Search This Blog

Wednesday, September 19, 2018

Resepi Masak lomak cili padi kepala ikan salmon yang sangat sedap





Assalamualaikum.
kepala ikan salmon kebiasaannya dibuat sup atau kari ... apa kata cuba pulak dimasak masak lomak cili padi .... serius mas cakap .. sangat sedap .... 
kalau nak guna ekor atau isi salmon pun berbaloi ....
jadi selamat mencuba yerk 


Bahan bahan:
1 ketul kepala salmon - dibelah dua dan dicuci bersih dengan limau nipis
1 biji kelapa parut - asing santan pekat dan cair 
Garam
1 keping asam keping
1/2 helai daun kunyit - hiris halus

Bahan tumbuk halus:
5 - 8 tangkai cili api kampung hijau 
5 - 8 tangkai cili merah Pakistan 
2 saiz ibu jari kunyit hidup
1 ulas bawang merah

Cara cara:

Masukkan bahan tumbuk dan santan cair dan masak sehingga mendidih. Masukkan juga asam keping.
bila dah mendidih, masukkan santan pekat, gula dan garam secukup rasa, masukkan juga kepala ikan salmon...
masak dengan api sederhana anggaran 10 minit atau ikan kelihatan masak
tabur daun kunyit yang dihiris halus. 
rasa kuah ..jika ok semuanya .. boleh tutup api 

jika nk letak pucuk ubi kayu ... rebus dahulu, toskan , baru masukkan sekali semasa masukkan santan cair ... 

selamat mencuba






1 comment:

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.