Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Monday, April 2, 2012

Paprik Resepi Makyong




Assalamualaikum.
Rasanya dah lama Mas tak berkongsi resepi berasaskan sayur kan...jadi hari ni meh layan Paprik Resepi Makyong ni. Sebenarnya dah banyak kali dah Mas masak paprik ni, dan pada Mas Paprik Resepi Makyong ni yang paling terbaik...jadi Mas kongsikan disini pulak. Kalau tengok respon kat Myresepi, ramaiii bebenor yang dah mencubanya....
Selalunya paprik ni Mas akan masak untuk dimakan ngan nasi goreng...memang best..kalau dimakan ngan nasi putih pun tetap sedappp...tak payah lauk lain dah....cukuppp dah lauk paprik nie dan Mas memang selalu masak paprik ni berkuah banyak.....ikut selera masing2 yerk...maceh pada makyong@Myresepi yang sudi berkongsi resepi paprik yang mabeles nie....

Paprik 
Resepi : makyong@Myresepi

Bahan :

½ ekor ayam - dipotong kecil2 - Mas guna daging

4 ulas bawang merah - ditumbuk

2 ulas bawang putih - ditumbuk

1 labu bawang besar - dimayang

2 batang serai - dititik

2 biji buah tomato - dipotong 4

5 biji cili padi - ditumbuk

bunga kobis, kacang buncis @ panjang, karot dan jagung muda

sedikit sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis

bahan2 perasa - Mas letak kiub ikan bilis





Cara memasak :

Panaskan kuali. Gorengkan ayam ( agak2 sampai masak, jangan terlalu garing ).

Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili padi yang ditumbuk, kacau sekejap.

Masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis dan Mas letak 1/2 kiub ikan bilis. Biarkan mendidih sekejap dan masukkan pula sedikit air. Masukkan serai, daun limau purut, ayam yang digoreng tadi dan sayur-sayuran.

Bila dah mendidih, masukkan bawang besar dan buah tomato. Biarkan seketika dan boleh tutup api.

Semasa menghidang, perahkan limau kasturi.



17 comments:

  1. Salam kak mas! kita nak kak! nak buat lauk lunch! mmg best resepi makyong ni dah byk kali jugak buat tp tahun ni belum buat lagi hihihi...

    ReplyDelete
  2. hamboi2 mek yung ambik resepi makyong...hehe...mas,terbalik nih..org besor perut lagi rajin nampaknya nih...

    ReplyDelete
  3. mas..kita pun suka resepi makyong ni..memang sedap..rasa cam kedai..hehhehe..sedapnya makan ngan nasi putih ke goreng ke memang best!!!

    ReplyDelete
  4. Wah sedapnya padprik ni. Mama dah lama tak makan. Bila la nak buat ek?

    ReplyDelete
  5. salam mas
    x pernah buat padprik lg..klu dah rata2 kata terbekkk mesti kena cuba jgk nie..sedaappp nya mas..menarik btul pic tue..:)

    ReplyDelete
  6. sedapkn mkn dgn nasi putih! mmg lauk peberet kak mas ni.... :)

    ReplyDelete
  7. Mas, tergelincir imanku hari ni...sabauu jek la, xpa masak lauk paprik jgk la kang...insyaAllah, moga ada kerajinan akak...hehe

    ReplyDelete
  8. Salam Mas..betul tu,klu dah masak paprik ni,masakan lain xder pon xper.Sbb dah cukup lauk ayam,sayur & kuahnya.hihi

    ReplyDelete
  9. Mas, akak kalau masak paprik pun cam gini jugak.. Ermm ada versi makyong ker? hehehe....

    ReplyDelete
  10. aah la.. lama betol x masak paprik.. nnti nk masak la.. TQ mas.. looks so delicious lah.. :)

    ReplyDelete
  11. Mas, sedap ni kalau mkn ngan nasi putih panasx2 pun best ni..lapar lak tgk paprik mas ni..hehe

    ReplyDelete
  12. As'salam Mas

    lama juga anak2 request suh masak paprik ni Mas. K.ct ni bukan malas tapi nak buat tu kadang2 lupalah nak beli bahan2nya. Ni dah jumpa resipi yang sedap, nanti k.ct nak cuba jugalah :)

    ReplyDelete
  13. massss..
    memnag nampak mcm paprik kat kedai. ko kalau masak menu2 gerai memang hebat n cantik je lauk nyer. nampak stabil je kuah n minyak nyer tu.. ko bukan restoren la makcik.. hehe

    ReplyDelete
  14. Salam kenal mas...Boleh c/p resepi ni ke? Nampak sedap.Jemput ke blog iza ye.. follow...

    ReplyDelete
  15. Salam Mas :)

    Mama x pernah msk paprik lagi..
    Mesti sedap sbb ada syr mayor semua..
    blh cuba nie :P

    ReplyDelete
  16. yg nie pun fav akak ngan daughter.. tp jarang sekali masak .. hanya beli jer biasanya.. nanti nak cuba juga resipi nie.. nampak menyelerakan tu

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...