Assalamualaikum.
Garlic Finger Bread ni la yang Mas gadingkan ngan Creamy Chicken Soup yang Mas entrykan semalam. Hmm...satu gabungan yang mantappp....memang best mencicah Garlic Finger Bread ni ngan Creamy Chicken Soup....ni gara2 tergoda nengok Izahdaut tayang Rabu lepas la....wat meleleh air liur jerk nengoknya...Alhamdulillah...dah merasa dan berpuas hati...
Untuk adunan doh kali ni, Mas tukarkan bread softener dan bread improver ngan water roux ( jadi Mas kurangkan sukatan air tu ) untuk dapatkan roti yang lebih lembut gebu....Alhamdulillah...lembut gebu jerk Garlic Finger Bread Mas ni....seronok sangat...he3
Basic Bread Recipe
Resepi : Puan Roshayati Johari (no link)
Sumber : Mamafami, Tun Telani, Kak Hana, Ika , Izahdaut
Bahan A
500g tepung roti * Mas dan Izah guna tepung gandum
100g gula
1 sk garam
30g susu tepung
1 sk bread softener- optional - Mas x letak
1 sk bread improver- optional - Mas x letak
4 sk yis @ 11 gm yis mauripan
120g water roux
Bahan B
250ml air - Mas letak 170ml jer sbb Mas letak water roux
1 bj telur- pukul sedikit
Bahan C
80g margerine
Bahan D
Gula kasar utk tabur - Mas x letak
Resepi Water Roux
Bahan :
25 gram tepung gandum
125 ml air
Cara membuat water roux :
Masukan semua bahan di dalam periuk .
Kacau sehingga pekat dengan menggunakan api perlahan, setelah pekat angkat dan sejukkan sebelum digunakan, ( bahagi dua kuantiti water roux tadi, dan boleh digunakan utk 2 adunan roti)
Cara:
Gaul sebati bahan A
Masukkan bahan B ke dalam bahan A dan uli sampai licin.
Masukkan bahan C dan uli sampai adunan tidak melekat ditangan.
Biarkan adunan naik 2 kali ganda selama 30-40 minit.
Tumbuk2 utk keluarkan angin. uli sebentar, bulat2kan doh sebesar 50g setiap satu. susun dlm loyang, spraykan air atas roti dan biarkan naik 2 kali ganda.
Taburkan gula kasar jika suka, spraykan sedikit air dan bakar pada suhu 180 C selama lbh kurang 30 minit.
Bila dh masak, keluarkan dan sapu dgn marjerin utk dapat permukaan yg berkilat.
atau
Masukkan semua bahan kecuali Bahan D dalam Bread Maker, pilih setting doh (dlm sejam setengah).
Bila BM dh siap menguli, kuarkan dan tumbuk2 utk buang angin dia,
Bulat2kan doh sebesar 50g setiap satu. susun dlm loyang, spraykan air atas roti dan biarkan naik 2 kali ganda.
Taburkan gula kasar jika suka, spraykan sedikit air dan bakar pada suhu 180 C selama lbh kurang 30 minit.
Bila dh masak, keluarkan dan sapu dgn marjerin utk dapat permukaan yg berkilat.
Garlic Spread
sumber: Kak Yatie @ Kak Madihaa
Bahan :
50 gm Butter bergaram ~ suhu bilik
3 ulas bawang putih ~ dicincang halus
2 pokok daun ketumbar ~ dicincang halus
sedikit lada hitam kisar
Gaulkan semua bahan
Siap digunakan.
Cara Izah Untuk Finger Garlic Bread :
(cara kak Nor sgn67)
Bila doh sudah diproof dan dibuang angin, ambil doh sebesar 50gm, bulat2 kan dan ratakan doh @canai doh menggunakan penggelek. Kemudian gulung doh tadi menjadi bentuk finger bun. Ulang lagi sehingga semua doh habis.
Proff doh tadi sehingga kembang dan sapu garlic spread di atas permukaan roti. Bakar roti pada suhu 180 C selama lebih kurang 25 minit atau hingga permukaan roti perang. Dihidangkan bersma mushroom soup. Enjoy!!
salam mas..
ReplyDeletewahhh dah merebak roti nie kt dapur2 bloger..he heee gebu jew kan...tu ler tgok kt dapur izah..trus jtuh cinta..:)
mass... gebu naik tinggi betul roti ko.. memang nampak lawa tu. alhamdulillah .. gebu jugak guna wateroux kan. boleh la jadikan sumber rujukan yang tanya tak de bi & bs tu.. ko buat satu adunan ke? terkujat jap aku. hahaha
ReplyDeletesane sini dh tyg roti bwg ni....tak boleh tahan lah ini mcm...kat peti ais akk de roti prancis, buh bwg putih dh jd roti bwg gak kan? hihihihi terliur dah tgk roti mas hah....
ReplyDeletebagus mas, guna WR.. :)
ReplyDeleteBagus mas,buatkan aku skali!
ReplyDeleteuwaaaa sana sini meroti...mmng sedapkan makan dngn creamy chiken soup tu....akak pun dah pernah buat gak sup mcm ni....kegemaran anak2..
ReplyDeleteSalam kak Mas,
ReplyDeleteKak, tinggi roti tu. nampak sangat fresh!
Kak... hati saya dup dap jer. wa... nak breadmaker jugak! nak makan, tapi saya malas nak menguli. ;)
memang mantaplah roti ni... gabungan yg best giler.. haha..
ReplyDeleteSah virus bertebaran serata alam dh ni...duh mas mmg terliur dik oi...
ReplyDeletewah kt sini pon ade GFB jugak...mmg dh jd virus dh roti ni...nti nk try jugak la...xnk ketinggalan..hehehe...lembut n gebu betul la roti tu...suka tgk..
ReplyDeleteSalam kak mas!!! uuuwaaaaaaaa..kali ni kali ke 3 antar komennnnn tp kena tendang huhu.. ada kuar windows yg pelik sama mcm blog kak sheila tadi haish! nak mintak gerenti dah habis roti akak ni, nak majuk lah uhuhu.. Hari ni kita cuti buat roti, penat nak nguli ajerr :D
ReplyDeleteroti dr air tangan sendiri mmg terbaik!!!
ReplyDeletewah kak mas guna water roux ek..saya maleh betul nak buat benda alah tuh heheheh
ReplyDeleteSalam mas...asz x pernah try lg guna WR...selalu gn bi n bs jer...cantik gebus rotinya mas:))
ReplyDeleteAssalamualaikum mas... Cantiknya roti yg mas buat nie... Naik gebu sgt.... Sukanya akak tgk kejadiannya... Rajin mas meroti...
ReplyDeleteUihhh..sana sini org buat roti ni. Mas pun dah buat juga ye.. Rajin Mas. Tgh bawa si tenit dlm perut pun rajin projek2 mega di daput...
ReplyDeleteAssalam Mas, Apa khabar? lama tak singgah sini dh nampak lain dah dapur mas ni.cantik langsir baru.
ReplyDeletegebusnya roti mas ni..lama tak meroti bila nk rajin meroti tak taula...hehe
mas..kita memang suka roti ada garlic ni..tapi tak tau la bila kerajinan tu nak mai...hehhehe..sedapnya..suka..:)
ReplyDeleteakak dah salin resepi dah mas...bila lah nak start menguli?...huhu
ReplyDeleteOh this looks lovely, been looking for a recipe for this! Greetings from the UK!
ReplyDeleteBagus mas,buatkan aku skali!
ReplyDeleteroti dr air tangan sendiri mmg terbaik!!!
ReplyDeleteThe garlic bread looks delicious, must try this!
ReplyDeleteCome round Sue, we'll have a nice meal with garlic bread.
ReplyDelete