Search This Blog

Wednesday, April 21, 2010

Pau Ayam Pedas




Assalamualaikum. Selamat pagi rabu....sarapan pe pagi ni. Mas sarapan pau Ayam Pedas jerk. Dapat juga Abang sarapan pau ayam ni pagi tadi. Maklumlah suami Mas awal2 pagi dah pergi kerja, jadi nak kerja senang buat malam ,waktu pagi panaskan balik.
Resepi pau ni Mas dapat dari Myresepi, tak ingat la dari siapa, memang puas hati, pau gebu dan lembut walaupun dah sejuk, tapi Mas suka makan panas2..

Pau Ayam Pedas
Bahan : 
  • 3oog tepung pau / tepung gandum
  • 6g / 2 sudu kecil  double action baking powder
  • 2g /1/4 sudu kecil garam
  • 162g air suam
  • 6g yis kering
  • 30g gula 
  • 18g lemak sayur

Bahan2 inti ayam pedas:

  • 3 biji kentang dikupas dan dipotong dadu
  • 2 sudu besar sos lada hitam
  • 1 sudu besar sos tiram 
  • 1 labu bawang besar ( dipotonh dadu )
  • 1 sudu kecil serbuk lada hitam 
  • garam dan gula secukup rasa
  • isi ayam yang dipotong dadu  
Cara2 membuat inti :
  1. Tumis bawang dan isi ayam hingga naik bau.
  2. Masukkan sos lada hitam, sos tiram, kentang, serbuk lada hitam, garam dan gula.
  3. Masak dengan api perlahan hingga kentang empuk dan kering.
  4. Sejukkan.
Cara2 membuat pau :
  1. Gaul sebati tepung pau ,double action baking powder dan garam.
  2. Satukan air suam, gula dan yis kering.
  3. Tuang kedalam adunan tepung dan uli sebati.
  4. Masukkan lemak sayur. 
  5. Uli hingga lembut dan lincin.
  6. Tutup dengan kain lembab yg bersih dan biarkan doh naik 2 kali ganda.
  7. Tumbuh2 doh utk keluarkan angin.
  8. Buat bentuk bulat dan rehatkan 10 minit.
  9. Letakkan inti dan biar pau naik dalam 10 minit.
  10. Panaskan periuk kukus dan kukus pau selama 15 minit dengan api sederhana

4 comments:

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.