Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Thursday, July 21, 2011

Roti KismisYogurt



Assalamualaikum. Hari ni kelam kabut sikit...he..he...tak pe...sekarang dah selesai dan baru boleh mengupdate blog. Meh layan Roti KismisYogurt yang masih suam2   ni....Alhamdudillah..sempat juga buat bekal untuk Ain dan Daniel....memang dah berkenan kat roti ni bila tengok Izah tayang semalam....jadi bila hari ni kene juga kluar beli barang untuk buatkan cheese tart untuk ustazah Ain, Mas pun beli yogurt sekali......dapat juga menerai roti yogurt hari ni....Alhamdudillah....memang lembut gebu macam yang Izah cakapkan....sedappp....Mas pun tak letak kismis sebab terlupa lak beli kismis tadi..he..he..pada hal bebudak tu suka kismis...tak pe la..bila buat lagi nanti...boleh letak kismis pulakk...mehhh.....jemputt ambik sorang seketoiii.....

Roti KismisYogurt
Resepi : Majalah Sedap Jurnal Resepi Bdaria
Sumber : Izahdaut dan Kak Ummi
Bahan (anggaran 17 ketul) :
  • 300gm tepung gandum protein tinggi (tepung roti)
  • 100gm tepung gandum protein sederhana (tepung gandum biasa)
  • 20gm susu tepung
  • 75gm gula pasir
  • 8 gm yis segera
  • 1 biji telur - pukul ringan
  • 50gm yogurt
  • 150ml air sejuk
  • 75gm marjerin
  • 1 sudu teh garam
  • 50gm kismis, potong dua, celur dan toskan (akak just rendamkan sebentar dalam air panas dan toskan. Lap sikit dgn kitchen towel)
  • * Mas dan Izah tak letak kismis
  • Bahan sapuan:
  • 2 sudu makan susu sejat (sy guna susu pekat)

Cara membuatnya:
  1. Campurkan tepung roti, tepung gandum, susu tepung, gula pasir dan yis segera. Kacau rata.
  2. Masukkan telur, yogurt dan air sejuk sedikit demi sedikit sambil diuli sehingga menjadi doh yang tidak melekat di tangan. Masukkan majerin dan garam. Uli lagi sehingga elastik. Biarkan doh rehat selama 30 minit. (*akak just masukkan dalam Bread Machine dan tunggu hingga proses ulian siap)
  3. Kempiskan adunan. Masukkan kismis. Uli sehingga merata
  4. Susun adunan, setiap adunan seberat 50gm. Bentukkan bulat-bulat dan biarkan selama 10 minit.
  5. Canai adunan memanjang dan gulung.
  6. Letakkan didalam cawan kertas yang memanjang. Biarkan selama 70 minit sehingga kembang.
  7. Sapukan susu sejat.
  8. Bakar selama 12 minit dengan suhu ketuhar 190C sehingga masak.
Nota: Ulian mmg sedikit lembik, tp still boleh uli...so taburkan sedikit tepung atas papan canai dan uli manja-manja sikit semasa membulatkan doh tu eh..hehee

*doh Mas dan Izah sedang elok tak lembik. Mungkin sudah dikurangkan sedikit air. Elok untuk dibentuk.



30 comments:

  1. Slmt petang Mas,
    akak dok tenung je roti yg Mas buat ni...gebu betullah, seronokkan bila buat roti sendiri...akak ni asyik beli je roti..nak buat malas bebenor..ekekekeke...kalau kuih lain takpe...

    ReplyDelete
  2. ambooii..tak dan dan ko yer Mas..secepat jet turbo ko buat..
    eh..air tu ko kurangkan bape bnyk?..nnt ko jwb, sambil2 tu aku baluk dulu, ambik 4 ketoi roti ko..

    ReplyDelete
  3. mas.. nak loti.. nak loti.. cicah air kopi best nih.. :)

    k.nor :)

    ReplyDelete
  4. mas..ramai lak yg meroti sejak 2 menjak nih.. aku nak wat gak ler..eheheh///esok kot kalo rajin.. kalo x rajin thn dpan//alalala

    ReplyDelete
  5. wah.. pantas betol kak mas nih..
    ni tun duk meroti gak nih, tp dh terhangus.uwaaaaaa~~~~~~~
    nk mkn roti kak mas lah..

    ReplyDelete
  6. memang nampak gebu dan lembut.... ish terasa nk makan ler pulak ;-)

    ReplyDelete
  7. Salam K.Mas..

    cepatnya roti ni dh jadi..mmg ratu roti la akak nii..roti semua gebuu.. yana ni asyik fail lg bt roti..geramnyaa..:=)

    ReplyDelete
  8. salam mas.. nampak gebu sungguh roti tu mas.. lawa je kejadiannya.. rajin mas meroti..:)

    ReplyDelete
  9. Mas, elok gebu roti tu.. Haiii..bai roti x boleh niaga roti la kt dpn Rumah Mas ni...

    ReplyDelete
  10. wahhh gebus tul roti mas ni....tapaula skit...hehe

    ReplyDelete
  11. kak Yatie,

    akak..tangkap la bibik satu kak..
    senang nak menguli...he..he...
    baru berligat akak meroti nanti..

    ReplyDelete
  12. Anna Qawina ,

    aiippp...aku suruh ambik sorang seketoi jerk kan....he..he..
    aku dah jawab kat fb tadi...

    ReplyDelete
  13. kak nor,

    akak...ambik satu jerk tau...he..he...

    ReplyDelete
  14. nOOrsha,

    meh la meroti sha...
    kau kan rajinnn.....

    ReplyDelete
  15. tun_telani,

    buat roti ape tu tun..
    amboiiii...berangan la tu..
    ambik seketoi jerk..
    nak lebih.....makan roti kau yang hangusss tu...muahaha

    ReplyDelete
  16. kak zarin,

    memang lembut gebu kak..
    ambik la seketoiii....

    ReplyDelete
  17. YANA SHAIFUL,

    yana......tak pe...belajar lagi..
    klu ada apa2 nak tanya...
    jangan malu2 yerk...
    kak mas pun lama juga belajar meroti ni...

    ReplyDelete
  18. Juwita Jamaludin,

    macehh...
    untuk bekal anak2 ita...
    sambil2 mencuba resepi baru..he..he..

    ReplyDelete
  19. kak naz,

    akak....klu malas...beli juga roti...he..he..

    ReplyDelete
  20. kak nieza,

    akak...tapau sikit jerk tau..
    tak boleh banyak2.....he..he..

    ReplyDelete
  21. Lama dah akak tak buat roti..rasanya kena beli BM baru kot...

    ReplyDelete
  22. salam kak mas sayang, fuhhh cun gebus nye roti yogurt akak ni, mintak seketul dua buleh kak? lama tak meroti heheee

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum mas..
    wah ada roti ler... gebu gitu lg.. akak nak juga... ada lg x nie.. akak dtg lewat.. huhuu

    ReplyDelete
  24. assalamualaikum....
    uiikks aku dah ninggalkan komen dah, tak masuk jugak komen aku semalam. huhhh..

    makcikk.. canner suke tak? kejadian roti aku ritu seodappp je. lembut basah2 gitu. kalau letak inti pun sedap jugakkan. ingat nak meroti lagi la hari ni. sajes makcik roti mana lembut gebu yang ko dah pernah buat lagi. menambahkan koleksi gitu kan

    ReplyDelete
  25. Mas, akak punya xda ke...x aciii taauuu...best kan..lembuuuuttt, moist gak kat atasnya kan..kan..

    ReplyDelete
  26. Cendana Kasih,

    bibik sakit yerk kak..
    tak pe...beli la bibik baru...
    boleh ligat meroti...he..he..

    ReplyDelete
  27. ros@JMC,

    ros...yerrk ke ros lama dah tak meroti...
    gi meroti cepat...he..he..

    ReplyDelete
  28. Diana @ Melley Mey,

    dah abiss la kak..
    cer akak pulak buat..
    sedapp tau...

    ReplyDelete
  29. izahdaut ,

    muahahaha..apa kene mengomen kau asyik tak lekat jerk ni mek...

    betull tu...tambah lagi koleksi resepi roti yg best...
    lembuttt gebuuu jerkkkk...

    ReplyDelete
  30. kak Ummi,

    dah abiss la kak..
    sedappkan kak roti ni....
    lembut gebu jerkkk....

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...