Assalamualaikum.
Mas share resepi kuah dal yang sangat sedap ...
Resepi dari Irni Maizura FB.
TQ yerk... Mas share disini pulak..
Resepi Kuah Dal
Resepi : Irni Maizura FB
BAHAN UTAMA
1 MANGKUK KACANG DAL DIRENDAM SEMALAM..KEESOKAN HARINYA DICUCI N DITOS..
REBUS KACANG DAL SEHINGGA EMPOK
BAHAN2 A
2 BIJI BAWANG BESAR
4 BIJI BAWANG PUTIH
2 SUDU UDANG KERING
BAHAN2 DIATAS HARUSLAH DIKISAR HALUS
BAHAN B
5 BIJI LADA KERING DI KERAT 4 (DICUCI DAHULU)
1-2 TANGKAI DAUN KARI
1-2 SUDU BIJI SAWI
1SUDU JINTAN HALUS
GARAM SECUKUP RASA
GULA SEDIKIT
1-2 SUDU KECIL SERBUK KUNYIT. (IKUT KEKUNINGAN PANDAILAH AGAK2 OK)
BAHAN C
SEDIKIT KACANG PANJANG..(KALAU SUKA BOLEH LETAK) DIPOTONG SDANG2
CARA MEMBUATNYA
♥TUMIS BAHAN A SEHINGGA AGAK2 GARING SEDIKIT.PADAM KAN API MASUKAN
DAUN KARI
♥MASUKAN BAHAN2 TUMISAN KEDALAM PERIUK DAL YG DIREBUS TADI.
BILA KUAH SUDAH KERING MASUKAN AIR LAGI AIR..AGAK..JGN PEKAT2 DAL TU
♥MASUKAN LADA KERING, BIJI SAWI, SERBUK KUNYIT, GARAM SECUKUP RASA, SEDIKIT
GULA, JINTAN HALUS..MASAKAN SEHINGGA KUAH DAL TU SEDAP N SEMUA
CUKUP RASA.
♥LAST SEKALI MASUKAN KACANG PANJANG, HASIL KUAH TU MESTILAH CAIR2
SEDIKIT, JGN PEKAT2 SANGAT..
1 MANGKUK KACANG DAL DIRENDAM SEMALAM..KEESOKAN HARINYA DICUCI N DITOS..
REBUS KACANG DAL SEHINGGA EMPOK
BAHAN2 A
2 BIJI BAWANG BESAR
4 BIJI BAWANG PUTIH
2 SUDU UDANG KERING
BAHAN2 DIATAS HARUSLAH DIKISAR HALUS
BAHAN B
5 BIJI LADA KERING DI KERAT 4 (DICUCI DAHULU)
1-2 TANGKAI DAUN KARI
1-2 SUDU BIJI SAWI
1SUDU JINTAN HALUS
GARAM SECUKUP RASA
GULA SEDIKIT
1-2 SUDU KECIL SERBUK KUNYIT. (IKUT KEKUNINGAN PANDAILAH AGAK2 OK)
BAHAN C
SEDIKIT KACANG PANJANG..(KALAU SUKA BOLEH LETAK) DIPOTONG SDANG2
CARA MEMBUATNYA
♥TUMIS BAHAN A SEHINGGA AGAK2 GARING SEDIKIT.PADAM KAN API MASUKAN
DAUN KARI
♥MASUKAN BAHAN2 TUMISAN KEDALAM PERIUK DAL YG DIREBUS TADI.
BILA KUAH SUDAH KERING MASUKAN AIR LAGI AIR..AGAK..JGN PEKAT2 DAL TU
♥MASUKAN LADA KERING, BIJI SAWI, SERBUK KUNYIT, GARAM SECUKUP RASA, SEDIKIT
GULA, JINTAN HALUS..MASAKAN SEHINGGA KUAH DAL TU SEDAP N SEMUA
CUKUP RASA.
♥LAST SEKALI MASUKAN KACANG PANJANG, HASIL KUAH TU MESTILAH CAIR2
SEDIKIT, JGN PEKAT2 SANGAT..
KUAH DAL TU MAKAN MESTI BERSAMA2 SAMBAL TUMIS BARU SODAP!!!
CECAH ROTI CANAI..KOMPOM ABANG SUKA..CAM KEDAI RASANYA..
aduh Mas terliur akak tengok kuah ni makan dgn roti canai pepagi esuk mmg best sangat ni..
ReplyDeleteTumpang tnya, kenapa dal yang saya masak tetap keras walaupun sudah direndam semalaman dan di rebus beberapa jam? tq..
ReplyDeleteBagusnya x pkai santan...
ReplyDeleteKacang dal yg telah direbus, dikisar separuh hancur..untuk memekatkan kuah..
owhh.. u kisar ye.. sy masak just stim dhal tu for 45min or rebus 30min pastu baru tumiskn bahan dy n masukkan dhal..
DeleteJintan halus tu yg mana? Cumin ker?
ReplyDeleteWow....nak cuba esokkkk hahaha
ReplyDeleteThanx untuk resepi kari dhal ni.... Best and simple. Suke..suke!!!
ReplyDeleteTerimakasih kerana beri tip.
ReplyDeleteTerimakasih kerana beri tip.
ReplyDeleteSalam iv tried cooking dhal wt rice cooker tai perlu rendam dgn sukatan air sprt mask nasi ..20 min day lembut. Cubalah
ReplyDelete