Assalamualaikum.
Kali ini jom buat biskut samperit ... untuk resepi samperit, Mas setia dengan resepi dari Norazie - Resepi.net tapi sudah diolah oleh Noorsha , Alhamdulillah, Mas sangat suka dengan tekstur biskut ini .
Jadi Mas share lagi disini yerk ..
Selamat mencuba
Biskut Dahlia
Resepi : Norazie - Resepi.net
Sumber : Noorsha - 1001 Cerita 1001 Rasa
Bahan :
300 g mentega - SCS atau Anchor atau mentega pilihan
120 g gula aising
2 kuning telur
4 sudu makan susu pekat manis
1 camca teh esen vanilla
240 - 300g tepung gandum * - Jika adunan masih lembik, boleh tambah sedikit2 - ayak
100 g tepung jagung - ayak
200 g tepung kastard - ayak
Ceri merah - dipotong kecil untuk hiasan
Cara :
Pukul bersama mentega, gula icing, telur kuning dan susu pekat dengan menggunakan spatula atau senduk kaytu sahaja asal bercampur semua..tak perlu pukul lama sebab nanti kukis jadi kembang
Masukkan tepung kastad dan tepung jagung terlebih dahulu.. kacau rata dengan spatula. kemudian baru masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh yang lembut dan mudah dibentuk .
Masukkan doh ke dalam alat penekan yang dipasang muncung untuk biskut dahlia.
Tekan atas dulang pembakar. Buat hingga siap dan hias dengan sepotong kecil ceri.
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 160C selama 20 - 25 minit. ... suhu ni bergntung pada jenis oven masing² ya..jadi kenali oven anda... hehe
Biarkan biskut sejuk sedikit atas dulang pembakar sebelum dialihkan ke atas jaringan.
Biar sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
ReplyDeleteJika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.
Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)
Salam.. Kak Mas, rajinnya dah wat sekut
ReplyDeletenampak kemas n canteq.. mesti sedap.. kak puasa ni balik keratong tak?