Search This Blog

Tuesday, June 14, 2016

Biskut samperit yang sedap




Assalamualaikum.
Kali ini jom buat biskut samperit ... untuk resepi samperit, Mas setia dengan resepi dari Norazie - Resepi.net tapi sudah diolah oleh Noorsha , Alhamdulillah, Mas sangat suka dengan tekstur biskut ini .
Jadi Mas share lagi disini yerk ..
Selamat mencuba 


Biskut Dahlia 
Resepi : Norazie - Resepi.net 
Sumber : Noorsha - 1001 Cerita 1001 Rasa 

Bahan : 
300 g mentega - SCS atau Anchor atau mentega pilihan 
120 g gula aising 
 2 kuning telur 
4 sudu makan susu pekat manis 
 1 camca teh esen vanilla
 240 - 300g tepung gandum * - Jika adunan masih lembik, boleh tambah sedikit2 - ayak
 100 g tepung jagung - ayak
200 g tepung kastard - ayak
 Ceri merah - dipotong kecil untuk hiasan 


Cara : 
 Pukul bersama mentega, gula icing, telur kuning dan susu pekat dengan menggunakan spatula atau senduk kaytu sahaja asal bercampur semua..tak perlu pukul lama sebab nanti kukis jadi kembang 
Masukkan tepung kastad dan tepung jagung terlebih dahulu.. kacau rata dengan spatula. kemudian baru masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh yang lembut dan mudah dibentuk .
 Masukkan doh ke dalam alat penekan yang dipasang muncung untuk biskut dahlia. 
Tekan atas dulang pembakar. Buat hingga siap dan hias dengan sepotong kecil ceri. 
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 160C selama 20 - 25 minit. ... suhu ni bergntung pada jenis oven masing² ya..jadi kenali  oven anda... hehe
 Biarkan biskut sejuk sedikit atas dulang pembakar sebelum dialihkan ke atas jaringan. 
Biar sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara. 







2 comments:

  1. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  2. Salam.. Kak Mas, rajinnya dah wat sekut
    nampak kemas n canteq.. mesti sedap.. kak puasa ni balik keratong tak?

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.