Search This Blog

Monday, August 26, 2013

Kek Pandan Lapis Kastad




Assalamualaikum.
Kek Pandan Lapis Kastad yang mabelessss...meh layan resepinya...


Kek Pandan Lapis Kastad
Olahan : Mas Duniaku

Bahan²

6 biji telur ayam 
100 gram gula halus - ayak
100 gram tepung gandum - ayak
1 sudu teh baking powder - ayak
60 gram tepung jagung - ayak
50 gram jus pandan sejuk ( dari peti ais )
2 sudu makan ovelet
1 sudu kecil esen vanilla 
75 gram mentega - dicairkan 

Cara²
Masukkan semua bahan-bahan kecuali mentega cair dan putar.
Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat dan putih.
Akhir sekali masukkan mentega cair. Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
Sediakan acuan yang telah dialas dengan kertas minyak atau yang telah disapu dgn sedikit butter.
Bakar dalam acuan dengan menggunakan kaedah waterbath dengan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam dengan suhu 150°C.
Bila sudah masak biarkan sejuk. 
Bila dah sejuk, potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian menggunakan benang .
Sementara tunggu kek sejuk sepenuhnya, bleh la sediakan lapisan kastadnya.




Puding Kastad


Bahan2
6 tbsp tepung kastad
1 1/2 tsp serbuk agar-agar
750ml santan @ susu cair - akak gabungkn kedua-duanya
150gm gula pasir - bleh kurangkn sedikit lg sbb bg akak manis la
2 tbsp mentega
1 tsp pandan paste 
sedikit pewarna hijau 


Cara :
Kek span di hiris kepada 2 bahagian. Ketepikan
Untuk membuat kastad, campurkan kesemua bahan Puding Kastard dalam periuk.
Masak atas api sederhana hingga adunan pekat dan meletup2 kecil..
Sediakan acuan bulat atau petak, guna jenis loose tin atau apa jer bentuk kek span kita..
Letakkan satu lapisan kek span dalam acuan. tuangkan 1/3 aduan kastad keatas kek hingga menutupi lubang di sekelilingnya
Letakkan lapisan kedua kek span dan tuang lagi kastad.
Hentakkan acuan 3 kali di atas meja yang agar kastad padat dibahagian bawahnya, biarkan kek sejuk baru dimasukkan dalam peti sejuk
Keluarkan kek yang telah sejuk dari acuan .
Salut dengan kelapa kering atau hias mengikut citarasa anda..



Tuesday, August 20, 2013

Cucur Jagung Special




Assalamualaikum.
Mas nak share satu resepi cucur jagung yang best...memang sedappp..special sebab selain jagung, ada ikan bilis dan udang dalamnya....
Sesuai untuk sarapan atau minum petang...
Selamat mencuba yerk

Cucur Jagung Special
Resepi : MasDuniaku


Bahan :
1 biji jagung - dihiris
1/2 cawan udang kertas yg kecik halus2 tu - bersihkan buang kepala n janggut nyer
1 biji bawang besar saiz sederhana - dihiris dan ditumbuk bersama ikan bilis
segenggam ikan bilis - basuh dan toskan - ditumbuk
2 biji cili merah - ditumbuk juga
sedikit daun kucai - di potong panjang2
1/2 sudu besar minyak masak
1/2 sudu kecil cuka
1 sudu kecil serbuk secukup rasa
 1 cawan tepung gandum - klu rasa adunan cair sikit, boleh tambah lagi 2 atau 3 sudu besar
 1 sudu kecil serbuk kunyit - untuk warna
Garam secukup rasa
1 cawan air 
Minyak untuk menggoreng




Cara membuatnya :
Masukkan  bahan yang ditumbuk kedalam bekas dan masukkan air, sedikit minyak, cuka, secukup rasa dalam bekas dan gaul sebati .
Kemudian masukkan tepung dan kacau sebatijangan terlalu cair kalau cair tambah tepung tau. Rasakan, klu tawar sedikit, baru letak garam secukup rasa. 
Kemudian baru masukkan udang , jagung yg dihiris dan kucai, sebatikan.
Panaskan minyak (menggunakan api yg perlahan dan kecil saja tau), sendukkan adunan ke dalam minyak dan goreng hingga garing.
Bila dah cukup garing angkat dan toskan siap tuk dihidangkan.


Monday, August 19, 2013

Ayam Goreng ... super yummyy




Assalamualaikum.
Selamat Hari Raya buat semua ...
Ayam goreng yang disebarkan di FB bulan puasa baru2 ni....resepi dari fb Noorsha ....katanya dapat resepi dari seorang akak yg berniaga sebelah kedainya...Dhira suka bebenar ayam goreng kat situ...
TQ Sha dan akak yg sudi berkongsi resepi ayam goreng yang mabeless ni...perap lama2...lagi best tau...dan goreng ayam dlm minyak banyak dengan api sederhana...hmmm...ayam tu akan garing diluarnya dan lembut2 didalamya...ala2 tekstur ayam kfc gitu....Mas share resepinya disini pulak yerk...dan Mas ada tambah lagi bahan2 tuk rasa yang lagi ummmpphhh....


Ayam Goreng
Sumber :  Noorsha


Bahan : 
 ( agak2 yerk ngan ayam tu )
ayam
kunyit hidup - ditumbuk
halia - ditumbuk
bawang putih - ditumbuk
cili
putih telur
tepung jagung - agak2 bahan2 melekat kat ayam 
sedikit tepung beras - Mas tambah
secukup rasa - Mas tambah
sedikit minyak masak - Mas tambah
sedikit serbuk kari - Mas tambah
sedikit serbuk lada putih aji shiok  - Mas tambah
sedikit sos tiram Manggi - Mas tambah 





Cara :
Gaul sebati ayam dengan semua bahan2.
Perap sejam, klu semalaman lagi best.
Goreng dengan minyak banyak dengan api sederhana hingga ayam masak.




Tempahan yang lepas...



Rainbow Cake



Fruits Tart dan Cheese Tart



Kek Kukus Lapis Cream Cheese



Cream Puff



Apam Polkadot dan Cheese Tart



Pavlova



Snow Cheese Cake



Rainbow Cake




Red Velvet Cupcake



Rainbow Cake 



Red Velvet Cake



Friday, August 2, 2013

Biskut Suji Brunei - sedapppp




Assalamualaikum.
Curi masa sikit update resepi Biskut Suji Brunei yang sedapp ni....resepi Mas skondeng dari blog CMG - Dapur Tanpa Sempadan. Buat yang mencari2 biskut untuk dibuat, boleh try Biskut Suji Brunei ni..memang best....


Biskut Suji Brunei 
Resipi asal - Harlina Mahdar RN


BAHAN-BAHANNYA :-)
200 gram minyak sapi (jenama Gheeblend)
100 gram lemak sayur @ shortening
180 gram gula halus @ kastor
100 gram cornflakes, kisar halus
1 kuning telur
80 gram suji
80 gram tepung jagung
Tepung gandum secukupnya (kuranng lebih 370 gram)

BAHAN SALUT :-)
Nestum yang dikisar halus secukupnya
Susu tepung secukupnya
Sedikit gula aising (yang ni terpulang, nak letak atau abai kan)


CARA MEMBUATNYA :-)

Putar minyak sapi, shortening dan gula halus hingga rata. Masukkan kuning telur dan putar hingga sebati dan rata.
Perlahankan kelajuan, masukkan suji, tepung jagung, cornflakes kisar dan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga mendapat doh yang lembut (mat guna anggaran tepung 370 gram).
Ambil secubit adunan dan gentel sebesar hujung ibu jari, susun dalam loyang pembakar. Buat hingga siap. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C, selama 20 minit atau hingga kuning keemasa.
Biar kan sejuk atas dulang pembakar. Perlahan2 ambil biskut yang siap tadi dan golek-golekkan dalam bancuhan bahan salut tadi, isi dalam paper cup pilihan. Mat guna yang saiz kecil..


Thursday, August 1, 2013

Red Velvet Chocolate Chip Cheese - simple dan sedappp




Assalamualaikum.
Mas share satu lagi cookies yang best....sedappp...anak2 pun suka...warnanya pun menarik...merahhhh
Nampak kat fb, dah ramai yang mencuba Red Velvet Chocolate Chip Cheese ni....teringin juga nak tahu macam mana rasanya....alhamdulillah..sedappp
Untuk resepinya, Mas ambil dari wall fb Wawa Waheeda. TQ wawa..


Red Velvet Chocolate Chip Cheese
Resepi : Wawa Waheeda


Bahan :
 250g butter anchor 
140g gula halus 
150g choclate chips 
300g tepung red rose 
100g parutan chadder cheese 
1st esen vanilla 
1 st pwrna merah
 1 st pwrna oren 
1st b.powder - Mas tak letak
1 sudu besar koko



Cara : 
1. Pukul mentega dan gula sehingga kembang. Mas kacau guna senduk kayu jerk hingga kembang.
2.Masukkan cheesedar parut dan bahan2 kering dan sebatikan adunan. Cedokkan guna sudu keloyang.
3.Bakar pada suhu 160'c  selama 10min atau sehingga masak. Mas bakar 25 minit....




Biskut Semperit Susu - sedapppp... melting dlm mulut..





Assalamualaikum.
Samperit Susu...berbeza tau ngan samperit biasa tu sebab samperit ni hanya menggunakan tepung jagung, susu pekat manis dan butter....
Sangat sedappp...melting dalam mulut ....tak yah kunyah2...asyikkk... TQ pada Anna Qawina yang berjaya buat Mas terbayang2 keenakkan Samperit Susu ni..bila dah rasa...memang puas hati...bertambah2 lagi koleksi biskut raya ....


Resepi Biskut Semperit Susu

Sumber : Farah Salleh (FB) & Zack
Semperit Susu by Anna Qawina

Bahan:

125g susu pekat manis -resepi asal guna 250g (1/2 tin yang beratnya 505g)
125g butter, lembut tapi jangan terlalu lembik. Nanti biskut berminyak - resepi asal 250g
230g tepung jagung Brown and Polson (cap butterfly) -  resepi asal 600g. Ku guna 230g, just nice untuk picit dalam acuan


Cara:
Pukul sebati susu pekat manis dan butter. Tak perlu pukul sampai kembang atau putih gebu (ku guna whisk telur je). 
Tip: Untuk biskut, tak perlu dipukul sampai kembang seperti membuat kek, kecuali ia dinyatakan dalam resepi. Ini kerana apabila butter dan gula@susu pekat manis dipukul hingga kembang/gebu, kita masukkan udara ke dalam adunan. Apabila adunan ini dibakar, udara dalam adunan akan mengembang dan ini akan menyebabkan biskut turut mengembang.
Masukkan tepung jagung sedikit demi sedikit, sambil digaul sebati. My experience, 230g just nice untuk picit ke dalam acuan. Resepi asal guna 300g tapi pada saya terlalu keras kalau guna semua. Memadai adunan boleh dikepal boleh berhenti tambah tepung.
Picitkan atas dulang yang dialas baking paper. Tekankan ceri merah atau kismis di atasnya (kalau kismis kena potong 4, ia mengembang 2x ketika dibakar).
Bakar dalam oven yang dipanaskan terlebih dahulu, 170C untuk 12-15 minit atau hingga bawah/tepi biskut nampak mula keperangan.






Wednesday, July 31, 2013

Cornflakes Madu - Mudah dan sangat sedappp




Assalamualaikum.
Ni biskut wajib tiap tahun...memang ada peminatnya...nak membuatnya memang senang, cuma masa nak masukkan dalam cup tu agak bercinta sikit...huhuhuhu...tapi nak menghabiskan.....1 balang tu tak sampai 15 minit boleh habis....buat kudapan pun best juga tau..macam biasa, Mas suka resepi dari Kak Nor - Secubit Garam ...TQVM kak...


Cornflakes Madu

Bahan :
1 kotak besar cornflakes ( Nestle ) 
6 sudu besar butter 
6 sudu besar gula pasir 
2 sudu besar madu 

Cara : 
Semua bahan2 dileburkan dalam kuali pastu masukkan cornflakes. 
Gaul hingga sebati. 
Padamkan api. 
Masukkan dalam papercup dan bakar sekejap. 
Suhu lebih kurang 160 - 170c lebih kurang 5 minit. 
Biarkan sejuk diredai @ rack, baru la dimasukkan ke dalam bekas kedap udara.


Tips: 
Kalau cornflakes madu ni kurang melekat antara satu sama lain selepas dibakar, cuba lebihkan sedikit masa utk membakar tu tp jgn sampai hangus.. 
Boleh jugak direndahkan sket suhu oven supaya kukis kita tak hangus..


Tuesday, July 30, 2013

Almond London .... so yummyyyy




Assalamualaikum.
Curi masa jap mengupdate resepi Almond London ni...terpikat bila Ayu Citarasa Rinduan post kat fb semalam, memang kebetulan nak buat pun...TQ yerk Ayu promotkan resepi ni...


ALMOND LONDON
Sumber : Rahel & Nizamadey
Sumber :  Ayu Citarasa Rinduan 


Bahan: 
(150 biji)

250g mentega
125g gula halus
1 biji telur
1 sudu teh esen vanila
50g serbuk badam (optional)
200g tepung jagung}
300g tepung gandum}
1 sudu besar tepung beras}
1 sudu teh baking powder}-ayak bersama

200g kacang badam,digoreng tanpa minyak
50g badam cincang untuk hiasan
+/- 700g cokelat compound



Cara;
1.Pukul mentega dan gula sehingga kembang.Masukkan esen vanila dan pukul lagi.
Masukkan serbuk badam.Kacau.
2.Masukkan tepung yang telah diayak tadi,gaul rata.
3.Bentukkan doh bulat-bulat kecil/lonjong dan masukkan kacang di dalamnya.
4.Letakkan di atas dulang pembakar yang telah dilenserkan sedikit mentega.
5.Bakar pada suhu 200'C selama 20 minit.
6.Cairkan coklat dengan kaedah doubel-boiler.Celupkan biskut tadi dan letak dalam
kertas cawan.Taburkan badam cincang di atasnya.Biarkan ia kering.Siap disimpan.



Monday, July 29, 2013

Ayam Palembang





Assalamualaikum.
Dulu Mas pernah buat Daging Plembang, memang sedappppp...kali ni nak try Ayam Palembang pulak untuk berbuka nanti...sangat ringkas dan mudah untuk dimasak...kiranya dalam sejam dah siap ayam palembang ni....TQ pada Ummi Maria Hakem yang sudi berkongsi resepi yang mabeles ni....Ayam Palembang ni sedap dimakan dengan nasi panas atau nasi minyak...coleh ngan roti pun best tau...
Selamat Mencuba...


Ayam Palembang
Adaptasi dari resepi Daging Palembang : Kak Maria Hakem
Sumber 1 : Amie
Sumber 2 : Kak Madihaa


Bahan-bahan:
700 gram ayam - potong kecil
1 biji kentang (MaDiHaA tambah) ~ potong wedges
2 batang serai - dititik
500ml santan pekat  - (boleh gantikan dengan kerisik ~ MaDiHaA letak 3 sudu besar kerisik)
1 cawan kicap lemak manis Cap Kipas Udang (Habhals) MaDiHaA kurangkan sikit
minyak

Bahan kisar:
1 labu bawang besar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
3 cm lengkuas
15 biji cili kering

Rempah penumis:
3 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga

Cara:
1. Panaskan minyak dan goreng ayam setengah masak. Angkat dan ketepikan.  Goreng pula kentang hingga masak. Dalam kuali yang sama.. kurangkan sedikit minyak bekas gorengan ayam dan tumis bahan kisar, bahan penumis bersama serai sehingga pecah minyak.
2. Masukkan ayam dan gaul sebati. Tutup kuali dan masak dengan api sederhana sehingga ayam masak. Sesekali digaul mesra.
3. Masukkan kicap dan diikuti dengan santan.
4. Kacau sekali-sekala sehingga masak dan kuah menjadi pekat.

P/S: Menurut Kak Maria Hakem, jika tidak mahu masukkan santan, dan rajin buat kerisik, eloklah masukkan kerisik.



Wednesday, July 24, 2013

Karipap Daging Rangup





Assalamualaikum.
Kali ni try Karipap Daging Rangup resepi dari kak Quinnie. Memang berbaloi menerainya...sedapp karipap ni..memang rangup dan lembut pastrynya...mula2 kompius macam Kak Yatie bila baca resepinya, sukatan marjerinnya yang pada Mas agak banyak...tapi bila Kak Yatie kata dia try juga buat dan sukakan resepi ni...Mas pun mencuba juga...alhamdulillah...memang best karipap ni..TQ kak Q dan Kak Yatie...Mas sharekan disini pulak yerk..


Karipap Daging Rangup
Resepi :
Rujukan : Kak Yatie


Bahan2 inti :
300gm daging - Yatie guna daging kisar
8 biji kentang saiz besar - potong dadu
1 biji ubi keledek saiz sebesar kentang - potong dadu (optional- tak dek pun tak pe)
4 sudu besar udang kering *
1 bawang besar*
2 bawang putih*
6 cili kering* -rendam dgn air ( blend bahan* halus)
7 tangkai daun kari
2 sudu kecil garam
3 sudu besar gula
5 sudu besar rempah kari daging -dibacuh dgn air
1/2 cawan santan pekat
air secukupnya

Bahan2 doh :
750 gm tepung gandum
300 gm planta (Yatie guna butter)
1/3 cawan minyak sayur/ masak
2 sudu kecil garam
1 cawan air dari peti ais (letak sikit2 masa menguli doh)




Cara-Caranya :
Mula2 masak inti....panaskan skit minyak dlm kuali...kemudian masukkan bahan2 blend....masak hingga naik bau dan bahan tumis agak kering airnya....kemudian masukkan rempah kari daging...kacau2 rata...dan masak hingga terbit minyak...bila dah terbit minyak...masukkan daun kari....kacau hingga naik bau dan masukkan daging....gaul2 rata....kemudian masukkan kentang, keledek dan air. Air hendanglah dimasukkan sampai hapus kentang tapi jgn lebih sgt sebab nanti kentang jadi hancur. isi jugak santan dan gula.....masakkan hingga kering....bila dah agak2 nak kering...masukkan garam....kacau lagi hingga kering inti tadi/ air dia dah tak de....tutup api dan sejukkan.
Bila inti dah sejuk...baru buat doh....


Cara2 membuat doh :
**Mula2 panaskan minyak dan planta dlm periuk kecil. 
Masak hingga didih dgn api yg kecil. 
Sementara tu masukkan tepung dan garam dlm manggok besar...kacau2 rata...bila dah didih planta tadi...masukkan skit2 dlm tepung tadi....gaul dgn sudu / senduk kayu sebab panas.....kacau2 rata sampai habis. 
Kemudian isi air...isi skit2 dan mula la menguli.....uli sampai doh jadik macam doh buat roti lembut dia...dan texture dia pun lebih kurang sama...rasa cam lembut dan boleh nampak doh tu naik skit.....uli sampai tak melekat doh tu pada mangkok dan tangan....bila dah dpt doh camni maknanya betul la tu....kemudian balut doh dgn plastik...rehatkan dlm 10m...
Lepas doh direhatkan kita akan dpt doh yg lebih lembut...nampak dia cam berpeluh doh tu....kemudian boleh la mula kan proses menggelek doh dan mengisi inti.....ambil skit tepung dan tebarkan tepung tu sebelum gelek setiap doh....saya guna acu bulat yg besar tuk dptkan betuk yg sekata...kalau tak dek boleh guna cawan....gelek nipis dan bolehla isi inti.....bagus tips balut doh ni dgn plastik sebab doh tu akan lembut sentiasa dan tak dek masalah doh tu akan kering kalau kita buat byk pun dohnya....
Bila dah habis buat karipap tadi....boleh la goreng...faktor menggoreng pun penting jugak....kalau tersalah cara...kulit tu tak rangup sgt dan tak dek ruang2 kosong kat dlm dia....kalau betul cara goreng nya..karipap tadi akan mengembang dan rangup lama....saya kalau goreng pagi....malam pun still sedap lagi kalau nak makan. Masukkan minyak yg byk dlm kuali.....panaskan minyak dan bila minyak dah panas...tutup api dan baru masukkan kuih karipap...ni utk mengelakkan karipap tadi kulit dia berjerawat dan karipap masak sekata...isi jgn penuh sgt dlm kuali....lepas tu hidupkan balik api...api kecil je....dan kemudian biar karipap tu masak hingga kuning....selalu balik2 kan dia...tapi jgn kasar sgt masa nak balikkan sebab kulit ni rangup...takut pecah....dah kuning kaler dia...boleh la angkat. bila nak masukkan karipap tuk kali kedua...tutup balik api kuali dan letak karipap dan hidupkan balik api...sama macam proses pertama...buat cam ni tiap2 kali nak menggoreng..




Cara2 nak simpan kalau ada karipap yg lebih....dulu2 saya akan goreng sekejap dan toskan karipap...bila dah sejuk susun dlm tupperware dan simpan dlm peti ais...tapi kadang2 letih dan leceh kalau guna cara ni...so saya guna cara lain....masa proses buat karipap tadi...bila dah siap satu dulang....saya simpan dlm peti ais....biar dlm 1/2 jam dan kemudian keluarkan dia dan baru susun dlm tupperware...boleh simpan bertinggkat2 kalau ikut cara ni sebab karipap tadi dah keras kulit dia....kalau nak lapik dgn plastik antara karipap tu pun boleh...tapi saya kadang2 tak buat pun. karipap tapi tak melekat kulit dia antara satu sama lain sebab kita dah keraskan kulit dia dulu sebelum tindan2kan....
( nota:kalau ikut cara2 masak kulit saya tu....insyaallah anda akan dpt kulit yg rangup dan ada ruang kat dlm dia....saya selalu tertanya2 macam mana la org dpt kulit cam ni....dan faktor menggoreng penting...kalau api kuat memang kulit dia tak gelembong)