tak serik lagi mencuba resepi ni....   ^__^  ...terbaikkk

Update :
Akhirnya jumpa juga wall FB Tok Mak, tuan punya resepi Roti Naik nie, Mas panggil Roti Lembut...boleh yerk kak...he3....
Perhhh...puas juga selongkar fb mencari resepi Roti Naik nie...TQ kak atas perkongsian resepi Roti Naik yang lembut gebu nie.....




Roti Naik @ Roti Lembut @ Soft Bun Resepi 

Resepi : Tok Mak FB
Sumber 1 : Faridah Haron FB
Sumber 2 :  Ika

Bahan2 :
500 g tepung high protien @ tepung gandum @ tepung roti
 1 biji telur

 3/4 cawan gula halus
 1 sudu besar susu tepung  - Mas ikut Ika gantikan horlicks
 2 sudu besar susu pekat manis
 2 sudu besar marjerin
 1 sudu besar shortening
 1 peket mauripan (11g)
 campurkan susu pekat manis + telur + tambah air...jadikan 300 ml semua sekali 

***utk pastikan yis hidup....sy campurkan skali yis dlm bancuhan air diatas....sy guna air suam panas...jika yis berbuih...maksudnya sedia utk diguna...jika sebaliknya...jgn guna...(resepi tok mak x tulis cam ni....maaf tok mak...sy ubh sbb nk tgk yis ok ke x)

Mas tak campur pun yis ngan campuran air tu, tuang jerk yis dengan bahan2 diatas, Alhamdulillah, roti tetap lembut gebu ...  ^__^





 Cara :
Dalam mangkuk...
Masukkan tepung dan gula halus...masukkan adunan 300ml air tu...gaul sebati....
Masukkan marjerin dan shortening...gaul rata....
Teruskan uli hingga adunan lembut, licin serta elastik...

Perapkan doh sehingga naik sekali ganda...tumbuk2 doh utk kuarkan angin...bulatkan       kecik2...susun dlm loyang...yg dah di griss....perap lagi sejam, untuk buat doh pizza boleh kurangkan kuantiti gula.
Bakar dalam oven 180...selama 20 minit atau hingga masak...dengan api atas bawah
Kaedah lain menggunakan Bread Maschine boleh set kan mcm biasa utk buat doh.




Makan roti ni dengan Butterscotch Souse.....perhhhhh


17 comments:

  1. Mass.. Asal tuan resepi ialah tok mak.. Aku dah mintak izin kat tok mak nk share resepi yg dishare oleh faridah ni. Hehe takut gak kang salah paham kan.. Yrela kat fb main share xletak tuan punya kan..

    Aku dah buat hari tu, tapi gara2 aku tekan aje set apa tah kat bm, pastu dah buat keje lain, lupa roti dlm bm aku trus tido. Bagun2 idung aku terbau2 org bako roti wangii jek dimlm hari. Rupa2nya aku dah set terus bako roti tu. Tak jadi nk buat bun comel gini. Tpi mmg lembut kN

    ReplyDelete
  2. Izahdaut...

    yerk ke makcik...
    puas dah aku membelek fb faridah tu...
    ingatkan resepi dia...he3
    TQ yerk bagitahu...

    hahahaha..
    sabar jerk ngan ko ni...
    serius makcik..
    memang lembut gebu kan roti nie...
    terbaikk la

    ReplyDelete
  3. Salam Mas,
    tang yang ada sos butterscotch tu yang tak tahan tu.

    ReplyDelete
  4. Hadoiiii... tgk yg meleleh tu buat k.gee tak tahan tau! mmg pon dh lama tak meroti... BM k.gee tu dh merajuk gamaknya... hisy! tak boleh jadi ni... hari ini jugak kena meroti...

    ReplyDelete
  5. uwaaaaaaaa... bestnye wat roti comel2.. gebu plak tu ye.. hermmm.. bila la saya nak dapat beli BM ni.. nak menguli sendiri dah tak larat dah.. sangat jeles bila tengok org apdet pasal roti.. hua hua hua..

    ReplyDelete
  6. Salam kak mas!!! gemuk2 roti akak :D hari ni kita cuti menguli sbb byk kerja balik ni mesti budak2 tanya :D

    ReplyDelete
  7. salam kak mas cayang..... nk roti seketul!! terliur nengok roti ngan sos butterscotch tu. tun baru je habiskan roti yg buat last week, nk wat stock baru, tp nunggu laling tun balik dr outstation dulu lah.

    ReplyDelete
  8. salam mas...
    macih mas... ada jugak rupanya yg rindu kat akak.. heee...

    adam sihat? dah pandai meniarap ke dia?

    roti nampak ngancam... akak lama tak meroti.. lama betul BM tu beristirehat... tuan BM agak kesibukan + kemalasan sikit.. sabar jelah..

    ReplyDelete
  9. kak mas fingggsan tgk roti gebuss sgt..mtk 2 ketul....

    ReplyDelete
  10. kite bab meroti xlepas2 lagi k.mas... huhuhu... buat dlm bread maker, bile nk bentukkan doh, dia dh jadi xnaik..huhu

    ReplyDelete
  11. tq cik empunya resepi roti ni..saya dah cuba sekali dan Alhamdulillah..rotisaya masih lembut dan gebu walaupun dibiarkan di room temperature selama 5 har..still lembut..sedap..

    ReplyDelete
  12. dear adik..akak ingin mengucapkan jutaan terima kasih kerana pemberian resepi roti yg cukup baik..akak dah google pelbagai resepi dan asik compare yg mana yg senang..n urs yg paling senang..tak perlu guna bread improver ..just guna water roux jer..mohon share resepi u dgn kekawan di usa ya..coz akak tunujuk hasil roti yg guna ur resepi di fb n semua nak resepi so akak mohon permission utk bagi ur link kat depa..semoga usaha adik Berjaya selalu

    ReplyDelete
  13. Bm lame beno doh tido tq.. mg allah murahkn rezki ats pkongsian ni. Dgn smgt bkobar2 akak akn bgn bm utk cuba resepi ni



    ReplyDelete
  14. kalo x gune shortening tu jadi x ye?

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...