Assalamualaikum.
Kek Lapis Kukus Cream Cheese nie dah banyak kali Mas buat......rasanya dah 10 kali dah kot....dan tetap menjadi kesukaan sesiapa sajerk yang merasanya. Baru2 ni, seminggu sebelum puasa, Mas buat lagi untuk Ain bawa kejamuan, Kek Lapis Kukus Cream Cheese dan Apam Strawberi yang Mas tunjuk hari tu....Alhamdulillah, ramaii yang suka Kek Lapis Kukus Cream Cheese nie. Kata Ain, kejap jerk habisss....Alhamdulillah, seronok rasanya bila makanan yang kita masak habiss dimakan.
Kek Lapis Kukus Cream Cheese
Resepi : Kak Yatie - Sinar Kehidupanku
Sumber : Izahdaut , Kak Anymzz
Bahan A :
250 gm cream cheese
60 gm gula halus
1 biji telur
25 ml air
1 sudu besar tepung gandum
Cara :
Pukul cream cheese bersama dngn gula.
Masukkan telur diikuti dngn air dan tepung gandum.
Biarkan sebentar.
Mas satukan semuanya dan blend hingga sebati.
Bahan B - Kek Coklat.
2 biji telur
1 cwn gula halus
1 sk vanilla
2 sb serbuk koko
sedikit garam
1/2 cwn air panas didih
1/2 cwn cwn susu segar @ cair
1/2 cwn minyak jagung @ masak
1 cwn tepung gandum
1 sk baking soda
1/2 sk baking powder
Cara :
Pukul telur didalam bekas lain bersama gula sehingga kembang
Setelah kembang masukkan vanilla dan diikuti dngn koko dan garam
Masukkan air panas,susu dan minyak
Setelah itu masukkan tpng gandum, b.soda dan b. powder yang telah diayak dan gaul sebati.
Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian.
Cara membuat Kek Lapis Kukus Cream Cheese:
Panaskan kukusan dan balut dengan kain penutupnya.
Sapukan sedikit minyak di loyang dan alas dngn kertas minyak
Letak adunan coklat dan kukus selama 15 minit.
Tuang adunan cream cheese diatasnya dan kukus selama 15 minit.
Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya dan kukus lagi selama 20 minit.
Sejukkan dan boleh di hidangkan....
Nota kak Yatie:
Sebenarnya kek ini adalah asal dari brownies lapis cheese kukus dari mrsdayat. Mengikut resepi asal brownies ini menggunakan tpng campuran brownies kukus premix. Saya di perantauan memang sukar untk mencari bahan2 begini. Jadi saya ubah sedikit ikut kesesuaian.
Inilah hasilnya dan memang sedap sangat....cubalah...
*masa kak Yatie di USA dulu.;-)
Tempahan dibuka untuk sekitar Shah Alam dan kaw2 sewaktu dengannya....boleh email Mas di Mashitah80@gmail.com atau pm jerk kat FB....
As'salam Mas
ReplyDeleteWahhh...bila tengok kek dibulan puasa ni makin terasa2 laparnya Mas hehehe.
bolehlah k.ct simpan resepi ni untuk hidangan dimeja nanti, Insya'Allah tr kasih Mas berkongsi ilmu :)
Family akak pun sangat suka kek lapis ni, berulang2 kali buat tau.. & ia antara kek pertama yg akak belajar buat dulu..
ReplyDeleteemmm sedapnya.. :)
ReplyDeletehuhuuuuu nampak sedapnye....
ReplyDeleteHuwaaa confirm sedap kek ni...leh bakar tak Mas? Love tak reti sgt ngan kukus2 ni...hehe!
ReplyDeleteaduiii sedapnya...boleh bayangkan bila masuk kat mulut..hehehe
ReplyDeleteslm ramadhan Mas...sedapnye pepagi ni tgk kek lapis tu...kawan QH pon turut sama tgoda tgk kek tu..
ReplyDeletewah..rajin ko Mas buat kek er..
ReplyDeletejeles i tau..sedap kek tu..
aduhaii tergoda nafsuku sis...baru aje buat kek karamel...harus bikin kek ni pulak ni hehehe
ReplyDeleteaduhhh jadi teringin plk nak makan kek bulan puasa ni Mas...mmng sedapkan kek ni..
ReplyDeletesedapnya kek.....
ReplyDeletesiap ada cheese lagi...
tergoda tgk kek mas di bulan posa ni...hehe sabar jer la.
ReplyDeleteassalamualaikum kak mas.. baru je nk heran puasa2 masak kek.. hihi.. dh wat seminggu b4 puasa rasanya. gabungan coklat ngan cheese mmg mantopp!
ReplyDeleteKak Mas cayang sedapnyer kek cekelat ci s kak ..cam nk wat jug arya nih,hehe..
ReplyDeletesalam kak mas..saya suka tgok blog akak nie..cantik n mnarik..saya dh wat kek lapis nie 4 my husband besday smlm...dia suka sngt..then saya post kat fb..ramai yg tnyakn resepi..so saye share la akaknya blog nie kay kngkawn saye d fb..sume tertarik tok buat kek nie..thanks yer kak..umh saye xda oven so ini je yg mampu saya wat...uppsss lupa nma saya niza...
ReplyDeletewaalaikum salam niza...
Deletesalam kenal dr akak...
TQVM sudi bertandang ke blog akak yg biasa2 jerk ni..
alhamdulillah...
akak tumpang seronok bila awak berjaya mencuba resepi dr log akak ni...
kasi la nama fb awak...boleh akak tag awak..he3
Untuk mengukus kek, api mesti besar , sederhana atau kecil? Terima kasih?
ReplyDelete