Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Thursday, October 4, 2012

Cotton Soft Japanese Cheesecake




Assalamualaikum.
Hmmm...baru jerk nak stop buat kek...ada ajerk yang menggoda.
Serius, Cotton Soft Japanese Cheesecake ni sedapppp sangatttt...sangat2 lembut gebu...rasanya kalau dah start makan, memang susah nak stop...memang terbaikkkk.....gara2 Izahdaut tayang pagi2 tadi.....kena juga Mas buat disebabkan bahan2 pun dah ada semuanya...hmm..memang nak salahkan juga makcik sorang tu...kikikikikiki. Dan Mas buat 1/2 adunan jerk sebabkan faktor cheese yang tinggal sikit...ingatkan nak buat benda lagi....kek juga jadinya yerk...he3


Cotton Soft Japanese Cheesecake
Sumber : Alma@myresepi
(kebanyakan blogger dah pernah buat kek ni kan, nak sebut 1 per 1 mau sampai tengah malam tak habis so, boleh google nama kek & jumpala ramai yang dah buat kan..tqvm bt semua blogger yg mengispirasikn kek ni) 

Sumber :  Izahdaut

Bahan : 
Loyang bulat 9 inci 

 Bahan A: 
250 g cream cheese 
50 g butter 
100 ml susu segar (fresh milk) @ susu cair 70ml + air 30ml 
6 biji kuning telur *izah guna 7 biji gred B
1 sdb jus lemon @ 1 sdt esen vanila 
1/4 sdk garam 
60 g tepung kek @ tepung superfine @ guna tepung gandum - ayak 3 kali 
20 g tepung jagung (cornflour @cornstarch) 

Bahan B: 
140 g gula kastor 
6 biji putih telur  *izah guna 7 biji gred B
3/4 sdk jus lemon @ 1 sdt cream of tartar 



 Cara : 

Step I : Utk adunan A: 

Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. kacau2 dengan whisk sehingga sebati. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. 
 Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hingga sebati (gaul guna senduk kayu sj pun boleh, tapi Ana pukul guna mixer dengan kelajuan sederhana agar semua adunan halus dan sebati). 


 Step II : Utk adunan B: 

Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tambahkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak). 

Tips dari Izahdaut :
Kalau something wrong masa memutar telur putih tu, alamat kek memang tak menjadi.
Jadi berhati2 masa ngasingkan putih n kuning telur tu. Pastikan telur tu lepas basuh keringkan betul2 dulu, jgn ada setitis air pun masuk dlm putih telur yang di asing. Masa asing tu elok2 jangan ada kuning telur termasuk dlm putih. Bekas mangkuk putih telur tu pun jgn ada air tau ( kering ). Pastu putar telur tu sampai jadi meringue kental dan bertanduk. Bermakna kalau terbalikkan mangkuk telur tu, telur tu tak jatuh pun. Sungguh kental la tu.
Sedikit tips la kan, Kalau lah andai kata, masa memutar putih telur tu, kita trasa mcm kurengg tak naik n tak brapa gebu jek putih telur tu, amik jek sebiji lagi putih telur campurkan skali. InsyaAllah menjadi.

 Step III : 
Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu dan kacau sampai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 9 inci, yg digriskan bwhnye & dialas dgn kertas baking. tepi loyang tak perlu gris ya. Tuang adunan kek dlm tin kek. 
Bakar kek dlm kire-kira sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F. 

 Waterbath :
Sediakan loyang yg lebih besar dari loyang kek, isikan air panas, kemudian letakkan loyang kek tadi di dalam loyang yg berisi air panas. Bakar hingga masak, test guna lidi ya, dah masak, off suis oven, renggangkan pintu oven sedikit dan biarkan kek di dalam hingga agak sejuk supaya kek tak mendap@turun mendadak. Sisip tepi kek dan terbalikkan, hiaskan dengan filling kesukaan, sedap dimakan sejuk.  




Blueberry Topping 

Bahan :
1 tsp Gelatin @ Serbuk agar2 *Ana guna gelatin Halagel 
30 ml Air 
150 g Blueberry pie filling @ apa2 filling kesukaan 

Cara : 
Campurkan gelatin @ agar2 dengan air. 
Panaskan sebentar dan campurkan blueberry. 
Sapukan ke atas cheesecake dan sejukkan sebentar.



Tempahan dibuka untuk sekitar Shah Alam dan kaw2 sewaktu dengannya....boleh email Mas di Mashitah80@gmail.com atau pm jerk kat FB....


28 comments:

  1. As'salam Mas

    Insya'Allah nanti keluar beli barang2 bolehlah mencuba, harap menjadi dengan jayanya hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikum salam...
      insyaAllah kak ct....
      klu betul cara..
      menjadi kek akak tu nanti..

      Delete
  2. Assalmkum Mas.
    Uih!..Cam ner kak Ct sampai dulu nih. Hehehe..Mas, sedap tu..Bila lah kerajinan ni nak dtg..Akk pernah buat sekali ja hari tu. Memang sedap pun..Ni nak tumpang kek mas ja lah ya..Hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikum salam...
      meh kak..tapi sepotong jerkkkk yerk...he3
      nanti buat lagi tau...
      mas pun nak buat lagi nanti...
      sedappp lak makan kek nie

      Delete
  3. ada lg ke cis ko mas? kalo xde g bli ye..esok lusa aku kluar menu cis jugakk...bg semua rasa gegor lemak2 cis tuh..hihi..
    pst : jimat filling nampak..haha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. udahhhhh.....aku tak mo beli cis lagi wat masa ni...
      bulan depan lak..kikikikiki

      amboiiiii...perli nmpk...
      sekeh kang...

      Delete
  4. anna... kedekut filling la tu, tapi alasan jaga badan.. tak logik tak logik.. hahaha... dah aku tak teringin dah tgok kek ko tu.. aku tringin nak gomol adam jek. mana dia mana? mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni sorang lagi tukang menggoda...
      aku pun tak nak kasi ko kek aku nie...he3
      adam baru bangun tidoooo...

      Delete
  5. ayakkkk salah id lak.. balik ke pangkal jalan.. ngehh ngehh

    ReplyDelete
  6. Replies
    1. teringin daaaa.....
      ramai sangat yg buat tayangan amal...

      Delete
  7. Waw...gebunyer kek ni..geram2 manja gitew...dah lama Rahel tak buat cotton cheese cake..rindu la pulak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang lembut gebu kan rahel kek nie...
      mas suka sangat..

      Delete
  8. Sana sini kek ni merantau ye.... bilalah nak singgah rumah mama agaknya ye... RUMAH ye, bukan BLOG... ada pahaammmm... ahahahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat2 tak paham mama....kikikikikiki
      mas pun baru meneraiii...

      Delete
  9. yum2x...aduhai kecur ayaq liuq hani nie kak...semua bhn dah ada kat icebox tu tp teknik waterbath tu yg hani xreti sgt...

    jemputlah singgah baca entry baru di blog sya pula...
    http://wadahberbicara.blogspot.com/2012/10/mee-goreng-simple.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. hani...
      teknik waterbath tu senang sangat...
      ada tulis kan kat resepi...
      try la yerk...

      Delete
  10. waduhhhhh kat sini pun ada cis kek, wallaweyyyyyyy terliur sudaaaaa...meh rasa seputun, ada lagi tak..ngeeeee...

    ReplyDelete
  11. Salam rindu kak Mas.. lama tak lepak dapo akak neh.. kak Mas.. mengancamnyer kek tu.. nampak lembut n gebus tu... kak Mas.. kuhulurkan pinggan ngan kasih mesra untuk merasa he he he

    ReplyDelete
  12. salam kak mas....ape pasai seme duk tayang ciskek ni...adeh terliurrr

    ReplyDelete
  13. mas..izah klu bab wat org kecur mmg teror..gebu nya mas..yummy:)

    ReplyDelete
  14. Salam kak! waaaaaaaa... mewahhhhhhhh! kena lokek2 ler skrg ni CC mahalll lerr tak leh buat selalu kek2 yg ada keju niii, lemak2 pun byk nanti uuuwaaaaa... tp teringin nak makannnnnnnnn huhu

    ReplyDelete
  15. bestnye.. pandai wat cotton japanese cake ni.. bukan senang nak wat.. penah try.. tapi hancuss.. tak menjadi.. simpan 2 hari.. lepas tu cik tong je yg nak..

    ReplyDelete
  16. Salam perkenalan... pes time singgah.. I follow yer..http://www.monasrie.blogspot.com/

    ReplyDelete
  17. Tidakkkk kita tergodaaaa.. Hrrmmm semua bahan ada kat dapur, cadangnya nak buat tiramisu... adakah misi akan bertukarrrr????
    Mas kasi sikit virus R kat akak.

    ReplyDelete
  18. rajin betul la yer...awak ni buat cake skrg...mcm kek ade...sedap2 pulak tu...meh bg 1 slice kat kita ni...duk tliur tgk ni...

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...