Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Monday, February 27, 2012

Kuih Kaswi Citarasawan



Assalamualaikum.
Kali ni Mas try Kuih Kaswi resepi Kak Wan pulak, setelah dipromot oleh mek ampang  Izahdaut. Mas buat khamis lepas...baru hari ni nak entrykan resepi..sabo jerk..nak mengupdate blog pun ikut mood...he3.... maceh makcik rekemenkan resepi kaswi Kak Wan ni....memang berbaloi2 mencuba resepi ni...memang sedappp.....lagi resepi kuih yang senang dibuat dan sedappp dimakan....memang dapat banyak untuk 1 adunan tu...baru2 ni Kak Sheila pun dah try kaswi ni.....memang terbaikk...

Kuih Kaswi Citarasawan
Resepi: Kak Wan
Sumber: Izahdaut, Kak Che Ct dan Kak Sheila

Bahan A :
1 1/2 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
1 cawan air
2 helai daun pandan, disimpul
(jadikan 2 cawan air gula)

Bahan B :
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
3 cawan air
2 sudu besar air kapur

Bahan C :
Kelapa parut dicampur sedikit garam

Loyang 9" atau acuan lompang



Cara-cara :
Satukan bahan A, masak di atas api sederhana hingga larut. Sejukkan.
Sebatikan bahan B, kacau rata dengan whisk.
Satukan bahan B dan bahan A, kacau rata dan tapis.
Tuangkan ke dalam loyang yang telah di sapukan dgn sedikit minyak. Tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 1/2 jam.
Biarkan sejuk baru dipotong dan di hidang bersama kelapa parut.


16 comments:

  1. Aduh! Mas... Akak baru intai kaswi ni kat Dapur K1, tetiba jer dah sampai kat dapur Mas, memang fav selamanya di hati ni..

    ReplyDelete
  2. Salam Mas...

    Dah lama teringin nak makan kuih ni, hajat belum sampai lagi ni

    ReplyDelete
  3. sdp tu kejadian kuih nya lembut..x liat....suka pada warna....smlm xmasukan dlm peti ais...ada 3 ketul lg pg tadi try mkn masih elok x melekit pun

    ReplyDelete
  4. Aik??? Kat sini pun ada kaswi kak wan jugak.. Bilalah resepi kak wan dalam simpanan Kak Naz ni nak dibuat agaknya..Makan yg mas punya dululah.. Dah mmg mcm depan muka jer kuih mas ni..

    ReplyDelete
  5. Salam kak Mas aritupun erma nampak kat dapo Izah.. nampak cam sedap dah copy resepi tapi x wat lagi he he he join sini dululah kak he he he

    ReplyDelete
  6. sdpnyeee mas...ni kuih pbret kmaz jgkk...memang dh lama duk plan nk buat kuih kak wan ni...tpi asik xjdi je...bln dpn msti jdii...bln dpan tuu..hahaa..

    ReplyDelete
  7. bila le agaknya aura menkaswikan diri ini akan datang kepada ku. huhuhu nak rasa gak

    ReplyDelete
  8. uhuk uhuk.. nama ku dsebut2.. ko buat banyak ke mas? meh aku setengah loyang. aiyakkk dah lama buat ye. tak mo aa dah basi.. hehe.. aku suke kuih resepi kak wan ni. best

    ReplyDelete
  9. Salam..Sedap ni Mas buat sarapan pagi atau Minum Petang...

    ReplyDelete
  10. assalam kak mas...tak pernah cuba lagi kuih kaswi resepi kak wan nih...amboi nak nangis rasenye tgk potongan kuih kat gambar atas tuh...sangat2 mengoda

    ReplyDelete
  11. Aduhhh teringin plak nak makan kuih ni....masuk lost dulu la sbb kelapa xde hehehe.

    ReplyDelete
  12. aduh mas tak tahan mama tgk kuih kaswi nie...

    ReplyDelete
  13. Salam Kak Mas sihat? sibuk ea.. kalau sibuk takpelah.. moga2 sihat.. risau lak bab skang musim demam.. aritupun erma dah demam.. jarang tgk dapo akak xupdate.. kalau sihat Alhamdulillah..

    ReplyDelete
  14. salam mas...
    jalan2 jap rindu ngan masakan korang... sedapnyer mas... akak dah mls msk sejak blk mesia nih... penat pon yer.. malas pon ye.. hihi..ada lg tak mas? akak nak tapau nih... skali utk dania.. hihi

    ReplyDelete
  15. kuih nie fav akak.. tp akak x perna lg buat sndiri.. hehehe.. biasanya p beli jer kalau nak makan... kalau ler umah akak dkt ngan mas.. nak juga minta tau ;)

    ReplyDelete
  16. dah buat 2 kali pakai resepi ni...mmg best,...tq kak wan

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...