Assalamualaikum.
First time Mas buat sendiri sate ....
Gara2 frust dengan sate yang dibeli .. akhirnya merajinkan diri buat sendiri.
Alhamdulillah.. sedapp... cukup rasa dan dagingnya berjus dan garing walaupun dibakar dalam pemanggang ajaib..
Memang lepas ni akan buat lagi ...
Untuk resepinya... Mas share disini...
Sate Ayam
Resepi : MasDuniaku
Bahan :
1 ekor ayam - diambil bahagian isi dan tulang - dipotong2 kecil2
15 biji bawang merah
1 labu bawang putih
2 cm halia
10 - 15 tangkai cili kering - ikut kepedasan sendiri
10 batang serai
2 cm kunyit hidup
1 sudu kecil garam
1 1/2 cawan teh gula pasir - resepi ni memang menggunakan banyak gula
5 sudu besar madu
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
Cara :
Kisar semua bahan kecuali ayam dan madu.
Tuang bahan kisar ke dalam bekas yang berisi ayam dan sebatikan.
Tuang madu dan sebatikan lagi.
Perap 24 jam .
Boleh dicucuk2 pada lidi dan dibakar hingga masak.
Tengok bahan yang Mas gunakan, memang kalau perap 24 jam, gerenti meresap habis! Saya pun selalu frust kalau beli sate ayam...
ReplyDeleteResepi yang menarik...boleh try nie...
ReplyDeleteTq atas resepi, kak pun nk cuba buat sendiri utk raya nti
ReplyDeletesalam kak..resepi ni utk brp cucuk satay boleh buat?
ReplyDeletesalam kak..resepi ni utk brp cucuk satay boleh buat?
ReplyDeletesalam kak..resepi ni utk brp cucuk satay boleh buat?
ReplyDelete1 ekor ayam boleh dapat 80 ke 90 cucuk. Bergantung besar mana la kiub ayam yg dipotong tu
ReplyDeleteTak pernah plk buat sate letak cili kering. Blh try ni.
ReplyDeleteBila raya mesti google resepi ni..heheh.
ReplyDeleteJemput singgah blog sy ea.. dirawanhartawan.blogsport.com
Yummm!
ReplyDelete