Keli Masak Asam
Resepi : mrsnoor@myresepi.com
Bahan :
- 3 ekor ikan keli sederhana besar
- * 3 ulas bawang putih
- * 4 biji bawang kecil ( mas guna 1 labu bwg besar )
- * 1/2 inci halia
- * 1/2 inci lengkuas
- * 1 sudu kecil jintan manis
- 10 biji cili api dibelah 2 ( mas ketuk je cili api ,nk rasa lebih pedas )
- 1 biji bawang besar dipotong bulat2
- 1 batang serai diketuk
- 2 sudu besar asam jawa
- garam dan gula secukup rasa
Cara memasak :
- Ikan keli dilumur dengan asam jawa , biar 5 minit, cuci dan siang. Bersihkan dan perap sekali lagi dengan garam, air limau nipis dan sedikit tepung dan perap selama 15 minit. Bilas dan letakkan garam dan kunyit dan goreng hingga garing. Angkat dan toskan. Ketepikan.
- Kisar bahan2 yang bertanda * dan tumis bersama serai, bawang besar dan cili api hingga garing.
- Masukkan air asam jawa, gula dan garam secukup rasa.
- Masukkan ikan dan biar mendidih dalam 5 minit .Tutup api dan sedia dihidangkan
waduh2...sodapppnyaaa...sis sukeeee
ReplyDeletebak mai hntr sikit... :p
wah..peminat keli ya..meh la jenguk2 blog ikan keli...http://kelipenang-aquamutiara.blogspot.com/
ReplyDeletekecur air liurku, Mas... alahaiiiii
ReplyDeletesalam knjungan bls mas..mksih ye sdi sngah dpur kcik kmaz tu..kmaz link mas jgk ye..smoga ukhwah ni brpnjang...btw..blog mas xde smbox ye..or kmaz yg xnpak..hihi..
ReplyDelete