Assalamualaikum.
Rezeki dibulan Ramadhan, masa membelek2 ruangan Myresepi, dengan tak sengaja, Mas terjumpa resepi Kuih Jongkong Mangkuk resepi dari Kak Fida@myresepi. Mungkin ada yang perasan, Mas memang banyak mencuba resepi dari Kak Fida ni....disebabkan banyak resepinya yang sempoi2 dan tak menghampakan....jadi Mas terdetik untuk mencuba Kuih Jongkong Mangkuk ni.
Inilah first time Mas kenal dan lihat Kuih Jongkong Mangkuk. Dan first time merasanya...masyaAllah....sedappppppp sangat...gabungan air gula melaka dengan tepung tu memang serasi .....bila dah start makan Kuih Jongkong Mangkuk ni, memang susah nak stop...sangat mengasyikkan....
Tima kasih pada Kak Fida atas resepi kuih yang mabeless ni...sayang akak...
Sememangnya resepi2 Kak Fida ni terbaik....sayang sangat Kak Fida tak de blog....apa pun perkongsian resepi2 dari akak di Myresepi amatlah dihargai....
Untuk lihat resepi Kuih Jongkong Mangkuk yang asli iaitu yang dibungkus dengan daun pisang, boleh lihat didapur ika Bangkok - Arah dan juga dapur Kak Q - Qasehqu Quinnie, yang Mas buat ni versi moden....he3...tapi kalau nak dapatkan keharuman daun pisang tu, boleh la lapik daun pisang dalam bekas comeii tu...senang kan....
Untuk lihat cara2 membuat Kuih Jongkong Mangkuk ni, bolehlah lihat DISINI.
Kuih Jongkong Mangkuk
Resepi : Kak Fida@myresepi.com
Sumber : ika Bangkok - Arah dan Kak Q - Qasehqu Quinnie
Bahan :
24 mangkuk plastik 100ml
Untuk Lapisan Bawah :
gula melaka secukupnya dihiris2 halus atau gula merah
Adunan Hijau :
1 cawan tepung beras
2 sudu kecil tepung sagu - Mas guna tepung jagung
5 cawan santan cair = ( 100 ml KARA + air )
1 sudu kecil pes pandan
1 sudu kecil air kapur
Adunan Kuning :
1 cawan tepung beras
2 sudu kecil tepung sagu - Mas guna tepung jagung
5 cawan santan pekat = ( 400ml KARA + air )
2 sudu kecil garam
sedikit pewarna kuning
Cara :
Letakkan 1/2 sudu besar hirisan gula melaka @ gula merah kedalam mangkuk2 kecil dan ratakan.Ketepikan.
Campur kesemua bahan hijau,kacau sebati, tapis, kemudian masukkan kedalam periuk dan masak hingga hampir pekat dengan api yg kecil..sentiasa kacau hingga adunan pekat dan likat serta licin yerk atau berkilat dan boleh tuup api. Memang agak letih sikit nak mengacau sebab mengambil masa lama.
Tuang adunan hijau tadi ke dalam mangkuk yang berisi hirisan gula melaka dan kukus hingga gula mencair dalam 8 minit.
Sementara itu, campur pula adunan kuning,tapis dan masak hingga hampir pekat, sama seperti adunan hijau tadi dan matikan api.
Tuang adunan kuning ke atas lapisan hijau dan kukus lagi hingga kuih masak lebih kurang 15 min.
Keluarkan kuih jongkong dan hidangkan suam atau dingin.
Selamat pg mas....
ReplyDeleteAkk ni pun baru tahu nama kuih tu jongkong ye....pernah tgk tp tak pernah beli hihihi
Assalamualaikum kak masss!! selamat berpuasa arini.. tun masuk queue nihhh... tunggu beli bekas pastu blh wat tepung pelita ngan kuih jongkong ni. xpernah makan, tp tgk pun tau sedap.
ReplyDeleteSalam Mas
ReplyDeletealahhh yg pakai cup cup gini lagi senang... tinggal buang ajer cup nye hehehe.. nanti nak try buat lah .. tks for sharing Mas
mas..kita memang dah plan nak cuba versi mangkok ni lepas tengok kak fida post resepi ni hari tu...sedapkan kuih jongkong..kita suka sangat..:)
ReplyDeleteSalam Kak Mas..Sedapnya..msk list dulu..mcm Tun jgk..tgu nk beli bekas comel ni dulu..asyik lupa jer nak beli tiap kali kuar..senang skit klu bt dlm bekas cani ;-)
ReplyDeleteWah...menyerlah warna kuning tu. Sedap eh mas? mcm kuih tepung pelita ke? nntu nak cuba la..
ReplyDeleteSalam kak mas! selamattt pagiiiiiii!! mcm tau tau akak ni kita tgh online ehehe... kita pun dah masuk list kuih ni tp bungkus pakai daun pisang TAPI daun pisang kita kecik sbb tu tangguh, ni dah ada versi dlm cwn harus ler buat yg ini hihihi... senang kerja kan tak yah bungkus2 tp alaskan dgn daun pisang kasi bau daun pisang :D
ReplyDeleteMas, terlior k.gee tengok....
ReplyDeleteTo kak Mas Sani :
ReplyDeletesedapp tau kak kuih jongkong nie..
try la buat..he3
To tun_telani :
tun...gi beli bekas cepat...
kang ada gak yg termimpi2 kuih2 gini...
T kak rima :
senangkan kak guna bekas gini...
mas klu guna daun pisang...rasa bercinta sangat nak buat...he3
To kak Q,
ReplyDeletesedappkan kak kuih jongkong nie...
nnti akak buat mcm yg kita sembang2 tadi..
bagi tahu tau hasilnya..
To Yana Shaiful,
haa..ni sorang lagi..
tulis kat dahi tu bekas kecik...he3
compom tak lupa..
To kak ~~zana@pb~~ ,
hmmm..nak kata kuih pelita ada gak sikit rasanya...
akak try la buat dan rasa..
nak cerita pun tak tergambar mcm mana..he3
tapi memang sedappp
To ijayuji,
ReplyDeleteika pernah buat kan kuih ni versi daun pisang...
guna bekas gini senang lagi kan ika...
akak bercinta sikit bab bungkus membungkus nie..h3
To kak Gee®,
akak..
sedappppppppppp
masuk list.. aku terpikat pada warne dia tu. cantik.. tapi aku baru lagi makan kuih lembik2 ni.. tunggu ler minggu depan. hehee
ReplyDeleteSalam Mas... kalau dah mas kata sedap...akak mesti buat satu hari nanti yerk...
ReplyDeletecheq sue pun dah 2 3 kali ushar resepi ni mas, dok ingat nak cuba sebab tengok macam best aje..dah la tak pernah makan... :)
ReplyDeleteSalam Mas..nampak sedapppp!.Warnaya pon cantik..klu dpt mkn masa berbuka puasa mmg nyaman jer kan:D
ReplyDeletesalam mas, akk tk pernah lagi mkn kuih nie, namanya apa, jongkong!(jakun lak) heee...apapun npk seedap!apa kata bgi akk cikit rasa hikhik... zila66
ReplyDeleteaku suka mas..kuih kak fida ni dah masuk list n draft aritu..rajin nanti aku try la.kikiki..ni mcm lom rajin jer nih..huhu.
ReplyDeleteYg daun pisang tu mmg suka mkn tp lom pnh la buat mas.malas.heh :-D
mas..
ReplyDeleteko nie mmg super didapur.. terliur daku tauuuu
kalernya cukup tergoda...sedapnya..
ReplyDeleteMas, tergoda..akak nak buat gak la mai ambil resepi dulu...hehe
ReplyDeleteAssalam mas, akk pernah tgk kkuih ni, bila tanya dia kata lompat tikam..akk oooo je la, baru tau nama kuih ni jongkong.
ReplyDeletehurmm kat rumah akk mangkuk yg besar mcm bekas taufu fah je ada, ok juga la jingkong raksaksa hehe
Kak Mas,adeiiii nape tah xpasan n3 akak nih,sekbek dah salin rcp kat fb marin..sodap kuih nih kak mas,1st time ai mkn..letak esbok,fuhhh nyaman tekak..,sy lapik dun pisang kat bwh nye,dala bau dun pisang juga kan,walaupon mls nk bngkus ngan dun pisang..hehe..
ReplyDeleteSalam KakMas
ReplyDeleteTerima Kasih sebab letak blog sy www.queachmad.com ke dlm Bloglist KakMas 'best kesini', jasamu dikenang.... KakMas tautak, semalam saya masak.... Orang bujang cuba masak.... Resepi amik kat sini, hehehhehe... Riuh dapur...
alhamdulillah, jadi lah jugak... pe2pun, sy dah tiggalkan jejak & folloe sini...
first time tengok kuih ni... tengok aje pun dah tau sedap ;)
ReplyDeleteAssalamualaikum Mas,
ReplyDeleteAda juga nama kuih jongkong mangkuk yer...baru ni Kak Lin tau...
nampak menarik dan sedap..
Salam Mas,
ReplyDeletetngk bahan2 mcm kuih tepung pelita, cuma yg ni makan dngn gula melaka..mesti lagi sedapkan..tq kongsi resepi..nak cuba ni..
Assalamualaikum kaq mas :)
ReplyDeletesaya tak pernah jumpa pon kuih nie dan nama nya agak unik.....insyaAllah i'll try it. btw selamat berbuka puasa :)
salam ramadahan mas
ReplyDeletewah resepi baru ni..tq sudi share resepi..bolehlah cuba buat nanti
Sungguh sedih saya... Kenapa jongkong saya keras? Saya ikut resipi, agaknye terlalu lama dlm steamer?? Kenapa eh kak???
ReplyDeletelapisan mana yg keras...yg ada letak air kapur tu ke..
Deletesbb klu letak air kapur lebih, memang kuih akan keras...
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteKak i nak check kenapa bahagian santan nyer keras?? Tengah panas lembut... tapi saya sejuk kan keras pulak santan nyer ape silapnya?
ReplyDeleteWaiting for your reply. .. hope to hear from u soon.. thank you
ReplyDelete