Assalamualaikum.
Kek Lapis Kukus Cream Cheese Topping Choc Ganache versi dalam bekas pulak....hmmmm....memang sangat best mencedok ....secedok secedok...habiss juga sebekas..ada yg terliurrrr...sila2 mecubanya...resepinya Mas kongsikan disini lagi....tapi kalau rasa macam nak beli jerk ngan Mas...sila sila juga contact Mas ...order masih dibuka....
Kek Lapis Kukus Cream Cheese Topping Choc Ganache
Resepi : Kak Yatie - Sinar Kehidupanku
Resepi Cream Cheese
Bahan A :
250 gm cream cheese
60 gm gula halus
1 biji telur
25 ml air
1 sudu besar tepung gandum
Cara :
Pukul cream cheese bersama dngn gula.
Masukkan telur diikuti dngn air dan tepung gandum.
Biarkan sebentar.
Mas satukan semuanya dan blend hingga sebati.
Kek Coklat Kukus Munira
Resepi : Puan Munira Baharom - KR
Sumber : MasDuniaku
Bahan :
Bahan A :
1 cawan gula pasir - Mas letak 3/4 cawan aje
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair - Mas gune susu segar
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak masak
1 sudu kecil serbuk nescafe - resepi asal xde
1 sudu besar oren sunquits - Mas tambah
Semua bahan di atas digaul sebati dan masak atas api perlahan sehingga gula larut. Matikan api dan rehatkan sekejap bila dah sebati.
Bahan B - di ayak
3/4 cawan tepung gandum
1 sudu kecil (sudu kfc) soda bikarbonat
1 sudu kecil (sudu kfc) baking powder
Bahan C :
4 biji telur - diblender - Mas pukul hingga kembang jerk.
Cara membuatnya:
Satukan bahan B dan bahan C ke dalam bahan A secara berselang seli dan gaul dengan senduk aje.
Bila dah sebati masukkan ke dalam bekas plastik, suku bekas dulu..kukus selama 15 minit.
Kemudian masukkan lapisan cheese tadi, kukus lagi selama 10 minit, kemudian last tuang lagi adunan kek coklat tadi...biarkan ada baki suku bekas sbb kek ni akan naik nnti..dan untuk elakkan kek penuh bekas supaya senang tuang topping choc nnti..
Kukus lagi selama 15 minit atau sehingga masak dan boleh tutup api dan terus tuang topping choc ganache tadi....
Topping Choc Ganache
Inilah resepi paling saya suka & kerap saya buat memandangkan kosnya agak rendah & hasilnya yg cantik & sedap.
Sumber : Anna Qawina
Sumber : Kak Jun & Dapur Tanpa Sempadan
Bahan :
200 grm coklat masakan * Mas dan Ana guna coklat compound
100 ml susu cair @ 150 ml whipp. cream (guna mana2 salah 1)
1sdt butter
Cara-cara :
Doubler boiler susu@whipping cream bersama coklat masakan.
Dah agak mencair coklat tu tutup api & kacau2 bg larut semua coklat.
Masukkan butter, kacau sebati.
Biarkan seketika baru digunakan.
perghhhhhh.. sedap betul.. meleleh tengok coklat dia... aduila...
ReplyDeletehahhh datang sergah...perghhh nengok kek ni meleleh air liur..
ReplyDeletesalam..sedapnye..meleleh air liur.nk tempah duk jauh nung di trg.huk3..alamat nye kene try sendri le.hu3.ade masa sudi2la lawat blog saya juga yea. http://vitaminsite.blogspot.com/ or fanpage:https://www.facebook.com/breastfeedingworld. tq.jom exchange bloglink.my email is adattbz@gmail.com. ;-)
ReplyDeleteaduh kilat2 toping tu bekenan lah Mas nak minta jauh sngt lah kena buat sendiri ni rasa nya kan aduiiii
ReplyDeleteSalam mas heee amboi kaya ngan coklat npknya tu...kat dlm ber cheese..luar salut filling coklat pehhh leleh akk negoknya heee
ReplyDeleteWow..setiap baris akk bc smbil bayangkn kesedapannya..
ReplyDeleteMintak izin copy resepi ye.. btw kek tu kena simpan dlm peti ais x? Blh thn bape lama ye
aduh terliur kak mas...meh la ckit..
ReplyDeleteAssalam mas, sedapnya tgk coklat meleleh tu, yummy rasa
ReplyDeletesalam kak mas,
ReplyDeletewah tergodanya tengok..
Singgah sini..www.dapurjirankuberasap.blogspot.com
Salam Mas..
ReplyDeleteWow terserlah kemewahan rasa coklat tu...perghhh....
meleleh.....air liur saya kak mas...hihihi
ReplyDeletewow how can i get Topping Choc Ganache ummmmm.
ReplyDeleteonline QURAN explore
last week dah try buat mmg terbaek la kak mas, cuma saya derhaka skit x letak coklat ganache tue ^_^
ReplyDeletesalam...perghhh mmg sah sedap giler. xsabar nk cuba..huhu.. ^_^
ReplyDeletekak mas, wktu kukus tu kak mas tutup bekas dgn aluminium foil x?
Mng sedap..kek yg mas buat ni..ras skali pas ti nk lg..hehehe
ReplyDelete