Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Tuesday, October 18, 2011

Kuetiaw Haufan dan Resepi Kicap Campur



Assalamualaikum. Entry tertunggak yang sepatutnya diupdate minggu lepas...tertangguh disebabkan faktor2 yang tak dapat dielakkan..alhamdulillah..hari ni badan rasa agak sihat dari hari2 sebelumnya....mual2 dan loya pun dah makin kurang...dapat la buat kerja2 rutin walaupun tak seligat dulu.....jadi hari ni baru Mas dapat kongsikan disini resepi kicap campur tu.... Ada yang pernah makan Kuetiaw Haufan ni....masakan ala2 chinese ni memang sedapp tau...Koutiaw Haufan ni antara menu peberet kat restauren mak Mas dulu tau....sedapp dimakan dengan cili potong kicap ataupun cili jeruk...dan semestinya bahan untuk kuah dan kuetiaw tu menggunakan kicap campur resepi dari mak Mas juga....Mas kongsikan disini yerk..selamat mencuba yerk....

Kuetiaw Haufan 
Resepi : MasDuniaku

Bahan A :
  • 500gm kuetiaw 
  • 3 sudu besar kicap campur 
  • sedikit minyak untuk menumis
Bahan B :
  • 3 cawan stok ayam - kalau tak ada air biasa pun boleh 
  • 1 pokok sawi - basuh dan potong2
  • 12 ekor udang 
  • 3 sudu besar tepung jagung
  • 3 sudu besar kicap campur
  • 2 biji telur
  • sedikit lada sulah

Cara memasak :
  1. Panaskan minyak, masukkan kuetiaw ( kalau suka pedas masukkan cili padi yang diketuk sekali ) dan kacau, masukkan kicap campur dan kacau hingga kuetiaw kelihatan sebati @ garing sikit jika suka. Angkat dan letakkan dalam pinggan. 
  2. Masukkan stok ayam dalam periuk,apabila mendidih masukkan sedikit kiub ayam, udang dan sawi, apabila udang bertukar warna masukkan kicap campur(kalau rasa kurang masin boleh tambah lagi ), kacau, kemudian masukkan bancuhan tepung jagung (kalau suka kuah pekat boleh letak lebih) masukkan bancuhan tepung sedikit2 dan kacau untuk lihat kepekatan kuah,  kacau lagi, apabila mendidih, pecahkan telur dan masukkan telur kedalam kuah tadi dan terus tutup api.
  3. Kacau kuah tadi bentuk bulat dan tuang keatas kuetiaw yang digoreng tadi.Tabur lada sulah diatasnya. Sedia dimakan.


Kicap Campur
Resepi : MasDuniaku
Bahan  :
  • 1 cawan kicap pekat
  • 1 cawan kicap cair
  • 1 cawan sos ikan
  • 1cawan sos tiram
  • 1/2 cawan gula
  • 1/2 cawan garam
  • 1/2 cawan ajinamoto - ( update ) boleh letak sikit @ pun x letak pun x pe

Cara membuatnya :
  • Masukkan semua bhn2 yang telah disukat tadi kedalam periuk. Sebatikan dulu kemudian baru dikacau atas api perlahan hingga sebati tanpa henti yerk untuk mengelakkan kicap tu hangit, bila dah tak dengar bunyi gula tu masa mengacau, boleh tutup api dan biarkan kicap tu sejuk baru boleh masukkan kicap campur tu dalam bekas dan disimpan didalam peti.  
  • Kicap campur ni sesuai digunakan untuk menggoreng mee, bihun, kuetiaw, mee hailam, sedapp juga dibuat ayam masak kicap.....




51 comments:

  1. memang menyelerakan, saya cukup suka ni k.tiaw masak pekat2 begini..

    ReplyDelete
  2. sedapnyer nengokkan mee taufan tu..eh haufan.. hehehe.. ada lagi kicap ko ni. leh la try. nak kena beli kuey teow dulu

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah, dh sihat sikit ye kak mas.. take care tau..
    tun suka mkn kuew tiaw, tp kt sini yg jual semua ada tulisan cina, was2 nk beli. nmpk gaya blk kampung baru blh makan nih..

    ReplyDelete
  4. adus masssssssss... kecurnyer tengok kuetiau haufan ni.. kalau la boleh dpt sepinggan maghrib karang.. fuhhh syok tuh :)

    mekasih mas bg resipi tu ya.. insyaallah akan dicuba nanti :)

    ReplyDelete
  5. Qhaifa Nur,

    selamat mencuba qhaifa..
    lebih bestkan buat sendiri...

    ReplyDelete
  6. izahdaut,

    ijah...lupa lak aku nk cakap..
    guna mee pun sedapp tau..
    selamat mencuba yerk makcik...

    ReplyDelete
  7. tun_telani,

    maceh tun cayang...
    hmm..susah kan mcm tu..lebih baik tak payah beli sbb kita was2...
    nnti tun try buat tau bila balik kampung..
    memang best kuetiaw haufan ni..'guna mee pun sedapp gak tun..

    ReplyDelete
  8. K.Nor,

    dah abiss la kak nor...
    selamat mencuba yerk kak...

    ReplyDelete
  9. bestnye..bestnye....
    nnt balik kg nak tryla..huhuhuhu
    kak mas, jaga diri leklok ye...cayang die...

    ReplyDelete
  10. Asalamualaikum alhamdullilah gembira mendegarnya dah beansur2 sihat..mudah2 han beterusan sampai wak tunya..

    Mmg bekean ni..nak pulak budak bedua tu suka makan K.tiaw....npk kuahnya pun pekat2

    Mas same ke kicap tu gan kicap yg oder tu...

    kalau x same kena buat ni hehehhe

    ReplyDelete
  11. Mas, dah sihat dah eh..boleh masak2 n makan2 tu kira ok la tu...pasni kuar resepi ikut selera nak makan apa, lg best tuuuuu...hehhee... Mee teow kicap gini nmpak sedap jek..ala2 cina ya Mas? :)

    ReplyDelete
  12. salam mas...mas ada resepi mee sanggul tak? cik hubby request la, tp bini dia ni ya adoi, tak pandai bab2 mee sanggul ni..kalau ada, mas tlg share yer...tq

    ReplyDelete
  13. Assalam mas, ha tu dia recipe kicap yang akak tunggu2 ..mesti cuba ni..thanks mas for sharing..

    ReplyDelete
  14. Salam Mas...

    lama tak singgah sini. Sebelum tu ira nak ucapkan tahniah ye dan jaga kesihatan diri. Tak usah lasak2 sgt maklumlah dah lama cuti panjang.

    Kicap campur ni kalau simpan dalam peti ais boleh tahan lama mana?

    ReplyDelete
  15. alamakkk!! kecur akak dibuatnya tgk menu kuetiaw haufan tu mas.. first time akak dgr namanya ni.. almaklum jarang2 mkn kat luar.. hihi.. akak paling tak reti masak kuetiaw... kalau masak juga mesti tak sedap kat tekak akak.. apa2.. akak salin dululah resepinya ye mas.. TQ dear for secret resepi from your mom.. hehe.. bukan senang tau menu kedai org nak berkongsi..

    semoga bertambah sihat ye mas..

    ReplyDelete
  16. mas...menitik air liur nengok nya....suka nya kita dgn kuetiau..boleh cuba resepi mas pulak nanti...:)

    ReplyDelete
  17. alhamdulillah mas, tahniah bertambah sorang lg ahli keluarga. Kalau berjangkit kat akak best juga ... akak pon dh 7 tahun tunggu nih .. hehe ... apa2 pon jaga diri baik2 ye. Semoga dipermudahkan urusan ...

    ReplyDelete
  18. Assalam kak mas,sedapnyer Kueteow haufan tuh,sy time kja dulu selalu la mkn kat tmpat kja,sarhaufan pon suke juga,nanti leh la try wat guna rcp akak ni..Owh sy igt akak wat kicap campur tuh dari asal kicap tuh sendri,rupanyer campur2 segala kicap eks..Nanti kalo dah abis blh la wat sendri,akak selalu guna kicap pekat n cair brand ape eks..

    ReplyDelete
  19. thnk q kak mas kongsi resepi nih...beshnye dapat resepi fav nih...kak mas jaga kandungan baik2 yer..jaga makan minum :)

    ReplyDelete
  20. Assalamualikum mas..
    pertama sekali akak nak ucapkan tahniah sekali lg.. moga semuanya d permudahkan Allah S.W.T... n jaga diri bebaik yer mas... :)

    wah tgk kue tiaw tu mmg terliur ler mas... sedapnyaaa tu

    ReplyDelete
  21. terima kaseh mas,pasti akan akak cuba buat kicap ni.kena buat byk2 senang nak guna nanti2 kan?..boleh simpan dlm esbok kan?

    ReplyDelete
  22. perghhh sedap tuuuu sy suke la. nak try la buat nanti, amik recp ek mas..... koew teow ade lg tu TQ :)

    ReplyDelete
  23. alhamdulillah dah sihat sikit ye...congrats sekali lagi mas...teruja nak dpt bb ni..hihii...mmg sedap sgt nmpk kuewtiaw tu...mesti cuba ni, e-na peminat kuewtiaw...tp ni 1st time dgr nama kuewtiaw haufan...thanks for sharing the secret recipe...

    ReplyDelete
  24. Salam mas, dah tengahari baru kak ros boleh masuk dapur.Sihat ke??? dah mula mengidam ke mas???

    ReplyDelete
  25. Mimiey.. (^-^),

    maceh mimiey..
    sayang mimiey juga..muahhh
    selamat mencuba kuetiaw haufan tu yerk mimiey....

    ReplyDelete
  26. Sheila Shafeareen,

    maceh kak sheila...
    mudah2an kak..minta2 la gitu..he3

    yupppp..sama la kicap yg akak order ngan mas tu...
    selamat mencuba yerk kak..

    ReplyDelete
  27. Ummi ,

    kak ummi..
    boleh la kak....
    rasa mual2 ngan loya tu jerk yg tak hilang2 lagi...
    mas skrg mkn yg mana sedapp ditekak jerk..he3

    hmmm..memang haufan ni asal dari resepi chainese kak..
    klu akak tak pernah makan..
    try la buat kak..
    sedapp tau..

    ReplyDelete
  28. Liza ,

    mas ada juga goreng mee sanggul..
    tapi tak pernah n3kan lagi..he3
    insyaAllah..nanti mas postkan resepi yerk..
    klu liza nak cepat resepi mee sanggul..
    tengok kat link ni yerk...

    http://www.secubitgaramnor67.com/2011/05/mee-sanggul-goreng-pedas.html

    http://www.secubitgaramnor67.com/2010/10/mee-sanggul-goreng.html

    http://resepimingguini.blogspot.com/2010/07/mee-sanggul-goreng-sos-kreatif.html

    ReplyDelete
  29. Ayu,

    kak ayu..
    selamat mencuba yerk..

    ReplyDelete
  30. Wanieyra,

    maceh ira..
    insyaAllah..

    kicap campur tu klu simpan dlm peti ais....
    boleh tahan lama gak...setakat 3 bulan lebih..rasanya tak de masalah pun...

    ReplyDelete
  31. MaDiHaA a.k.a Ratna,

    he3..kak madihah..
    cuba la resepi ni kak..
    tak de susah sangat..
    mana tahu akak suka..

    ala kak....apa guna kedekut resepi...
    kan bagus dikongsi bersama...
    mudah2an mendapat keredhaan darinya....

    ReplyDelete
  32. quinnie,

    sabo quinie...
    lap mulut tu..he3

    selamat mencuba yerk...

    ReplyDelete
  33. ain sweet thots ,

    maceh kak ain..
    anim....
    mudah2an akak pun berjangkit gak..he3

    ReplyDelete
  34. Zaliedana ,

    ct...haaa..dah ada resepi tu..
    try la buat yerk..
    lagi pun ct suka makan kan..he3
    pasal kicap tu..kak mas tak tentu guna brand...he3
    janji halal..he3
    tapi selalunya kak mas suka brand manggi...

    ReplyDelete
  35. chikadakbiru,

    alhamdudillah...ck dapat resepi peberet..
    boleh la try buat sendiri lepas ni kan..
    selamat mencuba yerk..

    ReplyDelete
  36. Diana @ Melley Mey ,

    maceh kak diana..
    insyaAllah..

    sedapp tau haufan tu..
    guna mee pun boleh kak..

    ReplyDelete
  37. anymz,

    sama2 kasih kak anim..he3
    akak..memang mas simpan kicap tu dalam peti ais...
    lagi pekat tau kicap tu....
    tahan pun lagi lama..

    ReplyDelete
  38. Hanim,

    selamat mencuba hanim..
    sedapp tau haufan ni..

    ReplyDelete
  39. E-na Lovely Kitchen ,

    maceh ena...he3
    try la haufan ni ena...
    sedapp tau..
    klu tak de kuetiaw...guna mee pun sedapp gak ...

    ReplyDelete
  40. Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot,

    alhamdudillah kak ros..
    sihat sikit dari semalam..
    he3..buat masa ni..yg teringin dah dapat...syukur

    ReplyDelete
  41. Mas..syukur laa ko dah sihat..leh laa ligat masak2 pasni ek..mana2 yg larat..
    Aku pun tumpang terliur gak nengok kuetiaw haufan nih mas..kicap campur tu mcm leh byg rasa dier camne..mekasih share..
    aku takleh kasar2 ngan ko ni..maklum laa perut ko mude lg kan..ekeke

    ReplyDelete
  42. Mudah2an alahan Mas tak berpjgan...

    terliuq mama tgk haufan kuey tieow... siap ngan resipi kicap campur..tapi mama tak gunakan ajinomoto lah Mas... kalau tak ltk rasa okay tak?

    ReplyDelete
  43. HaSue,

    alhamdudillah sue....
    boleh la masak untuk laki ngan anak2 aku...
    klu ikut tekak aku ni...
    loya jerk memanjang....
    nnti aku hulur tapeware kat dapo kau la...kikikikiki

    try la kicap tu sue...

    tu la...ari ni lemah lembut kan kau sembang ngan aku...he3

    ReplyDelete
  44. Mama Hawa/Mama Nani,

    mudah2an mama....anim

    mama...ok kot klu mama tak suka ajinamoto...
    cer try buat sikit...he
    baru tahu kan rasanya mcm mana..
    selamat mencuba yerk mama...

    ReplyDelete
  45. Aduhaiii mas... petang-petang ni tengok mee buat perot jadi lapar... adoiiiyaiiii

    ReplyDelete
  46. mas cyng, dah ok ke? jgn biarkan perut kosong kena mkn sikit tapi kerap yer..w/pun akak belum berpengalaman tapi share pengalaman keja nurse la..hehe

    btw, sedap nengok k/teow ni akak suka msk chinese stlye gini..nanti nak try.tq laling..mmhuahx2:)

    ReplyDelete
  47. congrats mas on yur pregnancy..ni menu ngidam kerr? tengok resepi kicap tuh..mokwo lak yg rasa ngidam!!hihi

    ReplyDelete
  48. Salam akak.. selamani sy ni ur silent reader [slps terjumpa resepi marble cheese kek] Tapi lepas tgk char hor fun ni.. nak komen gak! Nampak sedap nya.. :)

    ReplyDelete
  49. Mas, terima kasih share resepi ni ye. Tapi mama nak tanya tang Ajinomoto tu, betul ke kena masukkan sampai 1/2 cawan? Banyak tu... :D

    Tengok kue tiau Mas ni, telan air liur dibuatnya!

    ReplyDelete
  50. Salam Kak,

    nak tanya..
    resipi kicap campur tu - kicap pekat & kicap cair nak pakai yang manis ke yang masin kak?

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...