Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Friday, May 18, 2012

Kaswi Gandum Lagi...




Assalamualaikum.
Walaupun baru jerk tayang Kaswi Pandan Lemak minggu lepas, meh layan Kaswi Gandum pulak...kalau tajuknya ada LAGIIII.....hmmm....memang dah jadi resepi peberet Mas la tu...memang dah banyak kali Mas buat Kaswi Gandum ni. Kali ni sajerk tak masukkan air kapur tu.....Alhamdulillah...Kaswi Gandum ni tetap sedappp rasanya dan goyang2 ala inul...hahahaha
Resepi asal datangnya dari Chef Hanie liza - Fotopages. Terima kasih yerk kak, Mas kongsikan pulak disini lagi yerk...memang terbaikkkk Kaswi Gandum resepi akak nie....untuk Kaswi Gandum sebelum nie, boleh lihat DISINI.


Kaswi Gandum
Sumber : MasDuniaku.

Bahan Sirap :
5 cawan air
1 cawan gula merah
1 cawan gula pasir
* Mas ikut Izah tambah beberapa helai daun pandan

Masakkan semua dan sejukkan.

Bahan :
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung kanji @ ubi @ jagung
1 sudu kecil kapur kueh - optional - Kali ni Mas x letak
Kelapa parut - yang muda
Sedikit garam




Cara:
Panaskan kukusan.
Ratakan sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan. Lapikkan pelastik saiz loyang.
Bancuh semua bahan hingga sebati dan tapiskan. Tuangkan dalam loyang.
Masakkan sehingga masak  ( 30 minit ).
Tunggu sehingga sejuk baru boleh potong dengan pisau pelastik.
Kelapa muda digaulkan sedikit garam.
Lumurkan kaswi yang dipotong bersama dengan kelapa tadi.


Mas buat 1/2 adunan pun dapat banyak , puas makan untuk 4 orang...jadi untuk family besar, 1 adunan memang cukup elok, boleh dapat 1 loyang besar.....


27 comments:

  1. morning kak mas!! sempat lg BW. kejap lg nk bertolak ke Miri. nk kaswi satu bekas wat bekal makan dlm kereta ^^
    letak kelapa lebih ye! stress kt sini susah nk dpt kelapa parut fresh.

    ReplyDelete
  2. mas, rajinnya buat kaswi..sedapx3..simpan akak sikit yer utk bf 5 jam lagi nanti..hehe

    ReplyDelete
  3. salam Mas,kak ros suka makan,tapi tak pernah buat sebab budak2 tak makan.kak ros ambil seketul ya...

    ReplyDelete
  4. Salam mas harap sihat ye masih lg larat turun dapur tu....:-)
    bekaswi jugak yeee....lembut giyang tu yg sdp...akk pun baru buat kaswi durian..ni dah terbit kaswi pandan lemak..mas pun dah buat kan..:-)

    ReplyDelete
  5. Salam Mas,
    Lama sgt tak dengar khahar Mas, Mas sihat? hrap semuanya baik2 saja ya. Akak pun suka kuih kaswi, lembut dan lemak jer bila dimakan....tau tau dah habis seketul

    ReplyDelete
  6. tak jemu kan Mas,
    makan kuih tradisi..

    ReplyDelete
  7. kuih kaswi mcm ni mmng tak pernah jemu pun, ianya tetap sedap dan tak muak..tu yg buat lagi dan lagi..kan..kuih kegemaran akak ni..

    ReplyDelete
  8. salam Mas.. sedap kuih kaswi ni.. evergreen kalau bulan puasa wahh inilah yang akan dicari..:))

    ReplyDelete
  9. salam mas,sampai hari ni akak belum terbuat lagi kosuii ni asyik dok makan gambar je belum lg rasa yg betoiiiii sabo yo lah

    ReplyDelete
  10. Assalam Mas, sihat ke? Kaswi gandum ke tpg beras ke....fav akak.. ^__^

    ReplyDelete
  11. Assalam mas, wah itu dia kaswi gandum yang sanagt sedap..memang kaswi ni so far sedap sanagt pada akak..bak sini nak rasa...

    baby & mas sihat ke tu..take care ya mas..

    ReplyDelete
  12. salam Mas, pekabar? semalam baru akk buat kaswi gandum ni, tgk2 Mas dah tayang hari ni...akk punya nnt la 2 3 hari lg akk poskan, tp akk pun guna resepi yg sama ni...mmg sedap kan, lembut..

    ReplyDelete
  13. Sedapnyer....nak try wat la nanti, lame xmkn. Mintak ijin cnp ye hehehe

    ReplyDelete
  14. Kak Mas,kalo kak yati ratu talam,kak mas ratu kasui kak,hehe..Mmg feberet sungguh la nih kak mas,selalu wat,hehe..Yerla kalo dah suka n mmg kompom licin wat selalu pon xper kan kak..sy teringin nak try yg pandan tuh,tapi xtry2 g..

    ReplyDelete
  15. sedapnya...dh lma xmkn kuih ni...tgk pon lembut aje kuih tu...nyum2

    ReplyDelete
  16. ~Salam Kak Mas..singgah mkn kaswi kat sini pulak hihii..rmai yg bt kaswi ari ni..kaswi yana dlm kukusan lg..rmai sgt yg bt, kita pun tringin jgk hihii.. kaswi gandum ni mmg sedap..xpuas mkn ^_^

    ReplyDelete
  17. salam mas
    klu x letak kapur pun ok jgk yer..zila mmg x suka sgt yg ada kapur..tp takut jgk klu x buh nnt keras..tp ttp goyang inul haruuusss la dicuba..ha hhaa..:)

    ReplyDelete
  18. selalu tgok mas buat kaswi.. msti fav ni..

    ReplyDelete
  19. Iye la..Mas rajin buat kaswi..memang fav betul la kalau mcm ni..tapi memang sedap kuih kaswi tu...

    ReplyDelete
  20. Massss..cantik dan comel header baruu ko.suke aku nengoknya.hehe

    Aku nk try kaswi ni mas..dah beli kelapa parut dh,hihi

    ReplyDelete
  21. Tahniah Mas di atas kehadiran ahli terbaru dalam keluarga Mas. Terbaca khabar gembira ni di blog HaSue jap ni tadi.

    ReplyDelete
  22. Mas..nak wish selamat dtg pd Adam, sori takde kena mengena dgn tajuk...hehe...boleh geng dgn abg Aziz Iskandar ku.

    ReplyDelete
  23. Salam Kak Mas.. tahniah atas kehadiran cahayamata Muhammad Adam.. semoga cepat sihat.. akak doakan erma lak yer.. ermapun teringin nak ader baby..

    ReplyDelete
  24. kak mas dh bersalin ea.. tahniah kak mas..nanti bagi aura tu pd sy plak ea..mana taw boleh singgah pd sy plk rezki nan satu tu..take care ye kak...nnt klo rjin..upload la resepi org dlm pantang..hihi

    ReplyDelete
  25. Hello Mas, congratulations on the newborn baby girl!!!! Yay so happy for you dear...

    Take good care of yourself, jgn main silat kat dapur tau! Hihihi, tgh kunyah popiah pedas Mas ni sambil type komen :)

    ReplyDelete
  26. Salam kak mas.
    :)) Ibu dan baby sihat? Moga dirahmati Allah selalu. Bila nengok pau lembut di bawah, teringin sangat-sangat nak guna BM. :D

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...