Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Thursday, February 2, 2012

Kek Coklat Kukus Munira - tetap dihatiku



Assalamualaikum.
Hmmmm...lama bebenor tak buat kek coklat...asyik telan air liur jerk nengok kek orang...pada hal..membuatnya tak de la susah sangat...cuma mood tu yang kejap ada kejap hilang...hari ni, memang tahap gaban lidah ni rasa nak makan kek coklat...jadi terus jerk Mas buat pagi tadi....ala..buat 1/2 adunan jerk....cukup la untuk family Mas yang kecik ni....dannnn klu ada yang perasan..dah banyak kali Mas buat Kek Coklat Kukus Munira ni...memang resepi kek coklat no 1 pilihan Mas sebab keknya yang senang dibuat dan kek ni sangat sedapppp....lembab lembut jerk kek coklat ni....bak kata orang...orang tak de gigi pun boleh mamam 1/2 loyang....kikikikiki
Jadi...jom enjoy dengan entry Kek Coklat Kukus Munira yang mabeless ni...

Kek Coklat Kukus Munira
Resepi : Puan Munira Baharom - KR
Sumber : MasDuniaku

Bahan :
Bahan A :
1 cawan gula pasir - Mas letak 3/4 cawan aje
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair - Mas gune susu segar
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak masak
1 sudu kecil serbuk nescafe - resepi asal xde
1 sudu besar oren sunquits - Mas tambah

Semua bahan di atas digaul sebati dan masak atas api perlahan sehingga gula larut. Matikan api dan rehatkan sekejap bila dah sebati.

Bahan B - di ayak
3/4 cawan tepung gandum
1 sudu kecil (sudu kfc) soda bikarbonat
1 sudu kecil (sudu kfc) baking powder

Bahan C :
4 biji telur - diblender - Mas pukul hingga kembang jerk.



Cara membuatnya:
Satukan bahan B dan bahan C ke dalam bahan A secara berselang seli dan gaul dengan senduk aje.
Bila dah sebati masukkan ke dalam loyang yang digris dan dilapik kertas kalis minyak. Kata Puan Munirah, loyang tu  kena dipanaskan dulu sebelum masukkan adunan kek tadi..
Kukus selama 1 jam atau sehingga masak. Jangan buka pengukus semasa proses mengukus 45 min yg pertama takut kek jadi mendap.



Topping :
Bahan2 Simple Chocolate Ganache:
1 cawan susu pekat
1 cawan serbuk koko
1 sb butter @ margerin @ minyak masak

Caranya :
Kacau semua bahan atas api kecil hingga likat dan larut sepenuhnya dan terus tuang ditengah2 kek dan biarkan topping tu meleleh sendirinya.


Tempahan dibuka untuk sekitar Shah Alam dan kaw2 sewaktu dengannya....boleh email Mas di Mashitah80@gmail.com atau pm jerk kat FB....


40 comments:

  1. mas cayaang... ada lg x kek coklat tu? akak n irfan nak ckit nie... hehehe.. tergoda tgk kek tu tau mas...

    ReplyDelete
  2. MAS.. UJUNG MINGGU KAN NAK AMKAN KEK LAGI? HEHEHEH... I TAUUU I TAUU... HARI SPESEL U LAAA.. DAN SPESEL EN ABG AIII

    ReplyDelete
  3. SAlam Kak Mas... hu hu hu camanani terliur sesangat .. lama x wat kek coklat.. tgk moist n sedapnyer.. masuk list.. alamak bertambah panjanglah list erma hu hu hu.. nak sepotong kak eh cam x cukup nak 2 potong ha ha ha

    ReplyDelete
  4. Salam Mas

    Ira pun suka sgt resepi ni, dah byk lagi try..siap buat dlm cup kecil lagi. senang anak2 nak makan

    ReplyDelete
  5. kak mas.. tun belum try lagi resepi ni, kak mas cko no 1 dlm list, tun pun nk buat jugak lah.

    ReplyDelete
  6. Mas, mmg kek ni mudah sgt nak buat dan rasanya mmg cedapppp sesangat kan.. best steam chocolate cake ever!

    ReplyDelete
  7. Diana @ Melley Mey ,

    akak..ada lagi tu..
    nak yerk...
    nahh sepotong jerk..
    kongsi ngan irfan yerk..he3

    ReplyDelete
  8. izahdaut,

    jahhhhh...aku lak yg terlupa..he3
    wehhhhh..ko nak buat kek special apa tu..
    hulur2la kat aku sama..he3

    ReplyDelete
  9. HALAMANKU ,

    aiippppp...makan sikit2 jerk..
    nanti akak tak puas makan..he3

    ReplyDelete
  10. Wanieyra,

    bestkan ira kek coklat ni..
    memang terbaikkk

    ReplyDelete
  11. tun_telani ,

    tun....cer try buat...
    memang no 1 kek coklat ni pada kak mas...
    sedappp bangat...

    ReplyDelete
  12. Naz / Nadz COSK,

    kak naz...
    setujuuuuuuuu...
    sambil angkat tangan tinggi2....

    ReplyDelete
  13. salam mas.. aik! macam sama aje selera kita.. akak pun dah berapa hari ni macam teringin nak makan kek coklat!
    akak pon tengah bakar kek coklat dalam oven.. cuba versi lain pulak..
    Tapi pada akak kek kak Munira ni mmg the best kek coklat yg akak dah makan..
    buat pon mudah dan makan pon senang.. hihi

    ReplyDelete
  14. mas..aje yg ye..kek coklat kak munira ni terbaik la rasa dia memang sedap sgt..kita pun suka..memang teringin nak makan kek ni..tengok mas dah buat pulak..haisshhh

    ReplyDelete
  15. Salam Mas..emmmm tgk gambar pun nampak sangat moisttttt...Lama juga Sue tak buat kek coklat...tgk sini tetiba pula teringin nak makan kek coklat...

    ReplyDelete
  16. AZLITA AZIZ ,

    kak ita...
    jommm tuko2 kek..

    akak ni teringin berisi ke kak...
    baru dalili ada kawan...he3

    ReplyDelete
  17. quinnie ,

    hmm..kek munira ni terbaik kan quinie..
    lembut lembab jerkk....

    ReplyDelete
  18. ::Azura Rahman:: ,

    yummmy..
    hingga menjilat jari uuuuuuu.......

    ReplyDelete
  19. Sue @ Nenie ,

    hmm..memang kek coklat ni moist sangat..
    itu yg mas suka...

    ReplyDelete
  20. ada lagii ke kek coklat tu, mmng sedapkan kek ni..akak mmng suka yg amat sangat kalau kek2 yg di kukus ni...moist jek..

    ReplyDelete
  21. slm mas....versi Pn Munira ni lum cuba2 lagi....pasti sedap ni kan..mas pon kata sedap...byk sgt versi kek coklat, sampai tak terbuat2...last2 dok ulang reepi yg sama jer sbb tak sempat nk google...hari tu ada buat 'Death by Chocolate cake' kwn tempah & mkn sendiri..pun sedap gak..len kali nktry yg ni la pulak..cuma sini susu pekat manis agak mahal, tin pun kecik ja mas...tu yg jarang buat resepi yg ada susu pekat hee

    ReplyDelete
  22. Mas,gue tergoda dengan kek coklat tu...adoiii..telan2 liur je la.

    ReplyDelete
  23. berulang2 ye mas.. akk pun klau dah suke .. susah nk tukar2 rspi.. kek ni mmg sedap..

    ReplyDelete
  24. salam mas...amboii ramai betul yg memuji kek ni yer,,akak belum prnh buat lg kek ni...nmpk gaya kena try jugak la ni...akak salin resepi dulu yer...thnx

    ReplyDelete
  25. salam mas.. walopun aku ade gigi, tp aku leh makan kek ni seloyang tanpa menggunakan gigi..akakak... ape2 tah..sodapnye..aku da lame x ngekek... ni sume ijah punye pasal la ni tayang kek ceklat bercheese nye tuh.. cis cis ciss.. br nak diet..ekeke

    ReplyDelete
  26. Yatie,

    ada lagi kak..
    nakkkkkkk...he3
    hmm..betul tu kak..
    kek kalau dikukus...
    terserlah kemoistkannya kannnn...

    ReplyDelete
  27. Ida,Japan,

    kak ida...
    dicadangkan akak jangan bertangguh mencubanya...
    memang sedapp bangat kek ni kak...
    lembut lembab gitu...

    ReplyDelete
  28. rahel,

    rahel..
    dah abiss telan air liur tu..
    nahhhh tisu lap mulut...

    ReplyDelete
  29. dZana ,

    betul tu kak dzana...
    klu dah suka..
    susah kan nak tuko yg lain..
    nak yg itu juga,..he3

    ReplyDelete
  30. Liza,

    kak liza..
    betul kak..
    tak tipu....
    memang sedappp kek coklat ni...
    selamat mencuba yerk kak..
    compom akak pun suka nanti...

    ReplyDelete
  31. nOOrsha,

    hmmmmm..jap sha..
    aku bayangkan, ko tanggal dulu kot gigi palsu kau tu..muahahaha

    sabo jerk ngan ko ni sha...
    aku dah tahu ko tu memang hantu coklat...
    compom tak cukup seloyang kek tu ko makan...

    ReplyDelete
  32. Puspha,

    omaigod!!!!
    sabo....sabo....he3

    ReplyDelete
  33. As'salam Mas

    k.ct datang dah malam2 ni, nilah kalau tenet macam siput, nak masuk blog kawan2 kena satu2 sampai berpeluh ketiak nak nunggu...hahaha.

    k.ct pun lama sangat2 tak buat kek coklat Mas, macam terindu2 nak makan. memandangkan anak2 dan Hubby kata jemu dah makan kek coklat jer. payah betulkan, kita suka orang lain tak suka. k.ct mintak Mas jerlah dah kecur2 dah tengok cekelat yang meleleh tu..geramnnyaaaa

    ReplyDelete
  34. Salam..nampak lazat nengok lelehan coklat tu..belum rasa keknya lg..mau lebih sepotong kalau akak dapat nie..

    ReplyDelete
  35. assalam mas,
    waduh..banyak posting akak ketinggalan..ni pun masuk dah malam2 buta dapur orang..daging lompap kat bawah tu mas pun dah cuba ya..sedap kan mas..my family pun suka sangat..
    kek kukus munira ni pun akak dah cuba dulu tapi buatkan untuk my niece..akak tak dapat merasa pun..sebab dia orang potong kek kat jb..akak cuma tolong buatkan aje..tapi feedback ..keknya lembuttttt....

    ReplyDelete
  36. As salam. Nak tanya ada tak yang pernah bakar kek ini? Ada ke masih maintain moist.

    ReplyDelete
  37. Kak...klu skilo brp hrga kek ni?

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...