Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Friday, August 5, 2011

Abok abok



Assalamualaikum. Sebenarnya dah lama teringin nak buat Abok-abok ni masa nampak Izah buat dulu. Alhamdudillah, 2 hari lepas Mas dah merasa abok-abok ni, ni first time Mas makan kuih traditional ni. Sedap pada Mas, dan Mas buat 1/2 adunan jerk..itu pun dah dapat banyak, puas juga Mas makan, Ain ngan Daniel langsung tak layan abok-abok ni...macam tak de perasaan jerk bebudak tu nengok abok-abok ni....cuba klu kek..laju jerk...
Kata Izah resepi dicopy dari Kak Rose dan Kak Yat dan resepi asal datangnya dari Bro Rozzan. Terima kasih pada semua....cuma Mas agak muskhil sikit sebab sagu yang ada gula merah tu macam tak nak kembang sangat.....hmm...agaknya memang gitu ke sebab Mas tengok abok - abok yang Izah, Kak Rose dan Kak Yat pun memang ada gak jadi biji2 sagu tu.....apa pun abok-abok ni tetap sedapp....

Abok - abok
Resepi : Bro Rozzan
Sumber : Izah, Kak Rose dan Kak Yat
Bahan :
  • 250 gm sagu
  • 220 gm kelapa parut putih
  • 180 gm gula melaka (dipotong kecil-kecil)
  • ½ sudu teh garam
  • beberapa helai daun pisang berukuran 16 x 28 cm

Cara membuatnya :
  1. Sagu biji dicuci dan ditoskan. 
  2. Kelapa parut dan garam digaul rata. 
  3. Masukkan sagu biji dan gaul lagi hingga semuanya rata. 
  4. Bentukkan sehelai daun pisang seperti kon dan isikan satu sudu makan adunan sagu. Tekan perlahan dan letakkan di atasnya sedikit gula melaka. Kemudian timbus dgn dua sudu makan adunan sagu. Tutup kon dgn melipat kemas daun pisang. Semat dengan lidi supaya teguh dan mampat. Ulang sehingga adunannya habis. 
  5. Kukus hingga masak. Mas kukus selama 1/2 jam. 

33 comments:

  1. Salam kak mas!! dtg pagi2 niii :D abok2 SEDAPPPPPPP! kita suke sgt! tp daun pisang kita dah kering lah pulak! beli hari isnin sampai skrg tak guna sbb tak tahu nk buat apa nmpk abuk2 akak ni teringin pulak kita! tapi dah kering pulak! hihihihi.. tgk jer lah dulu klu rajin ke pasar leh beli :D

    ReplyDelete
  2. salam mas..
    dia mmg cam tu mas sebab tu panggil abok2 sebab ade biji yg tak kembang tu kita katalah abok... hehe

    sedap tu mas akak pon suka... yummy!

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Mas,
    Pepagi ni tayang kuih abok2 mmng best, nasib baik aritu akak baru buat..kalau tak buat terliur je...mmng sedapkan kuih ni..makan masa panas2 mmng best..

    ReplyDelete
  4. Salam Mas..

    Ni kalau ada depan mata kita time panas2..memang confirm abis 5 biji...pergh...sedap apa lagi kalau kurang manis

    ReplyDelete
  5. akak dah berapa kali punya keinginan nak buat kueh abok2 ni lepas izah post tu hari.daun pisang pun dah ambik tapi tak buat2 jugak lagi..:)

    ReplyDelete
  6. Mas
    ko tayang abok2 plak arr...habislah...pasti akan disuruh kak buatkan...dude's peberet ni!!daun pisang plak lom beli...harus akak pi pasar jap...

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum.....tok...tok...mana tuan rumah...kak cekm singgah nak anto mapin tinggi gunung ni...leh buat buka posa...he he he....
    Waaa...ada kuih org2 lama suka makan tapi tak rajin nak buat...sebabbbb...bab bungkus2 kuih ni kak cekmesti tekial2 nak bungkus...mintak tapau je la ngan Mas kan..kan...kan...:)

    ReplyDelete
  8. salam kak mas..

    ain dgn daniel tekak sama dina la..tak berapa layan sangat kuih nih...rajin kak mass!!

    ReplyDelete
  9. ijayuji,

    ika...macam2 la ika ni..
    klu nak daun pisang tahan lama..
    ika simpan dalam bekas kedap udara dan masukkan dalam freeze...
    sure daun pisang tu tahan lama....
    bestkan ika abok-abok ni..

    ReplyDelete
  10. AZLITA AZIZ,

    hhmm..gitu yerk kak ita..
    baru mas tahu....he..he..
    maceh kak..

    ReplyDelete
  11. Yatie,

    betul tu kak yatie..
    makan masa panas2 sedappkan kak..

    ReplyDelete
  12. Nazrah,

    akak..mas puas makan hari tu...
    sedappp...

    ReplyDelete
  13. anymz,

    kak anim.....
    tak buat lagi yerk..
    cer try buat abok-abok ni...
    gi cari daun pisang..he..he..

    ReplyDelete
  14. Yat Maria,

    akak..hubby mas kureng sikit la ngan abok-abok ni..
    mas jerk yg makan hari tu..
    rugi kan..

    ReplyDelete
  15. cik cek,

    kak cik..dah abiss la..
    he..he..bestkan abok-abok ni..
    mas suka...

    ReplyDelete
  16. chikadakbiru ,

    tu la chikdak..
    bebudak ni kureng sikit kan ngan abok-abok ni...
    maknya jerk yang makan..he..he..

    ReplyDelete
  17. sedap nya mas, nmpk macam lembut jer yg gula merah tu kan... agaknya terus telan jer takpayah kunyah ... ummmphhh!! nyam2x...

    ReplyDelete
  18. Mas, sedapnya abok2.. Akak suka gak kuih ni tp kalau buat time bulan posa ni utk berbuka, kuih2 mcm tak berapa laku lah kat umah akak time ni.. Sat lagi, akak jugak yg perabiskan.. Haiiii..mau naik berat badan dlm bulan Ramadhan ni..hehehe..

    ReplyDelete
  19. Mas, rajinnya wat abuk2 guna daun pisang ni...kalau akak taram dlm acuan jek, ok tak? hehehee...Penah dulu wat dlm loyang jerr... :)

    ReplyDelete
  20. Mas..abok2 mcm ni akak tak pernah..abok2 org perak dia lain sikit, dia pakai tepung pulut..tak reti nak wat..tp suka makan :)

    ReplyDelete
  21. Salam Mas,
    sedap nampaknya abok2 ni, tapi akak tak pernah makan lagi...kalau buat berbuka mesti bestkan

    ReplyDelete
  22. semua bahan ada...tp xde daun pisang pulak...haih...tak pernah makan lagi kuih mcm ni...

    ReplyDelete
  23. mas... aku suke gak abok2 ni.. tapi asanya aku rendam kejap kot.. tapi mmg tak kembang habis kan. ada gigit2 sikit sagu tu.. hehe.. ke kena kukus lama skit ek.. tapi elok je bungkus ko tu. aku ritu ada terbuka2 cekci.. hee

    ReplyDelete
  24. Gee® ,

    kak gee...gula merah tu memang lembutt..
    sedappppp....

    ReplyDelete
  25. Naz,

    kak naz, mas pun sorang jerk yg makan kat rumah ni...
    sedappkan kak abok-abok ni...

    ReplyDelete
  26. Ummi,

    kak ummi, boleh ke buat dalam loyang..
    boleh try nnti cara kak ummi ni..
    sedappkan kak abok-abok ni..
    kat rumah mas, mas sorang jerk yg makan...he..he..

    ReplyDelete
  27. Mieza,

    kak mieza, mas pun first time buat dan makan tau...he..he..
    memang sedappkan kak..

    ReplyDelete
  28. Wattie,

    kak watie, mas pun first time makan tau...
    memang best..

    ReplyDelete
  29. nuwairani ismail ,

    akak, kak ummi kata boleh guna loyang...cer tanya kak uumi caranya..he..he..

    ReplyDelete
  30. izahdaut,

    ijahhhh...bestkan abok-abok ni...
    aku pun first time makan, suka kat kuih ni....
    wehh..aku pun terhegeh2 gak membalutnya tau...he..he...

    ReplyDelete
  31. Salam Ramadhan n selamat menjalankan ibadah puasa untuk kak Mas sekeluarga.. maaf atas kelewatan..dah beberapa kali x dapt masuk hu hu hu sian tak.. aperpun dapo akak memang best.. macam2 ader.. nak juga kueh abok2 tu..eh boleh tapau2 ker buln puasa ni? he he he

    ReplyDelete
  32. salam Mas..dah lama X mkn abok2..MIL k.atie rajen buat.'happy Birthday'tuk Ain semoga membsr jadi anak yg soleh,brjaya dlm pelajaran & jgn notty2..

    ReplyDelete
  33. Sedan tuu abok2 kegemaran saya tuuu, sedap guna dpisang. Mls nak buat sbb xde daun pisang n somi Dan anak xsuke huhuhu. Bila buat dlm pelengat xcedappp :(

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...