Assalamualaikum.
Hari ni meroti lagi....dan selalunya Roti Sosej menjadi pilihan....dan resepi Basic Dough juga yang menjadi pujaan hatiku....malasss bebenar nak godek2 cari resepi baru....he3....terima kasih pada tuan resepi Kak Nor - Secubit Garam atas resepi Basic Dough nie....likeeeee sangatttt...roti ni la yang Mas cicah ngan gulai ayam tadi kak...he3....
Roti Sosej - Basic Dough
Resepi : Kak Nor - Secubit Garam
Sumber : MasDuniaku
Bahan :
380 gm tepung high protein (tepung roti) - Mas guna tepung gandum
3 sudu besar susu tepung - Mas tak letak
80 gm gula castor
3 sudu kecil yis segera
1 biji telur A - dikocok siket dgn garfu
100ml air - Mas ganti dengan susu segar sebab tak letak susu tepung
100 gm water roux
1/2 sudu kecil garam
30 gm butter - Mas guna marjerin
30 gm shortening
Cara membuatnya :
Masukkan bahan air, telur dan water roux ke dalam bread maker (BM) dan lepas tu masukkan bahan2 kering spt tepung dan susu tepung.
Letakkan gula dan yis di satu penjuru manakala garam di penjuru yg lain.
Tekan suis on pd BM dan setkan pd mode dough.
Tekan start dan biarkan ia menguli utk seketika.
Bila dah membentuk sebiji doh boleh la dimasukkan butter dan shortening.
Biarkan sehingga proses menguli selesai.
Biarkan ia naik hingga 2x ganda atau BM berbunyi menandakan proses sudah tamat.
Boleh la dibentukkan doh td mengikut citarasa anda.
Nota :
kalau nak doh yg lebih lembut dan gebu boleh la diulang proses menguli tu sekali lagi.
gebunye roti sosej tu...kalah yg kt kedai punya..tp sma lak menu kita hri ni...roti jugakkk..hehe
ReplyDeletebak seploh ketul sbb dah like 2x td.. kuah gulai ada lg tak? ayam tak ada takper asal ada kuah :)
ReplyDeletesalam kak mas! tgk roti akak ni terbyg sudah kemalasan kita skrg ni nak menguli hihihi... tunggu budak2 cuti sekolah baru rancak meroti, skrg ni byk kerja sgt2 tak sempat nak menguli, nk makan pau pun telan air liur ajerr lah sbb mmg takde masa sgt2 nak menguli huhu...
ReplyDeleteGebunya roti sosej ni,belum pernah buat sendiri....selalu beli aje.
ReplyDeletekak mas... tun pun ulang2 roti sosej je, sbb ni yg plg laku.. mmg sedap resepi nih, tp malas betul nk buat water roux tu. hihi
ReplyDeletesalam Mas,sedap nya roti tapi akak malas nak buat tapi rajin nak makan je kalau dpt free best tu
ReplyDeleteMas,kalau bun ada sosej memang kegemaran my family..sedap..klu Rahel yg buat nak kena letak 2 ketul sosej..hehe..
ReplyDeletemmng nmpk gebu dan sedap sngt, kalau roti ada sosej mcm ni mmng kegemaran anak2 akak..lama tak buat..leh buatlah ari minggu ni..
ReplyDeletesalam maz, nampak gebu dan lembut..kesukaan ank2 nie..mcm terus nak menguli roti pulak
ReplyDeletesalam maz, nampak gebu dan lembut..kesukaan ank2 nie..mcm terus nak menguli roti pulak
ReplyDeleteSuka bt roti sosej ni sbb laku.. sekelip mata jer abis :-)
ReplyDeleteselama follow dapur Mas, teruja sy tengok Mas yg tgh sarat rajin masak2 kat dapur..kalau sy belum tntu lagi ..hhehe
ReplyDeleteSuka tengok rotimu yg kembang nie..
ya ampun..gebunya kejadian roti ko ni mas.. sedap ni.. aku pun klo wat roti suka wat roti sosej sbb cepat laku..sume suke..hehe..basic doh ni mmg la a keeper recipe kan... sedap :)
ReplyDeleteLama tak bw kat sini... Mas pun lama x jalan kat umah... gebusss aje nampaknya roti sosej tu... lama ogyep x buat.. anak2 suka, kalau buat... depa bawa bekal gi sekolah..
ReplyDeleteMAAASSSSSSSS...ko g mana ni? aku nak roti..ko dengar tak? nak roti..huuu..aku suka sgtle rsp kak nor nih..aku biasa guna tpg gandum & uli 2 kali..mmg gebus je..cam aku..ahaha
ReplyDeleteFnF pun suka sgt resepi basic dough ni... kalau buat byk FnF guna resepi ni. kalau separuh adunan guna resepi CMG...lebih kurang sama je ngn resepi ni.
ReplyDeletecantik gebu roti yg mas buat tu... nampak lembut jer rotinya..
ReplyDelete