Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Monday, July 18, 2011

Ayam Masak Padang



Assalamualaikum. Hari ni kita ke Padang yerk ibu2 sebab hari ni ada n3 Ayam Masak Padang resepi dari Kak Dayang Jack yang dah dimasak 3 hari lepas....jadi dah habiss yerk...tetap Mas nak kongsikan disini sebab ayam masak padang ni memang sedapppp...rasanya ala2 rendang pun ada...memenuhi citarasa Mas sekeluarga....hmmm...memang best....dan seperti biasa dan juga dicadangkan oleh Kak Dayang, Mas goreng dulu ayam tu sekejap....baru masak seperti biasa....kuah ayam masak padang ni kalau dicolek dengan roti pun best tau.....meh tengok resepi Ayam Masak Padang yang sedappp ni pulak...

Ayam Masak Padang
Resepi : Kak Dayang Jack
Bahan :
  • 1 ekor ayam sederhana - dipotong ikut suka
  • 300 ml santan - boleh tambah atau kurang
  • 100 ml susu cair
  • garam dan sedikit gula
  • 1 batang serai - diketuk
  • 2 keping asam gelugur
  • sedikit kuib ayam - Mas tambah
Bahan kisar :
  • 6 tangkai cili merah (dibuang biji)
  • 1 labu bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1/2 inci halia
  • 1 inci lengkuas
  • 2 batang serai
  • sedikit kunyit hidup
  • 10 biji cili api
Cara memasak :
  1. Goreng ayam 1/2 masak dulu , angkat dan ketepikan.
  2. Panaskan sedikit minyak di dlm periuk. Tumis serai dan bahan-bahan kisar hingga terbit bau.
  3. Masukkan ayam dan sedikit air. Biarkan ia mendidih sebentar.
  4. Masukkan santan dan susu cair. Akhir sekali masukkan garam, sedikit gula dan asam gelugur. Kacau dan biarkan ia sampai masak.
  5. Hidangkan.

18 comments:

  1. Amboi pagi2 dah tayang ayam yang sedap ni. Agak2 kat kedai ada jual cam gini.

    ReplyDelete
  2. alahai...dah abih dah ker??...x aciii...hwaaaaa! akak balik dulu lah yer...majuk nih... :P :D

    ReplyDelete
  3. Sari Yusa Ibrahim,

    akak..nanti cuti, akak buat yerk...he..he....

    ReplyDelete
  4. Kak Sam,

    akak..gi la kedai masakan padang...
    ada kot..he..he..

    ReplyDelete
  5. DJ Dayang,

    akak...jgn la merajuk...he..he..
    best la ayam ni kak..
    mas suka...
    maceh kak..muahhh

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum Mas

    Pagi2 Lagi Dah Terliur Tengok Ayam Masak Padang Tu...Mesti Sedap Ni..Kak Lin Minta Izin Copy Resepi...Tq..Tq..Tq..:)

    ReplyDelete
  7. sedikit same ngan cara masak ungkep...(tp tanpa santan lah..) nak try...mcm simple jek

    ReplyDelete
  8. As'salam Mas

    Bestttt! lauk2 macam ni memang lajulah kalau kak ct buat kat rumah mas. sebab nya anak2 memang mengemari lauk2 ayam ni. tak kisah masak apa selain dari ikan semuanya masukkk...hihihi

    Kat pasar tani pelanduk 2 serupa tu dengan kak ct mas.. hihihi

    ReplyDelete
  9. lauk pauk masakan padang memang sedap kan mas?..
    Tapi kan mas masa akak gi Bkt Tggi,Padang kat Indon tu takde pulak jumpa masakan padang yg sedap2..kat Padang Besar,Perlis tu lagi sedap..hehe

    ReplyDelete
  10. sedap nya,kak mas! =0).
    jap nanti saya nak belok masok kem tentera subang lah.. nak carik sarang persembunyian kak mas..sb saya nak makan ayam yg dimasak kak mas =0).

    ReplyDelete
  11. wah... pasni takyah ke indon dah nak makan ayam padang ni ye mas... pi SA cukup

    ReplyDelete
  12. xpenah dgr n x penah rasa.. kak mas kene wat sekali lg, pastu ajak tun mkn ye..
    tq ^^ hihi

    ReplyDelete
  13. Boleh la try ni. Bahan2 pun simple je. Agaknya masak ngan ikan kena tak kuahnya tu. Hehe.. Mula nk menderhaka lak kan

    ReplyDelete
  14. MMM simple tapi nampak sedaaaaap sgt dlm mangkuk mas ni.....simpankan kak ayu 3 ketol yer, nak wat iftar nanti....yer..:)

    ReplyDelete
  15. mas..kegemaran akak ni..ada sebuah kedai kat umah ni ayam masak padang dia sedap sgt..tp akak jarang pergi sebab kedainya panas...sedapnya mas..

    ReplyDelete
  16. wahh dh abis baru tayang..buat org terliur jer tau...hehe

    ReplyDelete
  17. ermmm.. yg nie akak pun masih belum buat2 lagi... dah masuk list ari tu... nie mas tayang nie baru teringat.. hehehe... kena cuba nnt juga ler resipi yg nie... tergoda lg..

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...