Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Wednesday, July 20, 2011

Kek coklat Kukus Hanismajid



Assalamualaikum. Untuk mengubat hati yang lara sebab tertangguh hasrat nak membuat Devil Food Chocolate Cake yang Noorsha tayang hari tu....Mas buat dulu Kek coklat Kukus Hanismajid ni. Hmm..sedappp la...lembab lembut jerk kek ni......lagi pun dah lama Mas tak buat kek coklat...jadi teringin lak...lagi pun tengok respon kat Myresepi...ramai juga yang telah mencubanya...ada juga yang bakar kek ni...tetap lembut lembab kata mereka.....dan cara membuatnya pun mudah sangat...godek2 kejapp..dah siap untuk dikukus @ pun dibakar dan untuk adunan kek coklat ni, Mas kurangkan sikit penggunaan tepung gandum tu untuk mendapatkan kek yang lembuttt.....hhmmm...memang best bila mengunyah kek coklat ni...kata orang...nenek yang tak de gigi pun boleh mamam kek coklat ni 1/2 loyang..he..he...kek coklat ni Mas buat 1/2 adunan jerk...cukup untuk 4 orang makan dan menggunakan 1 biji telur saiz A...Alhamdudillah...sedappp kek coklat ni...

Kek coklat Kukus Hanismajid
Bahan :
  • 2 cawan tepung blue key
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan susu pekat manis
  • 1 cawan milo
  • 1 cawan serbuk koko vochelle
  • 4 biji telur ayam
  • 1 cawan minyak masak
  • 1 cawan air panas

Cara membuatnya :
  1. Didihkan periuk pengukus terlebih dahulu.
  2. Masukkan semua bahan2 dalam mangkuk besar...
  3. Kacau dengan sudip besar..kacau tangan je...jangan guna mixer...nanti telebih naik....tak jadi
  4. Bila semua bahan2 dah sebati dalam 5 minit je kacaunye....
  5. Then boleh ditapis adunan yag dah siap agar hasil nanti lebih halus dan cantekkkk.
  6. Masukkan adunan kedalam loyang yang telah disapu minyak dan ditabur tepung
  7. Kukus selama 40 minit , Mas kukus 1 jam
  8. dah siap...kalo nak letak topping lagik best....


41 comments:

  1. massss... nak jugak. dah habis ke? masuk list aa.. simple je kan.. tapi ak buat coklat melted tu yg malas. kalau makan gitu je tak de ganache bagai sedap tak makcik

    ReplyDelete
  2. Salam, moistnye nmpak kek choc ni..hehe buleh la try buat nnt bulan ramadhan..

    ReplyDelete
  3. izahdaut,

    ada 3 keping lagi tu makcik...
    ambikk la rasa.....he..he..

    aaiippp..nak sedappp...
    tak mo malas2 yerk...he..he..

    ReplyDelete
  4. aesh came,

    selamat mencuba aesh kek coklat ni..
    senang dan sedapp tau...

    ReplyDelete
  5. As'salam Mas

    Memang nampak mois lah mas. kak ct pun lama dah tak buat kek cekelat ni. Tapi susu tu berapa cawan dik. kalau buat 1/2 adunan tu mas guna loyang berapa inci erk.. banyak bertanya dah ni, kalau tak buat habis lerrrr.. hihihi

    ReplyDelete
  6. kak ct delima,

    waalaikum salam kak...
    ooppss...terlupa lak nak tulis..
    mas dah edit balik tu..
    1 cawan susu kak..he..he..
    mas guna loyang yg kecik kak untuk 1/2 adunan tu...
    kek ni tak naik 2x ganda kak...
    jadi bila tuang adunan...kene biarkan baki suku loyang supaya kek tak melimpah nanti...
    selamat mencuba yerk..

    ReplyDelete
  7. salam kak mas...wah2 mcm versi kek cokelat yaa...sedap sangat nampak

    ReplyDelete
  8. klu kek kukus nie cepat je abis kan k.mas,rajin nyer buat kek

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum Mas..Mana leh tahan tgk Kek Coklat ni...aduss!

    ReplyDelete
  10. nampak moist la kek tuu...simple jer kan step nya. nanti2 akak try resepi ni. dh lm gak x buat kek cokelat nih...tp kan si Danial x suke kek ade telur lerr..tu yg terbantut bl rasa nk buat...hehe

    ReplyDelete
  11. Salam kak mas! dtg sini, baru nak mulakan rondaan hihihi... rindu kat akak jugak! nak kek tu ada lagi tak? sedapnyerrr! kita tgh berpkir pkir nak buatkan kek arijadi kakak weken nii tp tk tahu lagi nak resepi yg mana serba salah sbb byk sgt resepi best2 hihihi...

    ReplyDelete
  12. fuiyoooooooo...akak nk gak 2 potong kek cekelat nih..meleleh dh ayaqliuq nih..hehe!!

    ReplyDelete
  13. chikadakbiru ,

    memang ada macam2 versi kek coklat ni ck...
    pilih la suka yang mana.....

    ReplyDelete
  14. julia,

    betul tu julia...
    anak2 kak mas memang suka kek coklat....

    ReplyDelete
  15. julia,

    betul tu julia...
    anak2 kak mas memang suka kek coklat....

    ReplyDelete
  16. LinRosly ,

    kak lin..
    meh la join buat kek coklat...
    best tau....

    ReplyDelete
  17. DJ Dayang ,

    hhmmm...susah juga kan klu tak makan telur...
    cer akak try tukar telur ngan cuka...
    mana tahu ok...he..he..

    ReplyDelete
  18. ijayuji ,

    kek kak mas dah abiss la ika...
    hhmmm..tertunggu ni kemunculan kek birthday kakak tu..
    mesti special kan...

    ReplyDelete
  19. inahar ali ,

    akak..lambat la...
    udahh piniss la kak..
    he..he...

    ReplyDelete
  20. mas--

    ko ni sajer bikin aku ngencis..
    aku peminat coklat tau...

    pindah sini mas......
    aku tolong ko kemas barang2...
    hahaha

    ReplyDelete
  21. Yuhuuuuuuuuuuuuuu, maaaaaaaaas minta tukar sket dgn apple puff....mmmm yummeh tol rupe kek coklat ni la......

    ReplyDelete
  22. salam kenal...
    wow siap ada resepi...kene suh wife cubo nih...:)

    ReplyDelete
  23. Citarasa Rinduan,

    ayu peminat coklat yerk.....
    nanti mas buatkan untuk ayu kek coklat yerk klu kita berjumpa...
    hhmm..seronoknya dapat kawan yang baik dan rajinn ni..
    nanti mas pindah...
    ayu datang tolong yerk..

    ReplyDelete
  24. Ayu Safieza @ Humaira' ,

    kak ayu cayang...
    kek coklat mas dah abiss..
    tapi mas nak apple puff tu..he..he..

    ReplyDelete
  25. Papa Mifz,

    salam kenal papa...
    haa..ambik la resepi kek coklat ni...
    boleh suruh mama mifz buatkan untuk papa mifz....
    selamat mencuba yerk....

    ReplyDelete
  26. Alahai moistnye nampak kek tu... sedapnye.
    Ijan

    ReplyDelete
  27. Kak mas,uii sedapnya kek cekelat,meh tuka ngan mapin inti cekelat nak x..

    ReplyDelete
  28. nampak sedap ni mas.masuk list lah..
    betul cam izah kata ,akak kan nak buat ganache tu yang malas sgt..

    ReplyDelete
  29. massss sedapnya kek coklat kukusni..ada lg tak..meh bawa kek tu sepotong sambil ambik award kat umah akak :)

    ReplyDelete
  30. Assalam Mas, amboiiii kek coklat pulak dah tayang kat dapur dia...betul2 buat akak terliuuuqqq dah ni..sbb nak buat x punya byk masa...huhuuu..kalau kesian antar la sikit kat akak.. :)

    ReplyDelete
  31. semua dah amik sorang sikit..utk sy ada lg tak? :)) tgk nama resepi pun tau sedap..bl la nk merajinkan diri bt kek..ada white coklat je dlm peti, blh tak guna tu? :))

    ReplyDelete
  32. mas, kalau tepung blue key tu ganti tepung gandum leh tak? kene ayak dulu ek? nampak gebusss kek tu...

    ReplyDelete
  33. assalamualaikum...wah, ada kek cekelat rupernyer...singgah nak merasa ni..

    ReplyDelete
  34. Assalamualaikum mas..
    wah akak datang lambat ler... ada kek coklat kat cnie rupanya... nampak sedap tu... nie kalau coklat2 nie mmg fav sekeluarga akak... sedapnya kek tu mas...

    ReplyDelete
  35. mas sukana kek coklat leh la try yang niplak .. hihihihi.. tapi nak buat kek2 ni makan selalu takut mok mok nanti..:)

    ReplyDelete
  36. wahhh kek cokelat pulak mas...sedapnya..akak pun lama tak mkn kek cokelat ni..kalau buat mkn sorang teruk gak nk abiskan ni.

    ReplyDelete
  37. mcm pernah nmpk resepi nih mas..sedap yerr..
    aku byk lg list nk try nih..camana tu?hehe..cantik kek ko mas

    ReplyDelete
  38. Salam Mas..
    cam gebu g2 kek coklat kukus nih.. masuk list dulu..entah bila agak nyer terbuat makin tebal kertas2 yg dh mama print ni..hehehe
    Nnt mas singgah jap kat dapur mama yer ambik award tq :)

    ReplyDelete
  39. mesti cuba nie,sedapnya,terima kasih ya....salam perkenalan

    ReplyDelete
  40. kak mas,knp sy buat asyik mampat je kek kalau dikukus....sukatan ddah betul ....sitie

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...