Assalamualaikum.
Entry tertunggak sebenarnya. Mas buat masa bulan puasa baru2 ni..he3
Mencuba pulak Kuih Sagu resepi dari Kak As. Nampak kat dapur Izahdaut ....Bila tengok bahan2nya, lebih kurang jerk dengan resepi kuih2 sagu yang lain, cuma Kuih Sagu Resepi dari Kak As ni, ditambah sedikit tepung jagung supaya Kuih Sagu ni cantikk bila dipotong. Mas letakkan jerk dalam acuan lompang setengah adunan sebab Ain ngan Daniel suka mencedok kuih ni guna sudu...memang ada kelainan bila ditambah tepung jagung dalamnya sebab kuih sagu ni tak melekit sangat...lagi la suka budak2 tu makan sebab dia orang tak nak letak kelapa parut...kuih sagu tu tak melekat sangat kat sudu...he3...yang baki setengah adunan tu Mas masukkan dalam bekas tapaware kecil...try cedok guna scop aiskrim...Alhamdulillah, sagu tu tak melekat kat scop tu...
TQ pada tuan resepi Kak As atas perkongsian resepi kuih sagu ni dan Izahdaut yang telah sebarkan lagi resepi kuih sagu ni diblognya....
Kuih Sagu Resepi Kak As
Resepi : Kak As - Teratak NurKasih
Sumber : Izahdaut
Bahan :
2 cawan sagu - basuh dan toskan
4 cawan air
1 cawan gula
2 sudu besar tepung jagung - bancuh bersama sedikit air
Kelapa parut + sedikit garam
Cara2 :
1. Didihkan air bersama gula, masukkan pewarna.
2. Apabila mendidih masukkan sagu
3. Kacau sehingga biji sagu menjadi jernih
4. Masukkan bancuhan tepung jagung
5. Angkat, tuangkan dlm acuan yg telah digris dgn minyak
6. Jika menggunakan loyang, alas loyang terlebih dahulu dengan plastik.
7. Setelah sejuk boleh la dipotong dan digaul dengan kelapa..
Assalamualaikum Mas Sayang :D
ReplyDeleteLalalalala...Kak Lin datang sini nak skodeng Kuih Sagu yang sedap ni...
Nak hulur piring malu laaa pulak...hahahaha
Ni yang buat aku lapo kuih sagu ni. Kuih paling mudah n sodaaappp... Nak buat gakk tunguuuu
ReplyDeleteAsslmkum Mas.
ReplyDeleteSedappnyaaa. . Lama x mkn ni. :D
assalamualaikumm kak mas cayangg.. rajin masuk ke dapur, abg ngan kakak rajin jaga baby ye :)
ReplyDeletetun sgt2 suka makan kuih sagu ^^ biasa guna resepi yg kukus tu :)
mas
ReplyDeleteada petua tak nak cepatkan sagu cepat jernih dr biji2..
tak suka lah klu buat berbiji2
Kakpb suka kuih ni tp selalu fail bila buat..
ReplyDeletesalam pg minggu..
ReplyDeletekuih ni mmg senang je kan..tapi akak selalu beli je..hehe.anak dah lama minta, maknya asyik buat lain je.
Salam pkenalan,
ReplyDeletesedap nya nampak kuih sagu ni. Tapi suami & anak tak brp suka so jarang....dapat buat.
salam mas... kuih yg paling hakak suker tapi malas nak buat.. hihihihi.... leh cube resepi nih sbb ader lain sket... biler ntah..nanti tanya dania.. hihihi... bujang kecik buat apa???? nak kacau boley tak?? hihihi
ReplyDeleteSket baik tak berapa suka kuih ni. Kalau tak, harus esok gi kedai cari sagu! Ahaks...
ReplyDeleteKalau rasa nak makan kuih ni, mesti mai sini geledah dapur duniaku. tq
ReplyDeletesalam kak mas!!! alaaaaaaa.. kita dtg lambat mesti dah abissssss :-(( nak jugakkkkk!!! sedapnya!!! boring lerr nak buat kuih2 ada kelapa parut ni kecik ati betul kalau beli kelapa parut kat sini uuuwaaaaaa..... nak kelapa paruttt mcm akak ni punya!!!
ReplyDeleteSalam mas..aku da wat gak resepi ni masa bln posa ritu..tp x smpat amik pic..mng sedapp kan
ReplyDeletehmm..yummy.izinkan saye resepi nie ye kak :)
ReplyDeleteNak minta izin 4 try resepi ini..Terima Kasih
ReplyDeleteWe offer variety of cakes and biscuits mould according to the latest patterns.
ReplyDeleteAda pelbagai jenis acuan.. nozzle samperit..dan lebih 100 pattern acuan kuih kecil2.
Material: Copper/tembaga @ Aluminium... *TIDAK karat dan tahan lama...
Sila ke page @ blog kami :)
Jgn lupa klik 'Like' sekali yer.. TQ
http://cakecookiesmould.blogspot.com/
https://www.facebook.com/onlineshopzz