Paprik Resepi Makyong
Assalamualaikum.
Rasanya dah lama Mas tak berkongsi resepi berasaskan sayur kan...jadi hari ni meh layan Paprik Resepi Makyong ni. Sebenarnya dah banyak kali dah Mas masak paprik ni, dan pada Mas Paprik Resepi Makyong ni yang paling terbaik...jadi Mas kongsikan disini pulak. Kalau tengok respon kat Myresepi, ramaiii bebenor yang dah mencubanya....
Selalunya paprik ni Mas akan masak untuk dimakan ngan nasi goreng...memang best..kalau dimakan ngan nasi putih pun tetap sedappp...tak payah lauk lain dah....cukuppp dah lauk paprik nie dan Mas memang selalu masak paprik ni berkuah banyak.....ikut selera masing2 yerk...maceh pada makyong@Myresepi yang sudi berkongsi resepi paprik yang mabeles nie....
Paprik
Bahan :
½ ekor ayam - dipotong kecil2 - Mas guna daging
4 ulas bawang merah - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1 labu bawang besar - dimayang
2 batang serai - dititik
2 biji buah tomato - dipotong 4
5 biji cili padi - ditumbuk
bunga kobis, kacang buncis @ panjang, karot dan jagung muda
sedikit sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis
bahan2 perasa - Mas letak kiub ikan bilis
Cara memasak :
Panaskan kuali. Gorengkan ayam ( agak2 sampai masak, jangan terlalu garing ).
Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili padi yang ditumbuk, kacau sekejap.
Masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis dan Mas letak 1/2 kiub ikan bilis. Biarkan mendidih sekejap dan masukkan pula sedikit air. Masukkan serai, daun limau purut, ayam yang digoreng tadi dan sayur-sayuran.
Bila dah mendidih, masukkan bawang besar dan buah tomato. Biarkan seketika dan boleh tutup api.
Semasa menghidang, perahkan limau kasturi.
Salam kak mas! kita nak kak! nak buat lauk lunch! mmg best resepi makyong ni dah byk kali jugak buat tp tahun ni belum buat lagi hihihi...
ReplyDeletehamboi2 mek yung ambik resepi makyong...hehe...mas,terbalik nih..org besor perut lagi rajin nampaknya nih...
ReplyDeletemas..kita pun suka resepi makyong ni..memang sedap..rasa cam kedai..hehhehe..sedapnya makan ngan nasi putih ke goreng ke memang best!!!
ReplyDeleteWah sedapnya padprik ni. Mama dah lama tak makan. Bila la nak buat ek?
ReplyDeletesalam mas
ReplyDeletex pernah buat padprik lg..klu dah rata2 kata terbekkk mesti kena cuba jgk nie..sedaappp nya mas..menarik btul pic tue..:)
sedapkn mkn dgn nasi putih! mmg lauk peberet kak mas ni.... :)
ReplyDeleteMas, tergelincir imanku hari ni...sabauu jek la, xpa masak lauk paprik jgk la kang...insyaAllah, moga ada kerajinan akak...hehe
ReplyDeleteSalam Mas..betul tu,klu dah masak paprik ni,masakan lain xder pon xper.Sbb dah cukup lauk ayam,sayur & kuahnya.hihi
ReplyDeleteMas, akak kalau masak paprik pun cam gini jugak.. Ermm ada versi makyong ker? hehehe....
ReplyDeleteaah la.. lama betol x masak paprik.. nnti nk masak la.. TQ mas.. looks so delicious lah.. :)
ReplyDeleteMas, sedap ni kalau mkn ngan nasi putih panasx2 pun best ni..lapar lak tgk paprik mas ni..hehe
ReplyDeleteAs'salam Mas
ReplyDeletelama juga anak2 request suh masak paprik ni Mas. K.ct ni bukan malas tapi nak buat tu kadang2 lupalah nak beli bahan2nya. Ni dah jumpa resipi yang sedap, nanti k.ct nak cuba jugalah :)
massss..
ReplyDeletememnag nampak mcm paprik kat kedai. ko kalau masak menu2 gerai memang hebat n cantik je lauk nyer. nampak stabil je kuah n minyak nyer tu.. ko bukan restoren la makcik.. hehe
Salam kenal mas...Boleh c/p resepi ni ke? Nampak sedap.Jemput ke blog iza ye.. follow...
ReplyDeleteSalam Mas :)
ReplyDeleteMama x pernah msk paprik lagi..
Mesti sedap sbb ada syr mayor semua..
blh cuba nie :P
yg nie pun fav akak ngan daughter.. tp jarang sekali masak .. hanya beli jer biasanya.. nanti nak cuba juga resipi nie.. nampak menyelerakan tu
ReplyDeleteSaya suka betul dengan paprik.
ReplyDelete10 Mitos Tentang Kesuburan Yang Perlu Anda Tahu