Assalamualaikum.
Dah jemu tengok Gulai Ayam nun bawah tu....he3...meh layan Pau Lembut pulak...Mas buat Jumaat lepas....jadi dah lama habisss yerk...melayan lagi entry tertunggak...tak kisah la kan...janji update blog....hahahaha
Sebenarnya memang dah lama geram tengok kekawan asyik tayang pau..cuma tunggu betul2 teringin baru Mas buat, maklom la, sekarang ni mood rajin dah kurang sikit....pepaham la kan...Alhamdulillah....bila dah buat...banyak ketul juga Mas makan....kiranya puas hati bila sesekali buat pau...baru beria2 makan....
Kali ni Mas try resepi Kak Ton@myResepi pulak....ni gara2 tengok Tun - Life is a constant battle menayang kat dapurnya....tu yang jadi lagi teringin mengepau....hmmm..memang mabeless pau lembut ni...lembut gebu macam namanya....
Pau Lembut
Resepi : Kak Ton@myResepi.com
Sumber : Tun - Life is a constant battle
Bahan :
250g @ 2 1/2 cawan tepung pau - diayak ( pakai tepung gandum pun boleh ) Mas guna tepung gandum jerk
3g @ 3/4 sudu teh - yis kering
2g @ 1/2 sudu teh - baking powder
50g @ 4 sudu makan gula castor
20g @ 1 sudu makan - lemak sayuran ( shortening )
2g @ 1 sudu teh - bread softener
1/2 cawan air suam
Cara :
Satukan tepung, yis, baking powder, bread softener didalam mangkuk adunan.
Uli sebati dengan memasukkan air suam sedikit demi sedikit.
Masukkan lemak sayuran, uli lagi sehingga doh tidak melekat @ licin
Jika menggunakan Bread Maker :
Masukkan mengikut turutan, air suam, yis, tepung pau, baking powder, gula castor, bread softener dan lemak sayuran kemudian pilih menu dough dan tekan start
Biarkan doh selama 10 minit pada suhu suam.
Nota :
Jika menggunakan Bread maker, biarkan doh didalam bread maker selama 10 minit sahaja, tak perlu tunggu sehingga masa tamat (1 1/2 jam.
Bahagikan doh kepada 10 bahagian.
Masukkan inti dan tutup kemas.
Letakkan setiap pau diatas kertas empat segi (2" x 2 ") dan susun didalam pengukus.
Untuk inti :
bolehlah menggunakan inti apa saja, mengikut kesukaan.
Rehatkan pau selama 45 minit didalam kukusan.
Untuk mengukus :
Didihkan air didalam periuk pengukus.
Bila air mendidih, barulah diletakkan kukusan yang berisi pau tadi.
Kukus pau selama 10 minit.
TIps :
Air perlu lah betul2 panas @ mendidih untuk mengukus pau bagi mendapatkan pau yg lembut dan gebu.
Bagi megelakkan pau anda mengerutu dan kemek..
mengukus pau cuma 5 - 6 minit sahaja dan apabila masak, angkat bahagian kukusan yang ada pau dengan penutupnya sekali kebawah, barulah buka penutupnya.
Apabila penutupnya di buka semasa pau masih di kukusan, wap akan masuk maka pau anda yang sedang mengembang, terkejut, lalu kemek dan mengerutu..
Selamat mencuba...
bulatnya la hai pau kak mas..hihi
ReplyDeletemorning kak mas!! terliur tgk nih.. mmg lembut sampai ke esok hari kan.. tun 5kali dh buat guna resepi ni ^^ ni still ada lg sikit duk frozen dlm peti =)
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeletesedapnya makan pau apa lagi kalau lembut gini mesti tk sedar 2,3 biji tertelan ni kan Mas heehe
ReplyDeleteAssalamualaikum Mas,
ReplyDeleteadoyaiiii geramnya tngk pau lembut yg gebu ni, walau guna tpng gandum tetap cantik dan nampak lembut sangat...mcm skrng gak nak buat...terliur betullah...
Mas,
ReplyDeleteAkak belum bekfes lagi ni... apa kata hulur pau seketul dua?
salam Mas harap sihat yeee...
ReplyDeletenegok pau mas mmg gebus...teringin pulak nak megepau...kena buat inti dulu ni heheh... guna tepung gandum pun npk cantik putih nya....
Gebusnyaaa!!
ReplyDeleteAkak pau 8 biji yerrrr...ngehngeh!
nampak sungguh menyelerakan...kena cuba nehh....
ReplyDeleteMas...mmg lembut n gebu yer pau ni...QH nk amik juga la resepi ni...nk cuba jugak...nmpk sedap tu...
ReplyDeletesalam mas
ReplyDeletemcm berkenan aje dgn pau tu klu rajin blk keje nanti mcm nak mencubalah he..he..
anak akk suka betul mkn pau tp emaknya xrajin nk buat hihihi...
ReplyDeleteNie kalo ank akk dpt mkn pau gebu dr dapur mas mst mkn x toleh kiri kanan lah :-)
Salam Kak Mas..waaa gebus jer pau.. suka sgt pau tp nk bt sndiri males skit hihiii..
ReplyDeletesedapnya dapat makan pau...
ReplyDeletememang nampak lembut...
mmg terserlah kelembutan pau ni mas!!
ReplyDeleteAs salam..Mas..cantiknya pau..dah lama beli tepung Pau asyik posponed aja nak buat..ni dah tengok dlm N3 Mas semangat ber kobar kobar lak pulak..
ReplyDeleteMas,terlewat Rahel sampai..melepas la pau lembut ni..konpem dah abis kan..takpe2 ada resepinya gak kan..nanti bole cuba gak ni..
ReplyDeletelembut pau kak mas..cam tuannye gak..hehehhehe
ReplyDeleteSalam mas..apa kabar?lama k.atie xmengepau..biasa inti kacang merah ni cam kurang dimakn kat umah ni.Biasa k.atie buat yg inti kaya jer..
ReplyDeleteselamat hari ibu ...mas :D
Salam mas..apa kabar?lama k.atie xmengepau..biasa inti kacang merah ni cam kurang dimakn kat umah ni.Biasa k.atie buat yg inti kaya jer..
ReplyDeleteselamat hari ibu ...mas :D
Salam Mas...
ReplyDeleteamboi2x mak yung nie tayang pau lembut... gebu g2 :)
mama salin resipi dulu ah..
tengok pun dah tau lembut paunya. ;D
ReplyDeleteCantik dan gebus je pau tu Mas! Nakkkkkk ;)
ReplyDeleteMas..aku membayangkan pau tu terkejut(kat hujung resepi tu) siap urut dada n melatah lg..hahhaa.. saja jek imejin bukan2 sbb xde keje..
ReplyDeleteeh tenet ko laju ke mas?apsal tenet aku lembap ekk..mcm x adil je aku rasa. ni mesti sbb ko ngandung n aku tidak ni..ahak
Nampak lembut gebus laa pau ko tuh mas.. aku nak yg terkena inti je..yg xde inti xmo.hee
hmmm...nampak lembut betul pau ni... teringin lak...hehehe
ReplyDeletejgn makan pau byk2 mas,nanti gebu..pau pak encik tu byk2 takpe..hehe
ReplyDeletedah byk beli barang baby ke mas?.
memang gebus betul pau ni mas...akak pun lama tak buat pau tgk resepi ni ada bubuh bread softener yg tu tak ada jual la kat sini.kalau tak bubuh agaknya gebus tak nanti yer..:)
ReplyDeleteMas .. sungguh gebus gebas pau mu.. cantik .. nak mintak dah habis pulak hehehe
ReplyDeleteSalam Mas... huaaaa.... cantiknya pau tu mulus kulitnya.. mulut dah ternganga2 dah ni... mintak di hulur sebuku.. intinya tu wahhhhh fav ni tau!! sedapnya....
ReplyDeleteSalam Mas.
ReplyDeleteTeruja sis tgk pau yg putih dan gebus tu.
sedapnya pau tu mas.. mmg nampak gebu... akak masih ada lg resepi pau dlm list lom buat2 lagi ni.. hehehe.. mls betul nak buat intinya tu...
ReplyDeleteMAS, tips yang terakhir tu yang paling menarik sekalikan... ogyep percaya ramai yang x tahu...
ReplyDeletesy silent reader blog ni..selalu gak dok intai2 resepi sini..semalam buat pau..gunu resepi tun telani..memang menjadi..gebunya cantik..tq
ReplyDelete