Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Tuesday, October 2, 2012

Red Velvet Cake @ Kek Baldu Merah




Assalamualaikum.
Bila dah gian nak buat kek....memang tak boleh sabar2 dah kan.
Meh layan Red Velvet Cake nie...baru jerk buat pagi tadi...dapat juga Ain ngan Daniel bawa bekal pergi sekolah.
Teruja tengok Red Velvet Cake Anna Qawina yang cantik menggoda tu...tauke kek la kan...jadi klu ada yang nak order kek..roger2 Anna tu yerk....he3....jadi Mas pun buat hari nie...TQ Anna sudi melayan sms aku pepagi tadi..yerk la kan...bila dah yakin betul2.....baru compiden sikit membuatnya...Alhamdulillah...Red Velvet Cake ni menjadi dengan jayanya...sukaaaa sangat...


Red Velvet Cake
Olahan : Anna Qawina

Bahan : 
5 biji telur gred B @ 4 biji telur gred A
250 gram mentega beku tanpa garam
*3 cawan tepung naik sendiri @ Tepung gandum + 2 1/2 sdt baking powder
*3 sudu makan serbuk koko
2 cawan gula kastor
2 sudu makan pewarna oil base
1 cawan buttermilk - kalau xde buttermilk blh tgk resipi kt bwh
1 sudu teh garam- x letak
1 sudu makan baking powder
1 sudu makan cuka makan - Mas dan Ana guna cuka kurma

BUTTERMILK:
1 cawan susu segar
1 sudu makan cuka makan atau jus lemon 
 Cara :
Satukan semua bahan dan biarkan selama 10 minit sebelum digunakan.





Cara :
1. Panaskan ketuhar 180 degree celcius.
2. Ayakkan bahan kering (*) menjadi satu bahagian ke dalam sebiji mangkuk. Ketepikan.
3. Pukul mentega dan gula di dalam mangkuk pengadun kek elektrik hingga sebati.
4. Masukkan telur sebiji demi sebiji, perlahan-lahan.
5. Dalam mangkuk buttermilk campurkan pewarna merah dan kacau sebati.
6. Masukkan tepung dan buttermilk, berselang-seli hingga habis. Masukkan garam.
7. Pukul hingga kembang dan ringan. Matikan mesin pengadun.
8. Larutkan baking powder dan cuka kemudian tuangkan kedalam adunan kek. 
8. Kaup dan balik-balikkan hingga sebati guna senduk.
9. Tuang adunan ke dalam dulang pembakar dan bakar hingga kek masak.





Resepi Krim Cheese :
Bahan :
500 grm whipping cream - brand VIVO
250 grm cream Cheese - brand Phillidephea
60 grm gula icing
110 grm butter
2 titik lemon paste

Cara :
Pukul whipping cream hingga kental. ketepikan
Dalam bekas lain, pukul krim keju bersama semua bahan lain hingga berkrim.
Satukan whipping cream tadi bersama krim keju, gaul sebati, boleh juga  pukul dengan mixer dengan kelajuan perlahan.
Boleh digunakan untuk menghias kek anda




17 comments:

  1. Salam mas...cantek kek velvet tu....kite pun bekira nk buat jgak hari ni...tibe2 ank demam lh pulak...tu yg kelam kabut...dh skodeng respi ni semlm kat blg anna...:-)berkobar2 je nk buat..tpi tak tau bila lh nk start ni...bhn2 smua dh ada...:-)

    ReplyDelete
  2. sury_masury,

    insyaAllah...nanti anak dah sihat..
    buat tau kek nie..
    sedappp gilerrr...

    ala...sememeh jerk tu kek mas...he3
    janji sodap

    ReplyDelete
  3. Marsita yahya,

    memang sedap...
    hingga menjilat jari u...

    ReplyDelete
  4. allooo mas yg cantek manis...tq tq promo biz i..nak 3¢ upah...hai bnyk lak promo free aku dapat..Alhamdulillah...murah rezeki kita senua I.Allah....
    ko g buat ke lain lak mas...meh aku jaga adam..hihi

    ReplyDelete
  5. salam kek yg lama dok megidam ni...nak buat sangat2 tp tang crem tu x pandai...tp rasnaya harus cuba juga....sdp npak

    ReplyDelete
  6. Anna Qawina,

    Aminnn....ala apa salahnya promot kawan..he3
    untung2 ko buka kedai kek nanti..
    sponser la sebiji dua masa birthday aku...kikikikiki

    ko nak juga makcik kek aku nie..
    gi ambik sendiri..ada lagi tu..
    tak kuasa aku buat lagi...he3

    ReplyDelete
  7. Sheila Shafeareen,

    akak..mas dulu pun tak pandai..
    mcm skrg dah pandai sangat..he3
    sikit2 boleh la..tngh belajar...
    try la kak..
    insyaAllah..boleh tu...
    berbaloi tau sebab kek ni memang best...

    ReplyDelete
  8. Çok leziz ve iştah kabartan bir görüntüsü var. Ellerinize, emeğinize sağlık.

    Saygılar..

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum Mas,
    rajin betullah adik akak ni..geram je tngk kek merah menyala ni...kalau dpt rasa sepotong kan best...

    ReplyDelete
  10. Salam kak mas!! perrghhhh! yg ni terliur abissssssssss kalau ler dpt sepotong tu kak terbongkang kita kak sbb kenyang! sedappnya! krimcis dia byk ler pulak tuuuu huhu

    ReplyDelete


  11. huhuhu...tak baek tawww tayang kek ni...akak suka la sesangat...telan air liur akak tgk topping yg tebal dan cantik tu...

    ReplyDelete
  12. Salam mas...rajenya dia.Klu dekat k.atie dah tapau sepotong..mmg nampak mengoda kek merah menyala tuh!

    ReplyDelete
  13. emmm cukup tertarik dan menarik hehh ..semoga ada kekuatan nak cuba buat lahh ...

    ReplyDelete
  14. peeh..

    mas. ayu mmg teringin ssgt buat kek valvet nie tauuu

    ma kasih kwn syer...

    ReplyDelete
  15. Salam Mas, setiapk ali nengok org tayang kek ni, mesti teringat kek yg akak buat tak menjadi..sejak ari tu, belum terbuat2 lagi utk kedua kalinya...cantik je tgk merah baldu kek ni..

    ReplyDelete
  16. salam...sedapnye tgk kek die..terliur tgk.td en hubby g beli tu yg teringat2 lagi nak makan....bila pikir2 baik buat sendiri leh makan berulang2 n kalo xcukup leh buat lagi kan?heheheheh....tq yea Mas...nnt aza nak buat gak ni sb ada bahan2 yang xde kat umah ni utk buat RVC....doakan aza berjaya buat RVC mcm RVC Mas....

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...