Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Tuesday, April 3, 2012

Lagi Apam Gula Hangus Kak Jun Resepi 2



Assalamualaikum.
Sambil update blog, sambil mengunyah Apam Gula Hangus bercheese nie...sedappp..sedappp..sedapp...sebab tu Mas berulang kali buat apam nie....gabungan chesse dalam apam ni mabelesss sangat....ni semua atas idea Izahdaut dulu....maceh makcik...semalam pun Izah buat Apam Gula Hangus, tapi resepi yang lain...macam berjanji lak kita kan..he3....maceh juga pada Kak Jun@myresepi atas perkongsian resepi apam yang best nie...untuk entry terdahulu, boleh lihat DISINI.

Apam Gula Hangus 
Resepi :  Kak Jun@myresepi

Bahan :
150 gm gula dan 100 ml air - dibuat gula hangus
70 gm butter - cairkan
75 gm susu cair - Mas guna susu segar
1 biji telur dipukul
150 gm tepung gandum - diayak
1 sudu teh baking soda - diayak
secubit garam
75 gm gula - Mas letak 60 gm gula halus sebab tengok kat Myresepi Kak Jun kata apam ni manis sikit.

Cara membuatnya :
Masukkan butter yang dicairkan, susu cair dan telur ke dalam gula hangus.
Dalam mangkuk lain, ayak tepung dan soda. Masukkan garam dan gula. Masukkan campuran gula hangus tadi. Kacau sebati.
Acuan lompang tak payah disapu minyak sebab dah ada butter dalam adunan apam gula hangus tu, terus jerk masukkan adunan apam tadi ke dalam acuan lompang, dan picitkan sedikit cream cheese dengan menggunakan paip. 
Biarkan air kukusan betul2 mendidih baru kukus adunan apam tadi.. Kukus selama 20 min dan balut tudung pengukus dengan kain untuk mengelak air menitik atas apam.




Untuk Cream Cheese Topping :
Sumber : Izahdaut 

Bahan : 
  • 125gm cream cheese
  • 1 sudu besar gula
  • 1/2 biji telur
  • sikit oren juice

Cara membuatnya :
Campur semua. 
Mix dengan mixer hingga gebu. 
Letakkan adunan cream cheese atas apam gula hangus sebelum dikukus. 




22 comments:

  1. Salam pagi kak mas! waaaaaaaa cheeeeeeeseeeeeeee... menarik n tertarik ni kak mas, ada lagi dak? nak 2 3 ketul nak rasa hihihi..

    ReplyDelete
  2. ada cheese ke tu??? Nak 4 ketul... tenkiuuuuuu

    ReplyDelete
  3. Salam..sdp tu apam ada cheese nyam nyam ,x penah try lg ni....resepi pun npk mudah aje tu.....

    ReplyDelete
  4. Mas, terlior k.gee tgk apam bercheese tu... nak juga!!

    ReplyDelete
  5. Salam Mas:)

    rajin betul mak yong kite nie!!!
    apam 1 opps ada cheese kasi 4 hehehe

    ReplyDelete
  6. Amboi massss...Apam ada cheese pulak dahhh..

    ReplyDelete
  7. wiiiiiwiiitt.. bestnya mas. letak banyak2 memang ngam kan dengan apam tu. aku suke gak ngan resepi kak jun ni. hasihh menggoda tau .. grab 5 ketui!!

    ReplyDelete
  8. mas...ko cat baru umah ko ni? heeh..teringgal aku sudahnya,...
    bak sini apam tu 3 ringgit

    ReplyDelete
  9. Wah Mas... emngapam juga ya... sana sini blogger sibuk megapam. Macam2 version ada... Meriahnya..

    ReplyDelete
  10. semalam dah nampak kat dapur izah, hari nie nampak kat dapur mas duniaku plak.... alahai...tak boleh tahan tgk gula hangus tu, sedapnyalah!

    ReplyDelete
  11. Uitss... kuih melayu yang diwesternkan eh... hehehe.. mesti sedap ada cheese ni... manis masam masin.. ish.. tangkap leleh la...

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum mas...
    wah! menarik ler resipi nie mas.. akak suka2! :).. apam gula hangus mmg fav kami kat rumah nie tapi bila d gabungkan dengan cheese gini... bertambah ler sukanya makan... pasti nak buat jugaa... terliur nyaa akak tgk.. sedap2!!

    ReplyDelete
  13. nak 10 ketoiiiii...nak makan tapi malas buat ni..nnti akak bayar eehhh..he3..

    ReplyDelete
  14. Salam kak mas...lapau gak nie...sedap je nmpak combination apam n cheese..:))

    ReplyDelete
  15. Salam Mas,apam ni takde cheese mmg dah sedap habis, klu ada cheese lg sedap menguyah namapak gayanya.best la resepi ni..

    ReplyDelete
  16. salam mas,
    hanim KIV resepi ni yer.
    nampak menarik. tq ...

    ReplyDelete
  17. nk sedap...blum penah lg mkn apam ade cheese ni...nti kita cuba yer..

    ReplyDelete
  18. As'salam Mas

    K.ct suka sukaa sukaaa sebab ada cheese dalam tu...hihi. Mas masa kukus apam ni api tu nak besar atau sedang2 aje Mas. kalau besar ada kang jadi apa mekar lakk kalau sedang mesti dia akan senyum manjaaaa gitu..hehehe.

    Nanti nak cuba sebab tu hari beli stok cream cheese ada 4 ketul sukaaa!

    ReplyDelete
  19. Mas,
    dah petang akak baru dapat dtg rumah mas,
    mesti dah habis apamnyer..
    tengok resipi ajer dulu..
    mana tau terajin sok sok leh laa cuba kan

    ReplyDelete
  20. Bestnye kalau mas stay area sini rasa mcm nk pi beli je dari mas...aci ke

    ReplyDelete
  21. salam mas
    klu dah berulang2 kata mas kata sedap..mmg gerenti sedap ler tue.he he hee .bole dicuba jgk nie.mcm nk amik sebiji jew nk rasa..:)

    ReplyDelete
  22. waduhh mas ada cheese tu yg tahan tgk tu...sedapnya.ada simpan utk akak sikit tak ni?..hehe

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...