Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Wednesday, August 3, 2011

Happy Birthday Ain & Devil's Food Chocolate Cake ( DFCC )




Assalamualaikum. 
Selamat Hari Jadi.....Selamat Hari Jadi.....Selamat Hari Jadi Nurul Ain Natasya.....Selamat Hari Jadi.....yeeeyyyyy.....
Hari ni tanggal 3 ogos 2011, genap lah 10 tahun umur Ain, Happy Birthday Sayang.
Moga membesar dengan sihat, menjadi anak yang solehah, menjadi insan berjaya dunia dan akhirat dan diberkati dan dirahmati Allah sentiasa. 
Birthday Ain ni disambut awal sikit atas permintaan Ain. Katanya kurang seronok sambut bulan puasa sebab tak boleh makan kek banyak kali....he..he...layan jerk la kehendak anak dara sorang ni. 
Jadi Mas buat Devil's Food Chocolate Cake untuk birthday Ain kali ni. Memang betul macam yang Noorsha cakapkan....DFCC ni memang sangat sedappp la, cuma Mas rasa kalau kek ni lembab lagi...lagiiiii sedappp.....perhhh...memang kena betoi gabungan cheese ngan topping coklat tu....rasa dah tak peduli lemak yang bakal berkumpul nanti...next time Mas nak buat lagi DCFF ni......dan lain kali, nak pastikan kek ni lagi lembab....dah terbayang dah sedapppnya macam mana nanti.....maceh pada NoorshaKak Ayu S'pore dan Kak Nor yang mempekenalkan kek yang sedappp ni....cuma Mas nak tanya sikit.....kek ni memang betul2 lembab ke, takut Mas jerk yang buat kek ni tak berapa lembab, mungkin ada tips yang NoorshaKak Ayu Spore dan Kak Nor boleh kongsikan dengan Mas untuk dapatkan kek ni betul2 lembab....takut cara membakarnya membuatkan kek ni tak lembab sangat sebab Noorsha kata dia guna suhu 130c dan suhu ikut resepi 170c, Mas bakar 150c.....untuk NoorshaKak Ayu Spore dan Kak Nor, sila kasi pendapat yerk tentang kek ni sebab Mas dah jatuh hati ngan DFCC ni dan nak buat lagi nanti....InsyaAllah...


Devil's Food Chocolate Cake
Resepi : cupcakeschek.blogspot.com
Sumber : NoorshaKak Ayu S'pore dan Kak Nor


Bahan² :
1 cawan tepung gandum
1/4 cawan serbuk koko
3/4 sk soda bikarbonat
1/4 sk garam
1/2 cawan gula halus - Mas ikut Noorsha guna 1/4 cawan saja
1/2 cawan gula perang - Mas ikut Noorsha guna 1/4 cawan saja
65 gm butter
1 biji telur Saiz A
1 sk esen vanila
1/4 cawan buttermilk 
1/2 cawan air suam


Bahan² untuk homemade buttermilk :
1 cawan susu segar
1 sb cuka masakan

Caranya :
Susu mesti berada pada suhu bilik @ suam. 
Campurkan cuka pada susu dan ketepikan sebentar selama kira² 20 minit. Ia akan mengental sedikit. 
Guna 1/4 cawan  sahaja dari buttermilk yang terhasil untuk resepi ini.




Cara membuatnya :
Panaskan oven pada suhu 170 C - Noorsha guna suhu 130C.. bergantung pada oven masing2 ya...
Griskan loyang dengan margerin @ butter dan tabur sedikit tepung. ketepikan.
Ayak tepung, serbuk koko, soda bikarbonat, garam dan ketepikan sebentar.
Dengan menggunakan mixer, pukul butter dengan gula hingga berkrim, masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.
Masukan adunan tepung yang diayak tadi, buttermilk dan air suam, berselang seli sebanyak 3 kali turutan. kacau rata. 
Masukkan vanila esen dan kacau sebati.
Bakar selama 30 minit @ sehingga betul2 masak... gunakan lidi satay dan cucuk permukaan kek pada 30 minit pertama  untuk menguji kek sudah masak @ belum.
Jika kek sudah masak, keluarkan kek dan sejukkan sebentar. 





Bahan² Untuk  Cream Cheese Frosting :
250 gm philapedia cream cheese
125 gm butter
1 cawan icing sugar - Mas ikut Noorsha guna 1/4 cawan saja
1 tsp esen vanila
1 st lemon jus

Cara² untuk Cream Cheese Frosting :
Pukul kesemua bahan hingga berkrim. 
Sapu pada kek yang telah sejuk tadi.  
Kemudian rehatkan kek yang telah dosapu frosting ini ke dalam peti ais sebentar.

p/s : kak Ayu suggest untuk buat 1/2 saja dari resepi frosting ni bagi suukatan kek diatas.. tapi Noorsha buat 1adunan untuk cream cheese ni sebab nak rasa cheese yang lebih :)


Bahan² Untuk Chocolate Ganache :
200 ml double cream @ whipping cream
250 gm dark chocolate
secubit garam

Cara² untuk Chocolate Ganache :
Menggunakan kaedah double boiler (satu periuk berisi air, satu lagi periuk lebih kecil di letak diatasnya. biar periuk yang kecil itu terapung), masukkan double cream @ whipping cream. 
Biarkan ia merenih, masukkan coklat yang dicincang dan kacau hingga coklat cair. masukkan sedikit garam. 
Kacau rata. 
Biarkan suam sedikit, keluarkan kek yang disapu dengan cream cheese frosting dari peti ais tadi. 
Sapu @ curah coklat ganache di permukaan kek. hias kek mengikut kretiviti anda....sedia dihidang :)




68 comments:

  1. hamboi mas,pagi2 dok tayang cheese yang meleleh2 tu..takmo tgk lama2..sakit jiwo..hehe

    Happy Birthday Ain,semoga membesar dengan sempurna dan menjadi anak yang berjaya di dunia mau pun di akhirat.insyaAllah amiiiiiiin

    ReplyDelete
  2. Salam kak mas!!! tak tumpah mcm rupa paras maknyer yg ayu si ain niii ;-) Selamat Hari Lahir Buat Ain natasya! semoga doa2 ibu n semua sekali dimakbulakanNYA insyaALlah!!!! aduhhhhhhhhhh akak niii melampau betul tujuk kek yg di potong tuuu yg meleleh leleh tuuuuu haishhhh!!! :D mmg sedap kek ni! suke mmg gabungan cis tuuu!

    ReplyDelete
  3. wah!befday ain rupa nya hari ni =0).
    auntie tumpang gumbira n nyanyi sekali =0).
    didoakan agar ain membesar dgn sihat, berjaya dunia & akhirat, cerdas n cergas, dilimpahi rezeki yang byk, epi n bahagia selalu! =0).
    auntie rindu nak jumpa ain =0).

    ReplyDelete
  4. Happy B'day ain...
    Semoga menjadi anak yg solleh, berjaya di dunia dan berjaya juga di akhirat...
    Dengar kata ibu ye!
    Sedap kek ain... adoiii... terliur di buatnya.. bulan2 posa ni..
    kalau sedap nanti akak nak buat jugak lah Mas tapi tunggu Raya lah mas.. kalau buat bulan posa ni nanti siapa pulak nak makan... kalau tak posa boleh jugak akak ngomel2... hihi

    ReplyDelete
  5. pergh!! menggoda... mesti dak ain makan banyak kek yg mama buat tuh... hepi belated besday ain, semoga menjadi anak yg solehah

    ReplyDelete
  6. Selamat Hari Lahir Nurul Ain.
    Ewahhh...senyum simpul dia potong kek buatan maknyerrr:)
    Semoga jadi anak solehah...Amin!

    ReplyDelete
  7. ops...silap haribulan laaa... hepi besday Ain... pale untie ni pon dh mengong...haribulan pon dh tak nmpk...asik menguap jer kerjanya... heeeee

    ReplyDelete
  8. happy birthday ain. semoga menjadi anak yg membahagiakan ibu bapa dunia dan akhirat dan sihat2 selalu hendaknya. mas, sedap nampak kek tu... bila masa potong tu? hehehe....

    ReplyDelete
  9. happy besday ain...semoga jd anak solehah & berguna pd keluarga... sama la kek besday kita.... :)

    ReplyDelete
  10. Happy Birthday Ain...Insyaalllah bakal jadi anak yang cemerlang...berjaya.....

    Mas....kek mois yg sangat menggoda iman di bulan posa...he he :)

    ReplyDelete
  11. SELAMAT HARI LAHIR BUAT PUTERI MAS...SEMOGA KEHIDUPAN DIBERKATI DIBULAN MULIA INI..SAMA DGN NAK LONG SAMBUT BIRTHDAY BULAN POSEEEE..
    AMINNN...kak ilah tak berapa sihat mass.. huhuu

    ReplyDelete
  12. salam mas.. hepi besday dear ain!~ moga jd anak yg solehah n dirahmati Allah...:) sedapnye kekk!!~ aunty nk tumpang makan skali laa blh? hehehe


    mas, sedap kat DFCC nih.. aku pun jatuh ati dah..tp takleh mkn byk2, lemak dah makin banyak bertapa... perut dah jadi macam muffin dah..akakaka...eh, kan aku da ckp arituh.. kek ni die jenis kesat sket, memang x lembab... kasi die bermalam dalam esbok dulu satu malam atau 1/2 malam, insyaallah sedap..tak berderai sgt mase dipotong tu.. apepun aku rase resepi cheese frosting ngan choc ganache ni blh bubuh kat mane2 resepi kek ceklat yg moist jugak.. terpulang pade kite kan.. heheh....apepun aku mmg suke ngan kek DFCC..jatuh hati ngan rasenya..huhu..sukar nak diungkapkan kan mas..dah rase sendiri baru tau :)

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum mas...
    Happy Birthday buat Ain cayang... Moga berjaya dunia akhirat... tercapai semua yang d impikan.. menjadi kebanggaan ibu n abah Ain yer... Serta sentiasa d rahmati Allah S.W.T... Amin..

    Mas... DFCC nie mmg sedapkan... akak pun dulu buat 2 biji sekali gus... satu bawak p sek daughter.. mmg sedap..

    ReplyDelete
  14. Happy Birthday Ain.. semoga menjadi anak yg solehah iA.. sedapnyer kek! gabung coklat n creamcheese, ni laa kek yg kak noorsha mkn smb tutup2 mata tu kan. hihi

    ReplyDelete
  15. selamat hari jadi ain....semoga menjadi anak yg soleh dan berjasa kpd kedua2 org tua..comelnyer
    aduhhh mas...tak tahan nengok kek cakelat dgn lelehan cheese tuu...sabar2

    ReplyDelete
  16. Happy 10th Birthday to Ain, semoga membesar menjadi comel jelita mcam mamanya jugak la yea...Semoga cemerlang di dunia dan di akhirat...amiiinn...

    Perggh, Mas nih, pepagi tayang DFCC nih...akak xleh bg komen sbb akak x buat lg kek coklat yg ni..hehhee.. Tp kalau bg akak rasa nnt, akak leh komen..wakakkakaka

    ReplyDelete
  17. kak anim,

    akak..tengok sebelah mata jerk..kikikiki

    amin....maceh atas doa akak...

    ReplyDelete
  18. ijayuji,

    hmm..mana tumpah kuah klu tak ke nasi kan..ayu macam maknya yerk....dah kembang kempis idung dah ni....he..he..
    aminn...maceh ika atas doanya....

    tu la kan..memang best DFCC ni..
    kak mas dah jatuh hati ngan kek ni..
    sedapppp

    ReplyDelete
  19. Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi,

    Amin..maceh nurul atas doanya...
    kita jumpa minggu depan yerk nurul..
    rindu la kat nurul..

    ReplyDelete
  20. AZLITA AZIZ,

    amin..maceh kak ita atas doa akak tu..

    serius kak..kek ni memang sedappp...
    try la buat nanti kak..

    ReplyDelete
  21. Gee®,

    amin...maceh kak jee atas doa akak tu..
    bukan kata budak banyak makan..
    mak ngan bapanya pun dah kelaut dietnya....

    ReplyDelete
  22. TopsyTurvyMum,

    amin....mudahan yerk kak..
    maceh atas doa akak tu..

    tersenyum dapat kek coklat..
    peberet ain tu...

    ReplyDelete
  23. inaku79,

    amin..maceh kak ina atas doa akak tu,

    mas buat sabtu lepas..
    sambut awal sikit..he..he..

    ReplyDelete
  24. Cheq Sue,

    amin..maceh cheq sue atas doanya...
    cheq sue pun sambut birthday hari ni ke...

    ReplyDelete
  25. cik cek,

    amin..maceh kak cik atas doa kak cik tu..
    hmm..memang best kak cik kek ni....

    ReplyDelete
  26. ilahjy ,

    amin..maceh kak ilah atas doa akak tu...

    ala cian..akak tak sihat ke...
    makan ubat tau...

    ReplyDelete
  27. nOOrsha,

    amin..maceh sha atas doa kau tu..

    wehh..aku betul2 tak perasan kau dah cakap tentang kek ni....he..he...
    memang bestkan sha DFCC ni..
    aku dah jatuh ati ngan kek ni...

    ReplyDelete
  28. Diana @ Melley Mey,

    amin..maceh kak atas doanya...

    tu la kak..dah berangan lama nak membuatnya...
    memang sangat sedappkan kak...

    ReplyDelete
  29. happy birthday ain.. haaa.. potong kek.. pose tak? hehe semoga menjadi anak solehah, dan diberikan kesihatan yg baik ya..

    mas, cam k.nor cakap td mas boleh tambah dgn susu fresh atau boleh lebihkan air panas tu, kalau nak kasi lebih moist

    ReplyDelete
  30. tun_telani,

    amin..maceh tun atas doa tun tu...

    haaa...ini la rupa kek tu tun...
    memang sedapp bangatt laa...

    ReplyDelete
  31. Ida,Japan,

    amin..maceh kak ida atas doa akak tu..

    hmm..memang sedapp bangat DFCC ni kak...
    nnti nak buat lagi tau...

    ReplyDelete
  32. kak Ummi,

    amin..maceh kak ummi....

    kak ummi...lupa lak nak suapkan kat akak ari tu..
    klu tak..boleh akak komen tentang kek ni kan..he..he..

    ReplyDelete
  33. kak nor,

    amin..maceh kak nor atas doa akak untuk ain...

    eehhhh...masa ni tak puasa lagi la aunty..he..he...

    maceh kak nor atas tips akak tu...mas ikut nnti masa mas buat lagi nnti...

    ReplyDelete
  34. Hepi Birthday Ain daripada Cik An.. moga jadi anak solehah, cerdik dan pandai masak mcm mama... Birthday taun depan, ajak Cik An ye.. nak mkn kek skali...hihiihi... Rajin mas buat kek best2...

    ReplyDelete
  35. happy birhday ain.. semoga menjadi kaka yang baik..anak dara yang solehah...

    bagi acik sepotong kek.. sodap tu.. nampak cheese tu.. apa aje la ngan cheese mesti ngam ho kan... cer ko try satu kan ngan kek yang mmg dah lembab mcm kek munira ke chef baidah ke.. kot la menjadi n lai moist. tapi kek gini kena letak dlm peti ais dulukan. baru besttt bertambah tambah

    ReplyDelete
  36. Raihan Shaari,

    amin..maceh kak ann atas doanya...

    hmm..anak dara ni memang berminat kedapur, mas jerk tak kasi can sangat..tunggu beso sikit..he..he..
    insyaAllah...tahun depan aunty ann datang yerk....

    ReplyDelete
  37. izahdaut,

    amin..maceh izah atas doa kau kat ain...mudah2an..

    dah abiss la ijahh...eehh..bukan kau posa ke hari ni...kikikiki

    tu la ijah..noorsha pun ada cadangkan gitu..
    nnti2 aku nak try gak....
    betul tu..DFCC ni mengada2 sikit...kene dok semalaman dlm esbox baru dia moist....
    nasib baik sedappp....he..he...

    ReplyDelete
  38. selamat ari lahir buat anak mas. moga menjadi anak yg solehah, cemerlang, gemilang n terbilang hehehe. semua kata best kek tu ek, nak try buat la tuk anak n saya nanti bln8 gak same bulan ngan anak mas (ain)...bulN merdeka.

    ReplyDelete
  39. hepi besday ain... mas, best la tgk kek tu... x tahan u... huhu

    ReplyDelete
  40. Happy birthday to Ain!!..
    wah cantiknya kek yang mama buatkan ain!!..kek ni pada akak lepas bake & bubuh cream cheese & choc ganache tu akak tak masuk kan dalm fridge..biarkan dia kat luar at room temperature.. sebab kalau masuk dlm fridge dia memang ada keras & kering sikit so kalau nak makan kena tunggu dia di suhu bilik baru sedap & moist..mungkin juga boleh buat macam kNor suggest tu mas..

    ReplyDelete
  41. happy besday ain!!!!!

    *cakap kat mama, kek yg menggoda jiwa tu kasi akak separuh ye...lalallalla

    ReplyDelete
  42. slmt hari lahir ain..sedapnya kek mama bt..blh share dgn auntie tak? :))

    ReplyDelete
  43. Happy Birthday to My dear Ain.....semoga membesar comey, solehah dan memudahkan ibubapa dunia dan akhirat....:)Amen.

    Adoyai....mas, rasa mcm bertuah kan...anak2 dah beso2 belaka, ibu2 lak mudaaaaaaaaaaaaa lagi...........nanti cepat2 ye dpt menantu....kenduri mak2 blogger boleh dtg rewangkan....ekekekke....


    Tersembor gojes itu cream cheese.....tol tol menguda mak la dik nun.....ahaks.....nanti kak ayu nak wat gak....tunggu cari stock cream cheese lak...:)

    ReplyDelete
  44. Hanim ,

    amin..maceh hanim atas doa hanim tu...
    hmm..selamat mencuba hanim...
    memang best DFCC ni..
    terbaik...

    ReplyDelete
  45. Anawahid,

    maceh kak..
    memang best kak DFCC ni..
    sedapp sangatt...

    ReplyDelete
  46. kak ayu,

    maceh kak ayu..
    hmm..maceh atas cadangan akak tu..
    nnti mas ikut cara tu pulak..
    apa pun DFCC ni memang terbaik kan kak..
    sedapp...

    ReplyDelete
  47. Mimiey.. (^-^) ,

    maceh mimiey,

    mak cakap..kek dah abissss...he..he...

    ReplyDelete
  48. Deliah's Deli,

    maceh del...
    kek dah abiss la del...
    ari ni mas buat kuih jerk,....

    ReplyDelete
  49. Ayu Safieza @ Humaira',

    aminnnn...maceh kak ayu atas doa akak untuk ain tu...

    ehemmm...untungkan kawin muda...kikikiki
    insyaAllah..panjang umur, murah rezeki...ain bertemu jodoh,
    mas jemput semua masa kenduri dan rewang tu...he..he..

    kak ayu dah tergoda....
    buat kak..
    memang best DFCC ni...
    terbaikk.....

    ReplyDelete
  50. Happy Birthday untuk Nurul Ain Natasya..Semoga dipanjangkan usia, murah rezeki & membesar sebagai anak solehah kpd kedua ibubapa yea! Mudah2an semua doa ibu dimakbulkan Allah hendaknya..Amin

    Nampak sungguh menyelerakan kek arijadi tu...

    ReplyDelete
  51. Happy bday buat Ain.. auntie doa kan Ain dipanjang kan umur.. menjadi kebangaan ibu and ayah ok..

    DFCC memang sedap.. u can use simple sugar syrup or coffee syrup to memoist kan lagi cake ni but to me the cake itself memang dah sedap.

    ReplyDelete
  52. happy bday ain.. smga mjadi ank solehah n bijak pandai..

    ReplyDelete
  53. happy birthday Ain.. seronok tgk ibu dia buatkan kek untuk dia.. tersenyum simpul je.. moga jadi anak solehah ye..

    ReplyDelete
  54. Assallamualaikum Mas..
    Happy birthday untuk anak dara mas Ain.. 10 tahun sama macam anak bujang akak.. darjah 4 la yer..
    Masss....menggoda melampau2 betul dgn DFCC dia tu.. Kata2 mu itu buat akak rasa nak buat sekarang jugak..Best bebeno gamaknya tu.. Buat masa raya nanti lah boleh...

    ReplyDelete
  55. Happy 10th birthday to little cute girl...semoga membesar dgn sihat dan menjadi anak kebanggaan ibu dan ayah..

    pssst : umah e-na kt seksyen 7

    ReplyDelete
  56. Salam Kak Mas..

    Hepy Besday bt Ain..bertuah Ain dpt mama pandai masak..pndai bt kek.. xleh tgk lama2 kek tu..krg terbatal pose plak..asyik telan air liur je nii :=)

    ReplyDelete
  57. tak kira lembap dah...kalau dpt pd kak liza ni, sedap je makan. happy belated besday anak dara. darjah 4 dah.

    ReplyDelete
  58. Happy Birthday Ain, moga panjang umur, murah rezeki, sihat selalu, menjadi anak yg solehah dan semoga berjaya di dunia dan di akhirat. Aminn.
    = seronoknya Ain bila mamanya buat special cake....seronokkan Mas dpt buatkan kek utk anak2..suka tngk diaorang gembira...

    ReplyDelete
  59. AZLINA,

    amin..maceh kak atas doa akak tu...
    hmm....DFCC tu memang best kan....
    terbaikk..

    ReplyDelete
  60. Rima,

    amin...maceh kak rima atas doanya....

    hmm..gitu yerk kak...

    ReplyDelete
  61. dZana,

    amin..maceh kak zana atas doa akak tu.....

    ReplyDelete
  62. Juwita Jamaludin,

    amin..maceh ita...
    hmm....dah lama minta kek tu ita...he..he..itu yg ain suka...

    ReplyDelete
  63. Naz,

    amin, maceh kak naz atas doa akak tu...
    ooo..yerk ke ..sebaya ngan anak akak yerk..he..he..

    hhmm..selamat mencuba kak naz DFCC ni....
    memang terbaikk...

    ReplyDelete
  64. Lovely Kitchen,

    amin..maceh e-na atas doa e-na untuk ain tu....

    oo..yerk ke...e-na dok seksyen 7 yerk...

    ReplyDelete
  65. Yana Shaiful ,

    maceh yana...
    alhamdudillah, semenjak pandai mengekek ni...kak mas dah jarang beli kek...he..he..

    ReplyDelete
  66. Adzriel @ Liza AB,

    maceh kak..he..he...mesti akak peminat kek coklat kan..

    ReplyDelete
  67. Adzriel @ Liza AB,

    maceh kak..he..he...mesti akak peminat kek coklat kan..

    ReplyDelete
  68. kak yatie,

    amin..maceh kak yatie..
    tu la kak..lebih seronok buat kek sendiri kan...
    seronok tengok anak2 makan...

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...