Search This Blog

Tuesday, March 11, 2014

Resepi Kuah Dal yang sedap ..




Assalamualaikum.
Mas share resepi kuah dal yang sangat sedap ...
Resepi dari Irni Maizura FB.
TQ yerk... Mas share disini pulak..


Resepi  Kuah Dal
Resepi : Irni Maizura FB


BAHAN UTAMA
 1 MANGKUK KACANG DAL DIRENDAM SEMALAM..KEESOKAN HARINYA DICUCI N DITOS..
 REBUS KACANG DAL SEHINGGA EMPOK

BAHAN2 A
2 BIJI BAWANG BESAR
4 BIJI BAWANG PUTIH
2 SUDU UDANG KERING
BAHAN2 DIATAS HARUSLAH DIKISAR HALUS

BAHAN B
5 BIJI LADA KERING DI KERAT 4 (DICUCI DAHULU)
1-2 TANGKAI DAUN KARI
1-2 SUDU BIJI SAWI
1SUDU JINTAN HALUS
GARAM SECUKUP RASA
GULA SEDIKIT
1-2 SUDU KECIL SERBUK KUNYIT. (IKUT KEKUNINGAN PANDAILAH AGAK2 OK)

BAHAN C
SEDIKIT KACANG PANJANG..(KALAU SUKA BOLEH LETAK) DIPOTONG SDANG2



CARA MEMBUATNYA
♥TUMIS BAHAN A SEHINGGA AGAK2 GARING SEDIKIT.PADAM KAN API MASUKAN 
DAUN KARI

♥MASUKAN BAHAN2 TUMISAN KEDALAM PERIUK DAL YG DIREBUS TADI.
BILA KUAH SUDAH KERING MASUKAN AIR LAGI AIR..AGAK..JGN PEKAT2 DAL TU

♥MASUKAN LADA KERING, BIJI SAWI, SERBUK KUNYIT, GARAM SECUKUP RASA, SEDIKIT
GULA, JINTAN HALUS..MASAKAN SEHINGGA KUAH DAL TU SEDAP N SEMUA 
CUKUP RASA.

♥LAST SEKALI MASUKAN KACANG PANJANG, HASIL KUAH TU MESTILAH CAIR2 
SEDIKIT, JGN PEKAT2 SANGAT..


 KUAH DAL TU MAKAN MESTI BERSAMA2 SAMBAL TUMIS BARU SODAP!!!
CECAH ROTI CANAI..KOMPOM ABANG SUKA..CAM KEDAI RASANYA..







10 comments:

  1. aduh Mas terliur akak tengok kuah ni makan dgn roti canai pepagi esuk mmg best sangat ni..

    ReplyDelete
  2. Tumpang tnya, kenapa dal yang saya masak tetap keras walaupun sudah direndam semalaman dan di rebus beberapa jam? tq..

    ReplyDelete
  3. Bagusnya x pkai santan...
    Kacang dal yg telah direbus, dikisar separuh hancur..untuk memekatkan kuah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. owhh.. u kisar ye.. sy masak just stim dhal tu for 45min or rebus 30min pastu baru tumiskn bahan dy n masukkan dhal..

      Delete
  4. Jintan halus tu yg mana? Cumin ker?

    ReplyDelete
  5. Thanx untuk resepi kari dhal ni.... Best and simple. Suke..suke!!!

    ReplyDelete
  6. Salam iv tried cooking dhal wt rice cooker tai perlu rendam dgn sukatan air sprt mask nasi ..20 min day lembut. Cubalah

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Komen dan Tinggalkan Jejak Anda.