Assalamualaikum.
Mas nak share satu resepi cucur jagung yang best...memang sedappp..special sebab selain jagung, ada ikan bilis dan udang dalamnya....
Sesuai untuk sarapan atau minum petang...
Selamat mencuba yerk
Cucur Jagung Special
Resepi : MasDuniaku
Bahan :
1 biji jagung - dihiris
1/2 cawan udang kertas yg kecik halus2 tu - bersihkan buang kepala n janggut nyer
1 biji bawang besar saiz sederhana - dihiris dan ditumbuk bersama ikan bilis
segenggam ikan bilis - basuh dan toskan - ditumbuk
2 biji cili merah - ditumbuk juga
sedikit daun kucai - di potong panjang2
1/2 sudu besar minyak masak
1/2 sudu kecil cuka
1 sudu kecil serbuk secukup rasa
1 cawan tepung gandum - klu rasa adunan cair sikit, boleh tambah lagi 2 atau 3 sudu besar
1 sudu kecil serbuk kunyit - untuk warna
Garam secukup rasa
1 cawan air
Minyak untuk menggoreng
Cara membuatnya :
Masukkan bahan yang ditumbuk kedalam bekas dan masukkan air, sedikit minyak, cuka, secukup rasa dalam bekas dan gaul sebati .
Kemudian masukkan tepung dan kacau sebati, jangan terlalu cair kalau cair tambah tepung tau. Rasakan, klu tawar sedikit, baru letak garam secukup rasa.
Kemudian baru masukkan udang , jagung yg dihiris dan kucai, sebatikan.
Panaskan minyak (menggunakan api yg perlahan dan kecil saja tau), sendukkan adunan ke dalam minyak dan goreng hingga garing.
Bila dah cukup garing angkat dan toskan siap tuk dihidangkan.
Ermmm menarik nyer menu mas nie nampak rangup n sedap :)
ReplyDeletesalam lebaran mas...letak cuka ye, satu kelainan la...
ReplyDeleteSedapnya buat berbuka pose ni...memang Mas ni buat k.gee terlior taww!!!
ReplyDeleteSalam Mas,
ReplyDeletewah.. meriahnya dapur sekarang ni ya..
sekali-sekala pekena cucur dalam bulan Syawal ni, best gak kan..
selamat hari raya mas
ReplyDeletesedapnya cucur jagung ni
Pagi ni nk buat cucur jagung lah..tq for d recpe
ReplyDeletePagi ni nk buat cucur jagung lah..tq for d recpe
ReplyDeleteNmpk sedap..mohon share recipe ye?terima kasih :)
ReplyDeleteOh I just wished this recipe was in English😂
ReplyDelete