Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Monday, October 15, 2012

Karipap Ros Sedap.....best sangat pastrynya - rangup




Assalamualaikum.
Serius suka sangat dengan karipap ni.....rasa macam inilah karipap yang terbaik yang Mas pernah makan...he3....memang susah nak stop bila dah start makan karipap nie....Mas suka sangat dengan pastrynya yang rangup nie....macam berlapis2 sikit kejadian pastry nie...tu yang best sangat...walaupun dah sejuk....kulit karipap ni tetap rangup...Mas simpan dalam bekas bertutup jerk ....mungkin itu salah satu faktornya...doh pastry ni pun Mas simpan semalaman dalam freeze, doh tu dimasukkan dalam tapeware bertutup rapat, sebab tak sempat nak buat petangnya...Alhamdulillah......hasilnya sangat best...TQ pada Ros Jintanmanis dan Izahdaut yang rekemenkan resepi pastry karipap Ros ni kat Mas masa sembang2 kat FB...memang kebetulan bercadang nak buat karipap frozen...


Karipap Ros Sedap
Sumber : Izahdaut

Untuk Pastry Rapuh
Bahan :
400 gram tepung gandum
1/2 cawan minyak
2 sudu besar marjerin
1/2 cawan air sejuk ( letak kiub ais)
garam

Untuk Inti Keledek
Mas dan Izah guna kentang
Bahan :
1 biji keledek saiz besar ( boleh dinganti dengan kentang)
* Mas dan Izah guna 5 - 6 biji sederhana kentang
1/2 gengam ikan bilis ( boleh ganti dengan daging atau isi ayam)
2 sudu besar udang kering
2 sudu besar serbuk kari * Mas ikut Izah taruk 3 sudu besar
1 sudu besa cili kisar *omit
* Mas ikut Izah tambah isi ayam semangkuk
garam
2 biji bawang kecil dan daun kari dikisar - Mas tambah

Cara :
Buat Doh Pastri dulu
1. Campurkan sedikit garam dalam air sejuk, masukkan marjerin di dalam tepung gandum dan sebatikan, kiranya akan jadi seperti berketul-ketul halus, macam serbuk roti, panaskan minyak dan curah di dalam tepung tadi, dengan menggunakan sudu, kacau ke seluruh adunan.
2. Selepas itu curahkan air sejuk tadi dan uli hingga menjadi doh, air jangan masuk semua, kira agak-agaklah kelembutan doh tu, setelah menjadi doh dan doh pemukaan doh agak licin,  masukkan doh ke dalam plastik bersih dan perap di dalam peti ais lebih kurang 1 hingga 2 jam, langkah ini penting bagi mendapatkan doh yang rangup dan senang untuk di canai nanti. *izah tak masukkan dlm peti es, cume biarkan doh yang sudah licin diuli sebati lebih kurang 1/2 jam. Sementara itu boleh buat inti karipap.
Mas rajin sangat dan masukkan jerk dalam breadmaker untuk menguli, stepnya tetap Mas ikut..he3 dan doh tu Mas perap semalaman dalam petiais....




Buat Inti Karipap
1. Potong dadu keledek dan rendam dalam air, blender udang kering dan ikan bilis hingga hancur, ketepikan. Panaskan minyak dan tumis bahan2 kisar, cili kisar, dan pes serbuk kari hingga garing.
2. Kemudian masukkan bahan yang di blender tadi dan kacau sebati, akhir sekali masukkan keledek dan 1 cawan air, kacau selalu dan biarkan keledek empuk, sesuaikan rasa, masukkan garam, setelah masak dah inti agak kering, tutup api dan sejukkan.

Proses Mengelim
1. Keluarkan doh dari peti ais, dan bahagikan doh pada bahagian kecil, ikut lah nak buat karipap bentuk ape, bulat ke, love ke, bentuk biasa ke, kemudian terap doh bentuk bulat dengan menggunnkan tapak tangan dan isikan inti keledek tadi, kelim seperti biasa, kalau nak guna acuan pun boleh. Ulang langkah tadi hingga doh habis. Panaskan minyak, pastikan minyak betul-betul panas dan tidak menggunakan api yang terlalu besar, goreng hingga keperangan. Angkat dan sedia untuk dihidangkan. Selamat Mencuba. 




Untuk Frozen Karipap Tanpa Digoreng
By : Izahdaut

Lepas je dikelim kemas karipap tu, susun satu2 karipap atas bekas tak melekat. * di alas plastik pun boleh. Atau bekas apa2 la kan. Pastu masukkan ke tempat sejuk beku. Bior dlm sejam ke sejam lebih baru disusun tanpa lapik mcm dalam gambor di atas ke dalam taapuware. Bila karipp tu dah keras ianya mmg tak melekat dah. Bila nak goreng defros dulu dlm 1/2 jam dengan susun satu2 karipap dlm bekas. Sebab kalau defros gitu je takut bila karipap lembut ianya akan melekat antara satu sama lain lak. Sekian :-)


43 comments:

  1. massss...
    aku pun suke mas.. aku tau ko buat banyakkkan kan kan... jgn lupa sekampit frozen tuk aku,.. jgn buat2 nak nenen kan adam lak tak baca komen aku neh.. krang aku deman kek pelangi free karang nages ko... haha

    sapa2 yang suke karipap rangup, sila la buat resepi ni. terbaik buat masa ni. hehe

    ReplyDelete
  2. betul tu jah....
    memang terbaikk kan karipap ni...
    yang frozen dah tinggal 6 biji jerk jah...
    kasi la can aku goreng petang nie...
    nnti aku buatkan ko kek pelangi yerk...
    masa tengok ko bulan 12 nnti boleh ke.....hahahaha

    ReplyDelete
  3. Haha...aku stuju mas..ko bt kek pelangi tu time kita g jenguk izah pantang nnt ye..

    Mas...aku punya 2 tipuware tu ko bawak hjg mggu ni ye..jgn lupa lak karang aku majuk unfrend ko mas. aku siyes nih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anna...hahaha...aku memang cadang gitu....
      maunya izahdaut kunci pintu nnti...

      ni tapaware apa lak anna oiiii...
      patutnya ko yg kasi aku tapaware tu...
      kang aku yg majuk dulu...he3

      Delete
  4. Bak meh sini sikit... dalam 5 ketul jadilah...bley? Hihihi.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. seketul boleh mama...
      tinggal kat mas pun 6 ketoi jerk.... :)

      Delete
  5. doh tu smpan dlm fridge dulu ye, akk tak pernah try lg buat cmni....thnx ye Mas, nnt akk try buat cmni pulak...nmpk bestttt sgt

    ReplyDelete
    Replies
    1. yerk kak liza...
      mas pun first time buat gini...
      memang sangat best pastry karipap tu..
      rangup...

      Delete
  6. salam kak mas sayang, terima kasih sudi try resepi ros ni ya kak.....heheeh ros pun lama tak buat tau, meh nak yang frozen tu buleh hahahahaa

    ReplyDelete
  7. Boleh tak akak pindah dok sebelah rumah Mas..hehe

    ReplyDelete
  8. mas..pagi2 singgah gali resepi hhehehh...lama nya tak wat karipap..bab kelim tue aduhhhh

    ReplyDelete
  9. Mas, mas lak dah buat karipap doh Ros jintan manis ni yer.. Akak ni senarai yg nak dibuat dah panjang.. Buatnya yg tak lagi.. Very the busylah skrg..

    ReplyDelete
  10. alhamdulillah terimakasih resipe resipe anda saya masak untok masjid masjiduntok jamuan lepas sembahyang jumaat semua banyak doa kan ribuan terimakasih

    ReplyDelete
  11. wah tertarik lah mau coba juga..thanks for sharing.. ;)

    ReplyDelete
  12. Saya baru sj cuba. Kulitnya ya allah mmg betul2 rangup. Macam cair di dalam mulut. Terima kasih banyak2 tuk resipi kulit niz

    ReplyDelete
  13. Nak try buat ni..hehe...

    ReplyDelete
  14. saya suka karipap...tp nk buat..aduss.. tp kene try la.. thank for ur sharing

    ReplyDelete
  15. saya suka karipap...tp nk buat..aduss.. tp kene try la.. thank for ur sharing

    ReplyDelete
  16. Alhamdulillah, saya tengah mencari resepi untuk kulit karipap...rasanya resepi dari blog Mas ni paling mudah...

    ReplyDelete
  17. Pn Mas, boleh share untuk satu adunan ni dapat berapa biji karipap?

    ReplyDelete
  18. Saya suka resepi ni....nak buat ye. Terima kasih...

    ReplyDelete
  19. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  20. Salam Mas, 2 sudu besar majerin tu lebihkurang berapa gm? Minyak pula dipanaskan sebentar atau berapa minit? Tksh!

    ReplyDelete
  21. Assalamualaikum sr.Mas, I have tried this recipes and my husband love it very much. It's so crunchy. Million thanks. I think this is the simplest recipes, yet marvelous output. May Allah bless you. InshaaAllah.

    ReplyDelete
  22. Assalam.Terimakasih fr sharing this wonderful recipe.After years of trying..this is the simplest and nicest recipe Ive come across.It is a keeper fr sure!Thank you very much.JazakAllah kairan.

    ReplyDelete
  23. dtg jenguk resepi karipap..mohon salin resepinya

    ReplyDelete
  24. assalam .. terima kasih untuk resepi nie .. xsaba nak cuba :)

    ReplyDelete
  25. Assalamualaikum... Tak sabar pulak rasanya nak cuba resepi ni...anak2 saya pun suka makan karipap..terima kasih ye :-)

    ReplyDelete
  26. Yee nanti kang nak try wat,i like eat karipap..kalau jadi blehla wat slalu.
    Thanks 4 d recipe

    ReplyDelete
  27. Mohon share resepi ni. Dah copy pun. Terima kasih

    ReplyDelete
  28. saya buat karipap baru goreng tu cantik, rangup, sejuk je dia kemut minyak, nape ye.

    ReplyDelete
  29. saya buat karipap baru goreng tu cantik, rangup, sejuk je dia kemut minyak, nape ye.

    ReplyDelete
  30. mcm sedap.tp nak try nanti
    .tq ye puan.for resepi

    hasrizanur@gmail.com

    ReplyDelete
  31. Wah..sodapnya...nanti nak buat la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum, sedap sngt tngk karipap kak Mas ni... mohon share resepi yee :)

      Delete
  32. Tq sbb kongsi resepi nie...sebelum sahur sempat agi mencuba.Suami pun puji first time buat dah menjadi...

    ReplyDelete
  33. Terimakasih idenya Kak Mas. Saya isi dengan kentang & sardine. Memang seperti berlapis ya pastry nya. Selkali lagi terimakasih sudah share. Salam dari Indonesia.

    ReplyDelete
  34. Wah, sungguh sedap nampaknya karipap nih. Kena cuba resepi karipap ni. Thanks sbb kongsi.

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...