Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Thursday, April 26, 2012

Ayam Masak Kicap



Assalamualaikum.
Melayan lauk kegemaran Ain ngan Daniel pulak...memang selalu jugak Mas masak Ayam Masak Kicap nie....opss..sebenarnya mak abah Ain ngan Daniel pun suka Ayam Masak Kicap nie....siap ratah gitu jerk...hahaha
Resepi yang simple tapi sedappp...jadi Mas kongsikan disini pulak....kali ni Mas tak gunakan Kicap Campur, hanya bahan2 yang ringkas jerk....jom tengok resepinya...kalau ada yang tertarik...sila2 la mencubanya yerk....untuk resepi ni, Mas tak de letak sukatannya...main agak2 jerk...janji rasanya sedappp...


Ayam Masak Kicap
Resepi : Mas Duniaku

Bahan :
ayam - dipotong kecil2
kicap lemak manis
sos tiram - sukatan sos tiram nie suku dari sukatan kicap lemak manis yerk
sedikit serbuk lada sulah @ serbuk lada hitam
sedikit kiub ayam
sedikit garam - jika perlu
sedikit air panas - optional

 Bahan tumis :
( semuanya dihiris2 nipis ) 
bawang besar - boleh letak sebiji @ lebih 
bawang putih - seulas 2 jerk
sedikit halia
cili merah - sebiji @ lebih

Cara memasak :
Panaskan kuali, tumis bahan2 tumis hingga wangi.
Masukkan ayam yang dipotong kecil2 tadi dan kacau sebati.
Biarkan ayam tu selama 10 - 15 minit dengan api perlahan. Kacau2 sama yerk dalam tempoh tu...
Ayam tu akan kelihatan kecut dan air ayam akan keluar....masukkan sos tiram, kicap lemak manis, serbuk lada sulah @ lada hitam dan sedikit kiub ayam.
Kacau sebati dan biarkan dalam 5 minit.
Rasakan dan boleh tambah garam jika suka dan sedikit air panas jika kuahnya sedikit, bergantung pada anda sendiri, Mas memang tambah sedikit air untuk dapatkan kuah lebih.
Biarkan dalam 10 minit dan boleh tutup api.
Ayam ni dimasak dengan api perlahan yerk dan lama sikit untuk dapatkan ayam yang lembut2 gitu...
Selamat Mencuba......



17 comments:

  1. Salam pagi kak mas! kita xpresss mem blogwalking hihihi... peberet kita ayam masak kicap, yg simple2 gini ler selalu kita buat sbb budak2 boleh makan :D kdg daging pun gitu jugak :D

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Mas,
    akak sekeluarga pun suka ayam masak kicap, walau simple tapi menyelerakan..mmng sedap wat ratah2 je, tapi siaplah ada kicap kat pipi...kih3...

    ReplyDelete
  3. Akak suka ayam masak kicap tapi my husband tak suka. So jarang masak ayam kat rumah.

    ReplyDelete
  4. Salam, Mas. Akak sefamily pun skrg suka ratah2 ayam.. kena masak lebih nikan..

    ReplyDelete
  5. salam Mas,kat umah akak anak sulung yg sangat suka masak kicap ni tapi memandangkan dia duduk jauh maka jrang2 lah buat sbb yg dirumah suka yg merah hee apa2 pun mmg ngancam masak kicap tu kilat2 i likeeeeeee

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum mas...
    tgk ayam masak kicap tu membuatkan akak terasa lapar pepagi nie tau... ayam masak kicap mmg fav akak sekeluarga.. suka sgt makan... nampak menyelerakan betul ayam tu mas...

    ReplyDelete
  7. Assalam Mas, masak kicap mmg fav family akak jgk...nak2 bila anak2 dah besar ni, wat pedas2 sikit...mmg terangkat...licin..hehe

    ReplyDelete
  8. salam manja2 Mas...hihihihi ngade..
    Ayam masak kicap ni kan mmg peberet family akak, walaupun simple tp diaorg blh brtmbh2 nasi....

    ReplyDelete
  9. salam kak mas...ni menu feveret kite jgk ni...main ratah2 gitu aje..kalo pekene nasi panas pon..leh berkilat pinggan hehe

    ReplyDelete
  10. salam ...
    singgah sini..
    msk kicap mmg x pernah jemu.....

    ReplyDelete
  11. Kak Mas.. lauk yang sedap n tak jemu .. ayam mask kicap.. memang tak lapuk dek hujan lah.. bila2 n kat mana sahaja.. suker...he he he

    ReplyDelete
  12. Mas
    ayam or daging masak kicap memang lah sedap dimakan dgn nasi panas.. huhu jilat jari now

    ReplyDelete
  13. Mas..lebih krg nak sama jek resepi ayam kicap ko nih ngan aku ..cuma aku suka kisar bhn yg ko hiris tu mas.meh laga2 vontot tp ko jgn kuat sgt la sbb takut aku pelanting kang sbb ko kan dua org..haha.. bak aku semangkuk mmg sedap je ratah ni haa

    ReplyDelete
  14. Salam Kak Mas..ayam masak kicap feveret dulu kini dan selamanyaa hehee

    ReplyDelete
  15. Salam Mas,
    ni lah menu wajib time hari raya di rumah bonda saya..Bulanan apa lagi, mmg lebih dr wajib..simple tp sedap..

    ReplyDelete
  16. Assallamualaikum Mas..
    Ni menu wajib dalam seminggu ni mas..

    ReplyDelete
  17. Aduh!!!!!!sedap-sedapnya,,kalau aku masak kat rumah,rasa-rasa menjadi kot.resepi dah ada,apa tunggu lagi,jom masak....

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...