Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Tuesday, October 16, 2012

Kek Coklat Nuanza - Basic Resepi




Assalamualaikum.
Atas permintaan anak2 nak kek coklat, jadi Mas try resepi Nuanza pulak, lagi resepi kek coklat yang simple dibuat dan sangat sedappp....keknya moist jerk tau.....gebuuu...tak muak dimakan....untuk kali ni Mas kukus jerk kek nie, boleh juga dibakar jika suka...terpulang yerk...
TQ banyak2 Nuanza atas perkongsian resepi kek coklat yang sangat best nie...salah sorang tauke kek juga tu.... :)
Untuk dekonya, Mas dapat ilham kat FB More-ish-Cupcake yang asalnya dari In Katrina's Kitchen.... TQ
Suka sangat Ain ngan Daniel tengok kek nie...


Kek Coklat Nuanza - Basic Resepi 

Bahan A :
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko berkualiti tinggi (imported)
1 3/4 cawan gula pasir
1 1/2 sudu teh membumbung baking powder (sudu kfc)
1/2 sudu teh 
membumbung 
baking soda 
(sudu kfc)

( satukan semua bahan ke dalam besen yg agak besar, ketepikan )


Bahan B:
1 cawan minyak masak
1 cawan susu cair
1 1/4 cawan air panas
2 biji telur gred A ( kalo gred B / C, guna 3 biji ) - pukul sedikit mcm nk buat telur dadar)

( satukan semua bahan B )




Cara:
Masukkan bahan B ke dalam bahan A..
Gaul sebati sampai hilang ketul2..
Boleh di tapis agar tiada ketul2 yg kelihatan pada kek nti

Masukkan ke dalam loyang saiz 7 @ 8 inci
( loyang di sapu minyak dan ayak tepung di permukaan loyang secara nipis )
atau gunakan kertas minyak

Bakar selama 1 jam 15 minit atau sehingga kek masak
Adunan boleh juga dikukus 



13 comments:

  1. Assalamualaikum Mas :D
    Yess sedapnya kek kukus tapi nk topping2 tu Kak Lin belum rajinlaaaa....macam mana nk jadi rajin erk Mas? Hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikum salam..
      ala kak lin...
      tak topping pun kek ni dah cukup sedap dimakan.... :)

      Delete
  2. assalamualaikum Mas hee cute nya pandai mas deco suka akk negok...kak sofea dah balik skln terus tunjuk kat dia...heee cam jalas jee dia hahahah...resepi mudah tu..guna telur yee..waoo boleh kukus dan bakar...nak try jugak leeee...semagat kek coklat pulak ni heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikum salam....
      ala kak suheilla...
      deko bodo2 jerk..
      itu pun idea org...he3
      teringin lak nak buat bila tengok kat fb,..
      ain ngan daniel pun suka sangat tengok kek nie..
      selamat mencuba yerk

      Delete
  3. kek yg anak2 akak suka mkn tapi mama dia malas nak buat ;)

    ReplyDelete
  4. amboiii comeiii kek coklat tu bile dideco gitu...sesuai utk budak2...

    ReplyDelete
  5. salam mas, comeiii kek tu, sayang pulak nk potong...hihihi

    ReplyDelete
  6. Hihihiii..mmg comel jer jadinya kek Mas ni.. Patut la anak2 Mas suka.. Masuk list yer mas.. Banyaknya yg nak dicuba.. Tak terbuat2...

    ReplyDelete
  7. Massssss...aku nk kek ceklat ko buat! Jap lg aku post n3 kek swiss roll aritu ye mas..ni aku bawakkn mee jawa utk ko..eh dah basi ke?cer ko pnskn balik mas..hahah..

    ReplyDelete
  8. salam kak mas...mg nie ct pun wak kek coklat jgk...

    ReplyDelete
  9. salam kak mas...mg nie ct pun wak kek coklat jgk...

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...