Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Friday, August 19, 2011

Biskut Nestum....memang sedapppp




Assalamualaikum. 
Alhamdulillah...akhirnya dapat juga mengupdate blog hari ni....semalam seharian blogspot buat hal....sampai naik tension dibuatnya...ingatkan internet prob....merata2 lappy ni berubah2....sampai dok depan tingkap kat ruang tamu last sekali...konon2 nak mencari line internet.....bila tengok kat fb....rupanya blogspot buat hal..ada sesetengah blogger yang masalahnya sama macam Mas....saboo jerk...dah la agak tension sikit ngukis biskut Dam semalam...dari pagi buat, petang baru siap....mujur lah sedapp biskut dam tu...hmm.....meh layan dulu kukis pertama Mas...buat biskut Nestum dulu sebab Ain ngan Daniel sibuk nak tolong ngukis...tapi tak de lamanya menolong...tak sampai 1/2 adunan...masing2 dah mula mengelat...last2 maknya juga perabiskan 2 adunan tu...muahahaha....pada Mas biskut Nestum ni amat senang dibuat dan sangat sedappppp la....untuk Izahdaut yang katanya mencari2 resepi biskut Nestum...kau boleh try resepi ni....terbaikkkkk la.....


Biskut Nestum

Bahan :
250 gm butter
100 gm kismis
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung jagung
3 cawan nestum
1 cawan gula caster
1 biji telur
1 sudu teh esen vanila

Cara :
Pukul butter dengan gula hingga putih.
Masukkan telur dan esen vanila... kacau sebati
Masukkan semua tepung dan nestum... masukkan kismis... uli hingga sebati
Bentukkan bisut ikut suke korang... bakar dalam oven selama 15 minit dengan suhu 175'c. 
Mas bakar 20 minit. 


31 comments:

  1. wahhh comelnya sekut ko tu mas.. ko mulat2 ngan tangan ke? nanti aku study lagi resepi nyer.. insyaAllah akan dibuat

    ReplyDelete
  2. izahdaut,

    haaa..tu yg aku kasi bebudak tu menolong...
    wat mulat2 comei2 gitu...
    sekali ngap jerk masuk mulut...
    memang sedapp makcik biskut nestum ni....

    ReplyDelete
  3. semalam xleh ngentri ke mas?sian ko..
    aku nyer tenet baru ok nih..
    meh tuko kukis nestum ko tuh ngan cornflakes madu aku ni haa..nmpk gebu je sekut ko mas

    ReplyDelete
  4. uwaaaa dah wat sekut raya gak ya...harum je bau nestum tu kan...akak berangan je lebih nak wat mcm2, tapi tak larat leerrrr...

    ReplyDelete
  5. sedapnya tgk kukis mas ni, rasa cam nk raya sekarang jgk, hahaha. mas buat biskut dam yer.. dulu masa kecik akak suka sgt mkn biskut tu. tp x reti dan x penah buat. nanti jgn lupa share resepi yer.

    ReplyDelete
  6. salam dah siap sekut ye dah berapa jenis tu...kita baru sejenis je...tu pun x tahu bila nak betambah buat hehehh kalau buat lagi simpankan sebalan bolehh...sdpnya bau nestum

    ReplyDelete
  7. taun lps sy penah buat tp xjadi..bakar lama pun dalam masih cam lembab.xrangup

    ReplyDelete
  8. kakakku sayang! =0).
    hadeh...baru skrg saya dpt masuk sini...dari semalam sampai ke pagi tadi..try bukak page kak mas tak dpt..keluar background n tajuk blog je...cuba lagi skrg, baru dpt...hadeh..kering anak tekak saya cuba dtg ke sini..haus..erk! puasa ;0).

    nak biskut sebalang,kak mas. saya tgh malas ni =0).

    ReplyDelete
  9. tgk ke bahan2nya mcm senang je nak dapat tu mas.akak ambik resepinya ya..dah sederet nama2 jenis sekut kat whiteboard dapur akak tuh..hehe

    ReplyDelete
  10. salam mas.. memang nampak sedap dan ranggup biskut ni.. boleh cuba ni.. nampak sedap je..:)

    ReplyDelete
  11. Maaaaaaaaaaaaaasss...waaah start gear 5 dah dia rupanya..kukis nestum...mst best...suka bau harum nestum bila dibakar.... Weee, nak tempah dgn Mas jek laaa...akak xdan la nak wat macam2...dlm kepala macam2 keje gak nak setel...hadooiii

    ReplyDelete
  12. wahhh.. tidak! tidakk!! tun sorang je blom mengukis raya niiih...
    ps: kak mas wat biskut dam?? tun suka tuuu.. lupa nk bw resepi dia, nnti akak letak resepi biskut dam ye,

    ReplyDelete
  13. HaSue ,

    tu la pasal sue..
    geramm aku..
    wehh..kau nak tuko2 ngan aku kukis kau tu....
    jommmm..
    memang gebu sue biskut ni..
    sedappp,....

    ReplyDelete
  14. kak yatie,

    hmm..memang wangi kau bau kukis ni masa dibakar....he3
    mas pun dah penat ni ngukis...
    sakit pinggang dibuatnya....he3

    ReplyDelete
  15. inaku79,

    akak..try biskut ni dulu sbb bebudak tu nak menolong..he3...
    insyaAllah...nnti mas entrykan resepi biskut dam tu..

    ReplyDelete
  16. Sheila Shafeareen ,

    mas dah siapkan 4 jenis..
    penat gak kan ngukis ni....he3

    ReplyDelete
  17. KuNanGKuNanG,

    oooo...yerk ke...
    mungkin ada yg tak betul tu...
    ataupun suhunya rendah kot...
    mas buat elok jerk jadinya...
    sedapp...

    ReplyDelete
  18. Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi.

    nurul..sbb blog kak mas ada prob sikit la...

    hmm...nnti kak mas kasi nurul rasa...dah ada tu kak mas simpankan bahagian nurul..he3

    ReplyDelete
  19. Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi.

    nurul..sbb blog kak mas ada prob sikit la...

    hmm...nnti kak mas kasi nurul rasa...dah ada tu kak mas simpankan bahagian nurul..he3

    ReplyDelete
  20. anymz ,

    akak,..mesti dah banyak kan kukis akak..
    hmm.memang senang jerk membuatnya kak..
    bhn2 pun simple jerk..

    ReplyDelete
  21. Kak Sam ,

    apa yang tak leh jadi tu kak..he3

    ReplyDelete
  22. Nazrah,

    pengsan.....
    mas sekali buat 2 adunan..
    penat gak...he3

    ReplyDelete
  23. ain (sweet thots),

    try la kukis ni...
    senang dan sedapp tau..

    ReplyDelete
  24. Juwita Jamaludin,

    ita, biskut ni memang rangup dan gebu..
    sedappp..
    selamat mencuba yerk..

    ReplyDelete
  25. kak ummi,

    mas pun dah kelepek penat ngukis..
    akak meh la makan kat rumah mas...he3

    ReplyDelete
  26. tun_telani,

    tun...ngukis last minit ke..he3..
    insyaAllah..nnti kak mas entry resepi biskut dam tu yerk..

    ReplyDelete
  27. Assalamualaikum mas...
    wah nasib baik hubby akak x bg buat biskut dah... kurang sihat skg nie.. kalu x... nak juga cuba buat biskut nie... nampak comey n sedap tu mas....

    ReplyDelete
  28. Salam kak mas! beskuit nestum mesti sedap! sbb nestum kan sedap kan kak :D tgk bhn2 senang kalau rajin nak buat jugak :D

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...