Assalamualaikum.
Bila tiba2 mood nak buat kek datang, memang tak boleh nak tangguh2...kebetulan Adam tengah tido, apa lagi...terus jerk tunaikan hasrat dihati tu, lagi pun memang dah banyak hari terasa nak buat Red Velvet Cake ni...
Macam biasa, Mas buat 1/2 adunan jerk....untuk 4 mulut kat rumah nie, elok2 jerk saiz kek nie....hmmm ....sedappp dimakan sejuk2 dari freeze....lagi pun topping kek ni cream cheese, jadi akan cair sedikit klu berada lama kat luar...
Untuk resepinya, Mas ambik dari blog Anna Qawina, touke kek yang pemess tu...tapi Mas tak pasti sebetulnya resepi sape sebab banyak rujukan.....jadi izinkan Mas kongsikan disini pulak yerk....
RED VELVET CAKE (Joy of baking)
RUJUKAN :
Joy Of Baking, Irma, Kak Naz dan Anna Qawina
Inspirasi : Kak Anymz, Kak Zai, Citarasawan dan ramai lagila..
Bahan A : - Untuk diayak bersama.
250 gram tepung gandum (resepi asal guna tepung kek)
1 tsp baking powder
1/2 tsp garam
2 tsp cocoa powder
Bahan B : - campur dan kacau sebati.
240 ml buttermilk **
2 tbsp pewarna merah
** Pilihan kedua - sekiranya korang tak jumpa buttermilk di kedai. Usah bimbang. Campurkan 240ml susu segar (susu cair ) dan 1 tsp cuka. Biarkan mereka sebati bersama selama 10 minit sebelum digunakan.
Bahan C :
113 gram butter
300 gram gula kastor
2 biji telur gred A
1 tsp esen vanilla
Bahan D :
1 tsp cuka masakan
1 tsp baking soda
Cara Buat Kek:
1 - Pukul butter sehingga lembut lebih kurang 1 minit.
2 - Masukkan gula dan terus memutar hingga ringan dan gebu (2-3 minit).
3 - Masukkan telur satu per satu dan pukul rata setiap kali dimasukkan.
4 - Masukkan asen vanilla dan putar hingga sebati.
5 - Dalam larutan buttermilk, masukkan pewarna merah dan kacau sebati.
6 - Pada kelajuan sederhana, masukkan tepung berselang-seli dengan larutan buttermilk dimulai dan diakhiri dengan tepung (masukkan 1/2 tepung dulu, kemudian semua buttermilk dan seterusnya semua tepung yang masih berbaki).
7 - Dalam satu mangkuk, campurkan cuka dengan baking soda. Campuran akan berbuih atau berbusa. Dengan segera tuang ke dalam adunan kek dan terus kaup balik.
8 - Masukkan adunan ke dalam loyang dan bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175 C selama 1 jam atau sehingga kek masak. Sekiranya ingin membakar menggunakan 2 loyang yang sama besar, bahagi adunan kepada 2 bahagian yang sama banyak dan bakar pada suhu 175 C selama 20-30 minit menggunakan api atas dan bawah.
9 - Setelah masak, biarkan kek sejuk di dalam loyang selama 10 minit. Kemudian keluarkan kek dan sejukkan sepenuhnya di atas redai.
10 - Seterusnya, balut kek dengan plastik dan simpan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 1 jam atau sehingga semalaman untuk memudahkan proses menghias kek.
Cream Cheese Frosting.
Sumber : Dapur KakZU @ Kakzu semanis gula
Bahan :
500 gm creamcheese
240 gm butter anchor
240 gm gule icing
Cara :
Putar hingge sebati..takyah kembang sangat nnti krim mencair.
FILLING: *jika suka
500gram blueberry filling - ini untuk dilapiskan didalam kek...
Cara mendeko kek :
1 - Ana guna 1 loyang sahaja, lepas kek dah masak dan sejuk sepenuhnya (letak dalam peti ais) kemudian dipotong melintang kepada 3 bahagian.
2 - Letakkan lapisan pertama atas papan kek, paipkan rata2 cream cheese frosting , kemudian paipkan pula blueberry fillin
3 - Lapiskan satu lagi lapisan kek dan buat cara sama spt tadi.
4 - Lapisan terakhir, setelah diletakkan kek, sapu rasa nipis2 cream cheese frosting keseluruhan kek, ini bagi mengelakkan serdak2 kek akan tertarik semasa proses melepa frosting nanti.
5 - Sapu rata frosting menggunakan piping bag lagi senang, kemudian rapikan dengan spatula
6 - Hiaskan ikut suka.
Assalamualaikum Mas sayang harap sihat..Adam tidur lg keee..
ReplyDeleteHebat Mas...lama betul x mkn kek..ada juga teringin nak merasa kek Rv ni..mmg betul2 x pernah rasa lg ni..heheh...satu hari nnt nak cuba buat....
Assalam Mas, ingat akak lgk? ^__^ hehe... kemaiiinnn kek dia....jgn terlebih lemak Mas, nnt x slim dah pulak, penat2 pantang...hehehhe, akak yg teringin sebenarnya ni.. ^_^
ReplyDeletesalam mas..nampak sedap kek tue..teringin jgk nk buat..tp asik x terbuat jew..he heee:)
ReplyDeleteTo kak Sheila Shafeareen ,
ReplyDeletewaalaikum salam kak..
adam tido lagi tu..jap lagi nak mandikan dia..
ala kak..
try la buat RV cake ni..
sedapp tau...
To kak ummi,
ReplyDeletekak ummi cayang...
alololololo...mesti la ingat kat akak ku sorang ni....
hahaha....mas makan sepotong jerk kak..
betulnya nak lepas gian ngekek....kikikikiki
To kak zila norazila,
ReplyDeletehahahaha...nanti akak buat yerk RV cake ni...
memang sedap..
Hehe amboi pepagi dah tayang kek eks..nti sy klo nk wat,nk try gna rcp nih lak,ritu gna rcp yg amk kat dapo kak zai trtak impian..nih adam tgh tido ke kak mas..
ReplyDeleteaduii mas kita jugak yg tak buat2 lagi kek ni..geramnya tengok semua dah cuba..huhuhu
ReplyDeleteMas ni kalahkan akk yg takde anak kecik:-)
ReplyDeletepantang mas....pantang....
salam Mas.dah lama tingin nk buat kek ni tpppp..xkesampain jgk.InsyaAllah,akan cuba buat gak nanti.
ReplyDeleteSblm tu nak rasa kek mas dulu ya :D
tu dia bila Mas mengganas semula di dapur...siaplah kek segala, rajinnya Mas..akak ni tngh mood malaslah nak mengekek..makan tak malaslah pulak..nak sepotong Mas, jadilah wat rasa2 jek..leh kan..
ReplyDeleteNak menyuap 4 mulut yer mas..mulut aku ko x kira skali ke?huehuee..x lama lg mulut adam pun kena kira gak tu..kikiki...
ReplyDeleteAku pun dah lama tak memvelvet mas..sedap yerk,cer baling seloyang ke sini mas..uis main baling2 lak..haha
hmmm lama tak makan RV... teringin laks..hehe
ReplyDeletebaru semalan citer RV, pagi tengok dah...sedapnya.....
ReplyDeleteTo Zaliedana,
ReplyDeletehaa..adam tengah tido ct..
ala..curi2 masa yg ada..he3
nnti ct try resepi nie pulak...
To kak quinnie,
ReplyDeletekak Q, try la kak..
idak la susah sangat...
To kak ~~zana@pb~~ ,
ReplyDeleteakak...masih berpantang apa yg patut walaupun dah 45 hari..he3
tetiba jerk mood ngekek datang...
uwaaaaaaa
To kak ♥♥azatiesayang ♥♥,
ReplyDeletekak tie..
nnti2 try yerk kak..
tak rugi mencuba tau...
meh mas suap RV kek ni sesudu..he3
To kak Yatie,
ReplyDeleteakak....mengganasss yerkk..kikikiki
sabarr jerk...
tak de ganas kak..lemah gemalai jerk...he3
meh makan ngan mas RV cake ni..
ada suku lagi nie...
To HaSue,
ReplyDeletesue..buat masa sekarang aku makannkan tuk adam...
mulut ko next time aku kira yerk klu ingat..kikikiki
uiishhh..ko pun geng anna...
main baling2...
ko nak kek ke loyang nie...
To FnF Simple Life ,
ReplyDeletemeh kita makan sama2 ...he3
ada sikit lagi ni..
To Qhaifa Nur,
ReplyDeletetak mo cerita2..
meh buat RV cake lak..he3
sambil hulur kat qhaifa sesudu RV cake..
merasa jerk tau..he3
Salam Mas...harap mak dan anak2 sihat... kek ni akak selalu order jer..belum sampai seru nak buat
ReplyDeleteSedap kek RV tu Mas...
ReplyDeletesedapnyer!! tun pun teringin nk buat jugak lah. tunggu siap kerja dulu.
ReplyDeletekek ni mmg sedapkan mas.. teringat2 kesedapannya tu..
ReplyDeletesalam mas... adam wat apa tuh?? tgh mkn kek jugak eh?? hihihi... ciumkan utk dak tomei tomei tuh eh...
ReplyDeleteakak pon tgh mengidam nak kek nih.. tp mls betol nak membuatnyer.. mas buatkannn... hehehe
cantiknya rvc mas..mas dah abis pantang ke? seronoknya mas dapat baby!
ReplyDeleteWahhhh rajinnya Mas buat kek...love tau makan je...hehe! Cantik color dia :)
ReplyDeletesalam mas.. rajin betul mendeco..aku pun nak amik mood mendeco gak ni..tolong tiup2 sket mas.. heheh..
ReplyDeleteSedapnyer..mohon share resipi yer
ReplyDeleteSalam akak..tuk 1/2 adunan akak guna loyang brp inci..
ReplyDeletePerineoplasty (or Perineorrhaphy) has an objective of making this area look normal by cutting out excess skin and flaccid skin tags.
ReplyDeleteThis article may be freely reprinted or distributed in its entirety in
any ezine, newsletter, blog or website. Females and males have the same chance of developing them.
Also visit my weblog - hemorrhoids skin tags removal ()