Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Thursday, April 5, 2012

Maggi Goreng Ala Mamak dan bunga dari Finland



Assalamualaikum.
Pagi ni jom sarapan Magggi Goreng. Mas menggunakan maggi kosong brand Cintan.
Memang menjadi salah satu barang yang tersenarai dalam barangan dapur kering, maggi ni sedapp digoreng atau pun dibuat sup...dan senang menyimpannya....boleh jadi stok barangan dapur dan cara menggorengnya sama jerk macam goreng mee kuning tu...Mas suka goreng ala2 mee goreng mamak..memang sedapppp...

Maggi Goreng Ala Mamak
Resepi : Mas Duniaku

Bahan :
3 keping maggi kosong - Mas guna brand Cintan
udang, daging atau isi ayam
2 biji bawang kecil - dihiris nipis
3 ulas bawang putih - ditumbuk
sedikit udang kering - ditumbuk
1 sudu besar cili mesin
1 sudu besar rempah kari
5 biji cili padi - dihiris 
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos cili
sedikit sos ikan
garam dan gula secukup rasa
sedikit kiub ayam
kobis @ sawi
1 biji tomato - dibelah 6
1 biji telur
1 sudu kecil serbuk lada putih

Cara Memasak :
Panaskan air dalam periuk dan masak seketika maggi kosong hingga lembut dan angkat dan toskan. Masukkan dalam air biasa dan leraikan2kan maggi tu dan toskan. ( ini supaya maggi tu tak melekat2 masa menggoreng nanti ) Ketepikan.
Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang kecil hingga wangi.
Masukkan bawang putih dan udang kering, kacau seketika hingga wangi.
Masukkan cili mesin, rempah kari dan cili padi.
Lepas tu bolehlah dimasukkan sos tiram, sos cili, kicap manis, kiub ayam, garam dan gula .
Biarkan seketika dan masukkan udang @ ayam @ daging dan tomato.
Biarkan seketika dan masukkan maggi kosong tadi yang dah ditoskan.
Kacau rata maggi tu seketika dan pecahkan telur dalamnya,tutup telur tu dengan maggi, biarkan sekejap dan masukkan terus kobis @ sawi dan sos ikan, kacau sebati semuanya dan last tabur serbuk lada putih.
Angkat dan hidangkan. Tabur hirisan daun saderi dan perahkan limau sebelum dimakan.


Kutip sekali bunga yang cantik nie pemberian dari Kak Nieza sempena 2 tahun Anniversary  Our Journey Begins .




Tahniah Kak Nieza, moga  Our Journey Begins  terus mantap meletuppp dengan entry2 yang menarikkkk.....






24 comments:

  1. Salam Mas!!!
    mama nk sepinggan mee grg mamak!!! Perghhh!! menggoda pepagi tgk mee hehehe

    ReplyDelete
  2. Salam kak mas!!! Kita tgh kehabisan stok maggi huhu... Sedapnyerrrrr lama sgt tak buat. Nak kena g kedai yg jauh sikit klu nk maggi... Tensi tgk maggi goreng akak huhu

    ReplyDelete
  3. Aslmkm Mas...ko sihat Mas?
    eh..mami preggy mana blh mkn megi, bak sini megi tuh!! g makan bubur nun..

    ReplyDelete
  4. ALAMAK LUPA NAK AMIK KAD DARI NIEZA. TAK PE PETANG KARANG LA AMIK. HEHE..

    2 PINGGAN MAGGI GORENG! CEPAT DAH LAPOR NI.. EH LUPAA... AI POSE HARI NI. EKEKEKKEE... TAK LEH DUK LAMA2 SINI, KARANG TIPIS IMAN..;-p

    ReplyDelete
  5. Ohhhh baru mak tahu that Clntan brand yg elok buat goreng.. Lain Kali I will buy that brand..

    My hubs suka Maggie goreng.. I also.. Semua orang pun hehehe

    ReplyDelete
  6. Hai Mas heheh meggi jgn cakap kat rmh ni kena ada,,,yg hantu meggi si capiq tu....akk pun suka grg ala2 mamakni..letak cili api lbh pehhh menyegat di buatnya ehhehe

    ReplyDelete
  7. tun pun selalu ada dried noodles kat rumah. ye la, duk 2 org je, kedai jauh pulak tu, kalau beli stok mee byk2 takut berkulat b4 guna. huhu.. sedap nmpk mee kak mas ni, tun jarang goreng mee mamak ni. len kali blh try.

    ReplyDelete
  8. Ermmm so yummy...sedap nih tenggek telur mata satu...ayam goreng rangup pergh best la mas...naaaaak lapaaaaar

    ReplyDelete
  9. kak mas.. megi tu mmg sedap.. kt umah tu mmg dh jd stok dh megi kering ni.. megi yg de perencah tu xpnah beli.. xde sape nk mkn..

    klu megi ni selaluny kt umah kena buat megi kuah kari.. klu megi grg..syg sorg mkn..

    ReplyDelete
  10. Masss,
    semalam tiga kali masuk sini..ingat nak ngendeng chicken chop tapi tak dapat..hehhehe kuar duniaku ajer..ghupernya komputer akak tenat..hehehhe kena masuk spital gamaknyer..terkena virus h1n1 gaknyer..

    Anak akak no 2 cukup rajin buat maggie goreng..akak pun kalau ada maggie suka suh dia masak..

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  12. salam Mas...akk xpernah lg beli maggi brand cintan ni, tp nmpak sedap jer Mas grg tu...nnt2 akk nk try la...thnx yer Mas...

    ReplyDelete
  13. owh...baru tau kena remdam maggi dlm air biasa baru tak melekat ye. Patutlah akk goreng asyik melekat kat kuali je hihihi...

    ReplyDelete
  14. As'salam Mas

    perghhh...ada mee goreng jugalah ngencesss!!. tu hari dah beli bahan2 nak masak mee, tapi terlupa tang nak membeli mee tu..hehehe

    ReplyDelete
  15. mau.. mau... maggi goreng sepinggan bak mai

    ReplyDelete
  16. wahhhhhhhhhhhh
    mak buyung nie sangat rajin..

    ayu mauuu

    ReplyDelete
  17. Mas, terliur pulak nengoknya...

    ari tu makan kat restoran mamak dekat SDMC tu, sepiring megi goreng ni rm4.50... x dak rencah pun... touge je banyak!

    ReplyDelete
  18. waduhh mas memang akak terliur betul ni lama tak makan maggie Malaysia...sedapnya bila nk rasa mas msk ni yer..hehe

    tq dear sudi gantung kad dan bunga ni..tq atas sokongan mas pada blog akak juga..mhuahhx2:)

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum Mas

    Nampak sangat menyelerakan Maggi Goreng Mamak Ala Mamak...sedap3 mcm dah terasa sampai ke mulut....

    Selamat Menjamu Selera :)

    ReplyDelete
  20. Assalamualaikum Mas

    Nampak sangat menyelerakan Maggi Goreng Mamak Ala Mamak...sedap3 mcm dah terasa sampai ke mulut....

    Selamat Menjamu Selera :)

    ReplyDelete
  21. Salam kenal dari Chiba...baru semalam buat kek coklat kukus munira resepi dari blog ni...sedap ya amat sampai tak sempat nak amik gambar...malam ni menu kita sama...maggi...we all import from malaysia... ;)

    ReplyDelete
  22. alahai terliurlah plk tngk maggi ni..lama tak makan...meh bagi akak rasa sepiring..he3..

    ReplyDelete
  23. salam kenal Mas,wah memang ngancam betul lah tengok maggi tu macam nak makan 2 pinggan je,,

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...