Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Saturday, February 4, 2012

Cucur Badak



Assalamualaikum.
Terlebih dahulu diucapkan Selamat Menyambut Maulidurrasul kepada semua yang berkunjung ke blog Mas ni.... sama2lah kita banyakkan berselawat ke atas junjungan besar kita, Nabi Muhammad SAW, Moga kita semua mendapat syafaat....Insyaallah...
Sebenarnya dah lama teringin nak makan cucur badak..tapi disebabkan tak puas hati dengan cucur badak yang Mas beli...cucurnya liat dan intinya ntah apa2....jadi Mas pun first time buat sendiri cucur badak....setelah godek2 Myresepi mencari resepi Cucur Badak....terjumpalah Cucur Badak resepi dari Quinnie dan Mas pun mencubanya...lagi pun bahan2 memang semuanya ada kat dapo .
Alhamdulillah...sedap pada Mas..kiranya puas hati la dapat makan cucur badak...he3..maceh yerk Quinnie atas resepi Cucur Badak yang sedap ni.

Cucur Badak
Resepi : Quinnie

Bahan :
Untuk inti:
 1/3 biji kelapa parut
2 sudu besar udang kering - rendam dan kisar
 2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
3 tangkai cili kering
1 batang serai
sedikit air asam jawa dan 1 sudu gula 
  garam secukup rasa

Untuk doh :
 500 gram keledek -
 kalau color merah lagi sedap 
 
1 - 3/4 cawan tepung gandum (bergantung kepada kelembutan ubi yg direbus..kalau lembut sgt leh tambah tepung gandum tapi jgn byk sgt) 
  1/4 cawan tepung kanji 

 

Cara membuatnya :
Untuk inti:

1) 
cili kering, bawang besar dan putih, udang kering, serai hendaklah dikisar halus. 
2) Campurkan kelapa dengan bahan kisar, sedikit perahan air asam jawa, gula dan garam secukupnya. Gaul sebati dan goreng dalam kuali tanpa minyak hingga inti masak.
Untuk Doh :
1)  Rebus ubi keledek sampai empuk, angkat dan tos kan, terus lecek2 kan ubi tu masa tengah panas, lepas dah sejuk boleh letak tepung dan gaul2 rata. 
2)  Ambik sedikit doh dan buat bulat2, kemudian leperkan pada tapak tangan dan isi inti. Lepas tu bulat2 kan kasi cantik. Letak kuih yg dah siap atas dulang yg telah ditaburkan dengan tepung utk elak kan dia melekat bila diangkat nanti. 
3)  Selepas siap, goreng kueh dengan api sederhana. Selalu balik2 kan kuih agar kuih masak sekata. Bila kekuningan boleh lah diangkat. 

NOTA
Jangan risau kalau doh tu rasa melekat2, Takyah tambah tepung.memang doh tu akan melekat sikit masa kita nak bulat2kan kueh. tapi kalau terlalu lembut boleh tambah tepung skit. masa nak bentuk kan bulat2 tu...boleh letak tepung gandum skit kat tgn utk elakkan doh tu melekat2 kat tapak tangan.


13 comments:

  1. Teringin gak nak buat sendiri. tengok le bila2 nanti. Salam maulidur rasul buat mas sekeluarga

    ReplyDelete
  2. Jual kat Along 10 ketoi.... 10sen seketoi sbb kira harga member...hehehe

    ReplyDelete
  3. Salam Mas..mana badaknya?Along nak 10 akak nak 2 aje...ada lagi ke?

    ReplyDelete
  4. Massss...salam maulidur rasul utk ko sekeluarga.ko x gi memana ke ujung minggu ni? Kot2 laa ko nak gi berarak kan..hehe

    cucur badak ni siyes aku x pernah buat..merasa pun x pernah kot..sian kan..cer bg aku 4,5 ketui

    ReplyDelete
  5. Salam maulidul Rasul buat Mas... kita rajin membeli je kuih ni..

    ReplyDelete
  6. wahhh,
    ada cucur badak kat sini yoo,
    akak mmg antu kui nih..hari tu kira lat sehari ajer buat lagi,sampai anak akak tegur,apa nak buat mak dia antu..hihihi

    satu petua nak elak kuih nie melekat kat tangan masa nak diisi inti,akak guna minyak masak..bubuh kat tangan elok ajer kejadian nyer..hihihi mana tau buat lagi nanti

    ReplyDelete
  7. salam mas..aku mmg suka ngan cucur badak..adui kalo makan x leh berenti..x silap aku pnh wat ikut resepi quinie ni ..mmg terbaek..sedaaap :)

    ReplyDelete
  8. mas kita dah lama betul tak buat kuih ni..hehehe....tak ingat nak edit kat myr tu...suh sapu minyak kat tangan kalau doh ni melekit..sebab dia ikut jenis ubi jugak..kalau yg merah tu memang dia melekit skit doh nye...:)

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum mas...
    Akak x perna lg buat cucur badak sndiri... Biasa p beli jer... Rajinnya mas buat... Sedap tuu

    ReplyDelete
  10. Lamanya tak bercucur badak...tgk...teringin...nak buat tak rajin...:)

    ReplyDelete
  11. Salam Mas..sedapnya cucur badak...Antara bekpes peberet gak ni, tapi setakat ni belum pernah cuba buat sendiri lagiiii

    ReplyDelete
  12. nak buat selalu failed kat inti..sbb malas nk merenyah..klu kat kpg, mak ada..hehe lama xmkn..klu beli kt kedai, boleh baling kucing!

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...