Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Thursday, March 29, 2012

Creamy Chicken Soup



Assalamualaikum.
Jangan gosok mata yerk nengok ada entry baru malam nie...sajerkkk tukar angin malam lak..he3..meh layan Creamy Chicken Soup yang sedapp nie. Rasanya lebih kurang macam yang instant...lagi sedapp ada sebab Creamy Chicken Soup ni home made punya....he3
Resepinya Mas dapat hasil pencarian resepi Creamy Chicken Soup ni kat google, terjumpa kat blog Tun Telani yang resepi asalnya dari mohd roslan. Maceh pada kedua2nya.
Creamy Chicken Soup ni Mas makan ngan Garlic Finger Bread, tergoda lak nengok mek ampang tayang hari tu....Alhamdulillah..dah merasa roti dan soup yang diidamkan ni...malam nie  nyenyak la tidur kannn..he3...

Creamy Chicken Soup
Adapted from: mohd roslan
Sumber: 

Bahan :
50 g butter @ margerine
1 biji bawang besar -  potong dadu
2 ulas bawang putih- tumbuk
1/2 cawan tepung gandum
1 keping dada ayam- hiris nipis
2 kiub ayam
1 liter air
1/2 tin susu sejat
1 sk dried oregano
garam


Cara membuatnya :
Cairkan butter @ margerin dan tumis bawang besar sampai layu.
Masukkan bawang putih dan tumis lagi.
Masukkan ayam dan masak sampai ayam betul2 masak. Masukkan sedikit air dan kiub ayam. Masak sampai kiub ayam larut.
Kecilkan api dan masukkan tepung gandum. Kacau sampai rata.
Masukkan air sedikit demi sedikit dan kacau sehingga tiada ketul2. Gunakan whisker jika perlu.
Masukkan susu dan masak dgn api sederhana sampai sup mendidih. 
Perasakan garam dan masukkan oregano.
Siap! sangat sedap dimakan bersama garlic bread..





13 comments:

  1. wahh virus garlic bread dan mushroom soup dah tersebar :)

    ReplyDelete
  2. ye la k.nor...ada virus omputis la pulak...

    ReplyDelete
  3. amboi2 kakak kakak semua ni kasik saya jeles ek hihihi..dada ayam takde la nak buat, so pakai yg segera aje la huhuhu...

    ReplyDelete
  4. sedapnya sup ayam...dah lama salin rsepi tun ni tapi tak buat2 jugak lagi...hahahha

    ReplyDelete
  5. Salam kak mas! kita dah dekat 2 tahun tak buat sup2 mcm ni :D pdhal ank2 kita suke tuuuu hihihi..dasar pemalas gitu lerrrr, nanti masuk list jugak, kot2 weken nak TERbuat kan kan :D ambik aura kat sini dulu :D

    ReplyDelete
  6. As'slaam Mas

    k.ct ni pantang bebenor bila nampak soup2 macam ni, mulalah mengatal nak membuatnya juga. Tapi kat rumah cuma k.ct sorang aje yang suka, tak dapatlah nak buat lebih2 kang tak ada siapa nak tolong kasi habis..hehehe

    lain kali colling2 dulu Mas kalau nak buat, k.ct tumpang makan eh..heheh

    ReplyDelete
  7. Mas!!!
    kat blakang tuh nmpk mcm garlic bread jer!!!hehehe

    wah siap ngan chicken soup!!
    gmbr2 Mas skrg mcm dekat jer kat mata mama!! *x pkai cermin mata pun* hehehe

    ReplyDelete
  8. sedapnya creamy chiken soup dari dapur mas ni(nama kita sama)....buh lada hitam/sulah banyak2 masa makan mmg tersangatlah sedap!

    ReplyDelete
  9. Sup nie mmg fav anak2 akak nie.... Biasa juga buat tp x perna lg kongsikannya... Lain kali bole cuba resipi nie pula...

    ReplyDelete
  10. Oh this looks delicious, what a great recipe!

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...