Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Friday, April 6, 2012

Homemade Frozen Fried Chicken



Assalamualaikum.
Hmmm... Homemade Frozen Fried Chicken....
Sebenarnya Mas secara tak sengaja terbuat Homemade Frozen Fried Chicken ni disebabkan Mas kalau nak buat ayam goreng, memang suka perapkan dulu lama2 ayam tu, baru digoreng....baru sedapp ayam goreng tu kan. 
Al kisah, akhirnya Mas terjumpa satu jenama tepung ayam goreng yang sangat mabeless kat Giant, masa tu Giant tengah promosi sakan tepung ayam goreng jenama  Bestari seperti gambar dibawah ni.....



Kalau tak silap Mas tepung Bestari ni ada 4 perisa iaitu pedas, biasa, ala mamak dan tomyam dan semestinya Mas pilih pedas, try kotak kecil dulu dengan harga RM2 lebih untuk 500g kalau tak silap Mas.....yang menariknya salutan tepung ni untuk ayam, tak payah menggunakan telur, selalunya kan kena guna telur, jadi Mas pun try...hmmm...memang tak menghampakan.....rasa ayam goreng yang menggunakann tepung Bestari ni memang betul2 pedas...ala2 ayam goreng kfc tau...jadi Mas pun setia ngan jenama Bestari ni dan disini, Mas sekadar berkongsi ajerk dengan semua tepung ayam goreng jenama Bestari yang best ni. 
Untuk dapatkan ayam goreng yang lebih sedap..Mas suka perapkan dulu, kadang2 sampai seekor ayam Mas frozenkan untuk dibuat ayam goreng, Mas bersihkan ayam tu, potong2, salutkan dengan tepung Bestari dan frozenkan. Nak makan tinggal goreng jerk..senangggg kan...
Kak Nor, Izah..dah beli ke belum tepung Bestari nie....he3

Homemade Frozen Fried Chicken
Resepi : MasDuniaku

Bahan :
ayam 
tepung Bestari secukupnya
minyak untuk menggoreng


Caranya :
Bersihkan ayam dan potong ikut saiz yang disukai.
Lumurkan ayam tu dengan tepung Bestari ( tepung tu biar melekat kat ayam tu yerk ) dan masukkan dalam bekas bertutup.
Frozenkan ayam yang telah  disalut tepung Bestari tu lebih kurang 2 hari @ lebih, lebih lama lebih sedap ayam goreng tu.



Cara menggoreng ayam :
Keluarkan ayam yang difrozen tadi dan biarkan dalam suhu bilik kejap sebab ayam tu keras.
Salutkan lagi ayam yang difrozen tadi seketul2 dengan tepung Bestari , biar tepung melekat @ menutupi seluruh ayam tu....kiranya  ayam yang disalut ngan tepung tu kering yerk....
Panaskan minyak dalam periuk, minyak agak2 akan tenggelamkan ayam tu dan masukkan ayam tadi dan goreng selama 20 minit dengan api sederhana, tutup yerk periuk tadi semasa menggoreng ayam dan terbalikkan juga ayam dalam masa tempoh tu untuk mendapatkan ayam yang cantik garing dan seimbang masaknya.
Cukup 20 minit, angkat ayam tadi, toskan dan sedia dimakan.


20 comments:

  1. asslm Mas...sedapnye tgk ayam goreng tu pepagi cmni...lapor terus perut...bbunyi2...hehehe...sedap yer guna tepung serbaguna bestari tu...penah nmpk tepung tu...xpenah cuba lg...
    meh jom tukar menu dgn QH...kt sna ade kebab ayam...hehehe

    ReplyDelete
  2. Salam kak mas!! nak jugakkk!! nak ada mashed potato sekali, roti kepci sekali hihihi...alahaiiiii sedap lah pulak tgknyerrrr, haish! sini mana ada jenama bestari2 huh!

    ReplyDelete
  3. pernah beli bestari...tapi dalam kotak....
    bila goreng xsedap pon.....
    uhuhuhuh

    ReplyDelete
  4. kalo xperap boleh x?

    terus masak?

    2 hari lama tuh..........

    ReplyDelete
  5. wahhhh bestnya! nk kena beli tepung bestari gak ni.

    ReplyDelete
  6. mas... belikan tuk aku 2 kotak. ikiki.. tapi kalau imbas2 mmg tak pernh nampak la tepung ni. nak kena belek2 kat tepung gorengan tu la nanti. jgn giant kat sini tak de lak.. nangess aku kat rak tepung tu nanti.. ;-P

    ReplyDelete
  7. wah...gud sharing ni..bkn apa kekadang tu tk bape nk berani menerai menda2 baru ni.. tq mas..

    lepas ni tkyah la beli ayamas lagi...semua buat sendiri..

    ReplyDelete
  8. Uish, tengok ayam goreng pagi2 ni buat Love terus lapar...besnya kalau boleh capai a few pieces...hehe! :)

    Have a nice day Mas :)

    ReplyDelete
  9. Cantik bergolek ayamnya tu... kena cuba juga ni...terliur dah!

    ReplyDelete
  10. BELUMMMMMMMM... lupa la mas.. ni ada gambar senang sket nak tau rupa pakaging dia kan.. tq mas .. bak sini dulu 2 ketul nak rasa, kalau sedap baru boleh beli :)

    ReplyDelete
  11. Kak Mas,sy baru nih wat naget gna tpng nih pon best juga,tapi sy campur ori ngan spicy,hb sy kan xbape mkn pedas,hakhak..ngalahkan ank2 lak kan..Sedap tuh nmpk ayam kak mas..
    Sy xde alah pa pon kak mas,yg menyepi tuh saja jer,alhamdulillah la xde alah kan,kalo yg dulu mmg selalu uweek n sakit kpala,yg nih rasa sht jer..

    ReplyDelete
  12. Mas ini dah macam beli ayam goreng bertepung yg belum digoreng kat supermarket tu Mas.. Bagus idea ni..mmg bila disalut dan disimpan kat freezer, bila goreng lebih sedap kan...nyumm...

    ReplyDelete
  13. Ni kalau anak2 tgk ayam ni tinggal transformers diorg nii hehehe...mkn penuh perasaan...meh nk impot skit mas

    ReplyDelete
  14. kak mas.. tun suka makan, tp x suka goreng sendiri.. sbb tun x pandai goreng ayam celup tepung, kdg2 dh guna api slow pun, still hangus kat luar n x masak kat dalam. huhu

    ReplyDelete
  15. Mas..
    mama nk cari kat giant spore ada jual x kalau tak de terpaksa cari kat JB...tq share :)

    ReplyDelete
  16. Assalam Mas, sedapnya tgk..terliur betul la Mas.dah la tak ada KFC kat sini..tepung tu lagila tak ada..kena tunggu blk Msia la nk mkn ni..hehe

    ReplyDelete
  17. Kalau dah kata ayam goreng.. mesti sedappp... minta satu, ada lgi ke? Dah lambat datang ni..

    ReplyDelete
  18. aduii sedapnya ayam goreng...nak kena carik gak ni tepung cap bistari nih....sempoi la cara mas goreng ayam....suka...nanti nak cuba jugak..:)

    ReplyDelete
  19. sape tau ada jual kt mn tepung bestari kt area penang?? klu blh.. nk secepat yg mungkin..

    ReplyDelete
  20. Kak mas....tak menyengat rrrr kak mas...ayam goreng kt tlk intan kt tmn banjar jaya lg umphhhhh kak mas

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...