Recent Posts

Cari jerk apa2 kat sini

Loading...

Wednesday, March 28, 2012

Kek Lapis Kukus Cream Cheese



Assalamualaikum.
Kali ke-2 Mas buat Kek Lapis Kukus Cream Cheese nie, baru2 nie Mas ada buat untuk buah tangan keluarga dikampung, jadi tak sempat nak posingkan kek tu, Alhamdulillah, sedappp dan family pun suka....
Jadi Mas buat lagi petang semalam untuk birthday Daniel yang jatuh pada hari ni, 28 Mac, Happy Birthday sayang....hari ni dah genap umur Daniel 8 tahun...moga Daniel membesar sebagai anak yang soleh, menjadi kebanggaan mak dan abah, menjadi insan yang berjaya dunia dan akhirat. Menjadi hamba yang sentiasa taat dan patuh pada perintah Allah. Moga cita2 Daniel termakbul nanti, insyaAllah....
Kek Lapis Kukus Cream Cheese nie saje Mas buat petang semalam sebab hari nie sibuk sikit...pagi tadi Mas ada appointment kat ppum, sekali ngan scan, Alhamdulillah, sekarang dah nak masuk 30 minggu, baby pun sihat....
Berbalik pada Kek Lapis Kukus Cream Cheese nie, pada Mas, memang terbaikk kek nie...sedapp sangat gabungan coklat dan cheese tu...tak payah dah letak topping kat kek nie dan untuk kek coklat ni, Mas setia menggunakan resepi Kek Coklat Kukus Munira. Boleh kan ....he3...Izahdaut pun menggunakan resepi kek coklat pilihannya iaitu Kek Coklat Kukus Keju Koktel. Lain kali Mas akan guna resepi asal sepenuhnya....maceh pada Kak Yatie - Sinar Kehidupanku atas resepi kek yang mabeless nie...rasanya ramai gak yang dah menerainya....memang terbaikkk la kek ni....


Kek Lapis Kukus Cream Cheese
Sumber : IzahdautKak Anymzz

Bahan A :
250 gm cream cheese
60 gm gula halus
1 biji telur
25 ml air
1 sudu besar tepung gandum

Cara :
Pukul cream cheese bersama dngn gula.
Masukkan telur diikuti dngn air dan tepung gandum.
Biarkan sebentar.
Mas satukan semuanya dan blend hingga sebati.




Bahan B  -  Kek Coklat.
2 biji telur
1 cwn gula halus
1 sk vanilla
2 sb serbuk koko
sedikit garam
1/2 cwn air panas didih
1/2 cwn cwn susu segar @ cair
1/2 cwn minyak jagung @cmasak
1 cwn tpng gandum
1 sk baking soda
1/2 sk baking powder


Cara :
Pukul telur didalam bekas lain bersama gula sehingga kembang
Setelah kembang masukkan vanilla dan diikuti dngn koko dan garam
Masukkan air panas,susu dan minyak
Setelah itu masukkan tpng gandum, b.soda dan b. powder yang telah diayak dan gaul sebati.
Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian.


Cara membuat Kek Lapis Kukus Cream Cheese:
Panaskan kukusan dan balut dengan kain penutupnya.
Sapukan sedikit minyak di loyang dan alas dngn kertas minyak
Letak adunan coklat dan kukus selama 15 minit.
Tuang adunan cream cheese diatasnya dan kukus selama 15 minit.
Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya dan kukus lagi selama 20 minit.
Sejukkan dan boleh di hidangkan....

Nota :
Untuk kek coklat, Mas menggunakan resepi Kek Coklat Kukus Munira.

Nota kak Yatie: 
Sebenarnya kek ini adalah asal dari brownies lapis cheese kukus dari mrsdayat. Mengikut resepi asal brownies ini menggunakan tpng campuran brownies kukus premix. Saya di perantauan memang sukar untk mencari bahan2 begini. Jadi saya ubah sedikit ikut kesesuaian.
Inilah hasilnya dan memang sedap sangat....cubalah...
*masa kak Yatie di USA dulu.;-) 




Birthday Boy Muhammad Daniel....Happy Birthday Sayangg....



22 comments:

  1. hepi besday buat anak mas.senyum dia manis aje tambah2 emak sendiri yg buatkan kek besday

    ReplyDelete
  2. Wah, Birthday Boy dapat kek yang sedap tu. Happy Birthday buat Daniel.

    ReplyDelete
  3. Salam kak mas!!! happy besday buat daniel encem boy! moga membesar dgn sihat n dipermudahkan urusanmu dunia akhirat insyaAllah aminnnnnnnnnn! kek tu auntie nak sepotong ya, kita tukar dgn mee rebus hihihi..

    ReplyDelete
  4. hpy bday encemmm long ilah...
    terliuq long ilah tgok kek ibu tuuu..nak cikit....

    ReplyDelete
  5. epi besday daniel... ensem anak bujang mas nih.... nak ngecek kek cekelat sebenonyer... hihihi... sedapnyer mas... akak dah lama tak wat kek2 gini...

    ReplyDelete
  6. salam Mas..Happy birthday Daniel..semoga apa yg mas doakn akan dimakbulkn ALLAH.Aminnn
    Mesti happy daniel dpt kek yg sedap!

    ReplyDelete
  7. Happy Birthday Daniel...semoga mmbesar dgn iman di dada..taat agama dan keluarga... nanti rajin2 tolong mama jaga baby tau.hehe
    mmg nmpk sedap kek ko nih mas..tergoda aku..tp aku masih lom rajin ni..ko x reti2 nk suapkan aku?hee

    ReplyDelete
  8. wahh rambut terpacak!! hehe.. happy birthday daniel.. belajar rajin2, solat jgn tinggal, jd anak yg soleh ya.. semoga dimakbulkan segala doa utk daniel :)

    mas.. adehh geramnyer tengok kek tu.. moist jer huhu

    ReplyDelete
  9. EPI BURFDAY buat Daniel yer Mas,
    untung daniel ibu buatkan kek sedap ada cisss tu..kat rumah akak cis kurang mendapat sambutan..tu yg frust tuh

    ReplyDelete
  10. telan air lior tgk kt part cheese tu.. :)))

    ReplyDelete
  11. salam mas,
    hppy bthday jgk dari sy..smoga jadi ank yg soleh..mmbahagiakan ayah dan ibu..lg bahagia klu dapt sepotong kek tue..wahhh betul2 terliur nie..dh masuk list jgk nk buat kek nie..tp x sempat lg ..:).

    ReplyDelete
  12. Happy birthday daniel encem. Be a good 'abang ' to be.. Hehe smoga mnjadi anak yg soleh dan kebanggaan ayahn ibu dan anak yg sntiasa mndoakan ibubapanya..

    Gile moist aku tengok kek ko tu mas. Sbb guna kk munra tuka. Nanti aku try mcm ko lak. ;-)

    ReplyDelete
  13. Sedapnya kak mas, tapi masa nak masukkan lapisan kt atas cheese tu x bercampur lak ekk cheese ngan adunan coklat tu sbb cheese kan cair lagi masa tu....nnt nak cuba lah resepi ni.

    ReplyDelete
  14. Hepi birthday Daniel....errr...lawa rambut...hehehe....

    ReplyDelete
  15. sgt moist cake tu...sedapnye...hppy besday kt daniel yg hensem tu yer...

    ReplyDelete
  16. selamat hari jadi Daniel.. kek memang mengiurkan...

    ReplyDelete
  17. h'py b'day daniel..:)

    sedapnya kek..saya pun suka kek coklat kakmunira nih...terbaikk!!!

    ReplyDelete
  18. Happy Birthday Daniel, moga doa ibu dan ayahmu di makbulkan Allah SWT. Aminnn.

    uwaaa ada kek special dari mama.....wat auntie terliur je..

    ReplyDelete
  19. Sedapnya kekmu itew Mas..ta tahan tengok lama2...nanti tergoda..

    ReplyDelete
  20. whoaa....sdpnyer k.mas tgk kek uh..mau meleleh ayaq liur nieh..nk try bt la 6t..hihihi..thanks k.mas coz sudi kongsi resepi.:D

    ReplyDelete
  21. akum mas, saya xreti buat2 cake ni, nak try buat malam ni,dh meleleh air liur nampak cake akak ni,tp xder fresh milk n cream cheese. cuma na minta ajar sikit buat malu jer, akak sukatan cawan tu guna cawan kita minum teh tu ker atau 1 cup yg measurement cup utk baking? sorry bagi soalan cepumas ni! thanks...

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...