Assalamualaikum.
Sebelum ni Mas perasan entry Daging Lompap ni kat blog Kak Ayu S"pore dan teringin mencubanya, tapi jadi terlupa lak ngan Daging Lompap ni....he3...jadi bila Izahdaut tayang hari tu..terus teringat Daging Lompap ni dan macam tak sabar2 nak menerainya, first time Mas merasa Daging Lompap ni.....hmmm.....memang Mas dah jatuh hati dengannya....serius...sedappp sangat...rasanya yang manis,masam, pedas memang best....dan Mas guna daging lembut seperti yang dicadangkan oleh Izahdaut. Jadi tak mengambil masa terlalu lama untuk memasaknya....memang sedappp dimakan dengan nasi putih jerk...tak nak lauk lain dah...rasanya lepas ni nak buat lagi Daging Lompap ni sebab macam tak puas jerk makan hari tu...hmmm..sebenarnya Daging Lompap ni Mas buat Isnin yang lepas, jadi entry tertunggak la ni..he3...Mas kalau beli daging segar kat pasar tani, memang tak simpan lama2....baru best makan daging baru..
Terima Kasih pada tuan resepi iaitu Kak Cek yang memperkenalkan satu lagi resepi tradisi Negeri Sembilan iaitu Daging Lompap....i like....Selain Izah dan Kak Ayu S'pore ,Kak Madihaa pun dah menerainya.....
Daging Lompap
Resepi : Kak Cek
Bahan :
500 - 600 grams daging
dipotong sederhana kecil...dicuci...ditoskan..
13 biji cili padi *
3 biji cili hijau *
1 biji bawang besar *
1 inci halia *
2 ulas bawang putih *
1 batang serai dititik
2 biji cili merah dipotong serong2
1 batang celery dihiris2
1 ketul chicken cube
Garam dan gula secukup rasa
1 keping asam keping
Minyak secukupnya untuk menumis
Sedikit air
Cara Penyediaannya :
Kisar sume bahan2 yang bertanda *
Panaskan minyak...tumiskan sume bahan2 kisar dan serai...hingga naik baunya...
Masukkan daging....kacau sebati....tutupkan kuali...kecikkan api....sekali sekala...dikacau..tambahkan air...jgn byk sgt...tutupkan kuali semula...biarkan daging empuk...
Masukkan chicken cube...garam dan gula secukup rasa....masukkan jugak asam keping...biarkan kuah agak pekat sedikit....akhir sekali masukkan hirisan cili dan celery...kacau sebati...siap dah...tutupkan api....
makcikkk.. ko buat aku teringat lagi akn kesedapan daging ni. seriuss sedap kan. mmg ngam la ngan batang seleri tu. kalau tak de pun sedap jugak.. manis daging tu blend je rasa ngan bebahan tumis tu kan. fuhhh ngam ngan nasi putih. mmg betui kata ko, tak nak lauk lain dah
ReplyDeleteSalam Mas..akak belum try lagi..simpan sikit nanti cuti hujung minggu akak ganti balik
ReplyDeleteSalam Mas..akak belum try lagi..simpan sikit nanti cuti hujung minggu akak ganti balik
ReplyDeleteMas,
ReplyDeleteada orang negeri sembilan kata daging lompap nie kalau yang baru punya hiris dan terus rebus dengan air sikit ajer..akak tak pernah lak rasa..tapi kalau yang nie akak selalu buat..kiranya daging lompap laa yer..
kena himpap kat sini lak dah.....aduhh terliur lerr!!
ReplyDeleteaduhai.. rasa tergoda dengan resepi ni.. nanti boleh mencubanya.. terima kasih yer atas resepi tu..
ReplyDeletemas,akak nak balas komen asma tu..boleh lah ya..
ReplyDeleteya asma,gitulah yang sebenarnya asal usul daging lompap ni..mak akak selalu buat yang mcm tu..kira bila sampai aje daging baru tu di rumah kita,hiris dan cuci bersih terus di lompapkan ke dalam kuali.....
walau apa pun versi mas ni,mcm yg pernah akak ckp lah sudah di modenkan..mmg sedap..
izahdaut ,
ReplyDeletemakcik...
betul la..
aku suka sangat daging lompap ni..
sedappp bangatkan...
tambah lagi koleksi resepi daging aku..
Paty's Kitchen - Cook with passion.
ReplyDeleteakak..dah abiss la..
selamat mencuba kak..
memang best daging ni....
KakAsma,
ReplyDeleteakak..mas guna dagi ng baru kak..
lepas tu rebus pun guna air tak banyak sebab guna daging lembut..
perhh..memang best la daging lompap ni..
Chah,
ReplyDeletedatin...
hingga menjilat jari uuu...
Hanis Azla ,
ReplyDeleteselamat mencuba hanis...
mesti hanis pun suka nanti..
sedappp tau..
makan nasi putih jerk dah cukup sedappppp...
tak yah lauk lain dah..
anymz ,
ReplyDeletekak anim..
lap u n9..
suka sangat daging lompap ni..
hhmmmm....versi moden pun dah sedapp...
apa lagi versi tradisi..
perh....
Salam Kak Mas.. nama uniq tu...nampak sedap n juicy jer.. mmmm stok daging takdo.. masuk list dulu... nak join makan kat sini dululah.. terasa wangi ngan saderi...
ReplyDeleteAssalam Mas, sedapnya tengok daging lompap tuh..! Xpun boleh bg akak semangkuk tak? ^__^
ReplyDeleteUwaaaa...pagi2 buat perut berkeroncong..lapar pulak tengok daging lompap itew Mas..
ReplyDeleteThanks Mas kerana sudi mencuba resepi tradisi keluarga mertua akak yg akak dah ubah suaikan...apa2 pun sampai sekarang pun menu ni memang menjadi kegemaran...nak2 kalau guna daging lenmbu yang fresh...fuhhhh...memang sgt best.....:)...masak senang ...makn pun sedappp...:)
ReplyDeletetun tolong tengok je nii.. tun kalau bab daging2 ni kurang sket. hehe.. kalau msk daging, kene wat lauk lain utk tun sorang.
ReplyDeleteAssalamualaikum mas cayaang..
ReplyDeletewah daging lompap tu nampak menarik ler mas... nampak sedap sgt...
salam mas..hmm mmg nampak menyelerakan sungguh..klau buat ni pasti ank eina si along tu mkn bertambah2...
ReplyDeleteHALAMANKU ,
ReplyDeleteerma..jangan lupa mencuba tau...
memang terbaik daging lompap ni...
Ummi ,
ReplyDeletekak ummi..
udahhh finiss la kak..he3
rahel,
ReplyDeleterahel...
hingga menjilat jari tau daging lompap ni....
cik cek ,
ReplyDeletekak cikk...
lapppp uuuuu...
sedapp sangat daging lompap ni..
mas suka......
tun_telani ,
ReplyDeletetun..tak makan daging yerk...
rugi uuuu...he3
Diana @ Melley Mey ,
ReplyDeletekak diana..
memang daging lompap ni marbeless sangat...
sedappppppppppp
eina ,
ReplyDeletekak eina..
selamat mencuba kak...
mas suka sangat ngan daging ni....