Assalamualaikum.
Kek lagi kan....sebenarnya dah lama ushar resepi Blueberry Cream Cheese Butter Cake ni kat dapur
Kak Yatie . Alhamdulillah, akhirnya Mas try juga....cheese cake yang simple dan sedap....memang lembut gebu kek jerk ni...dapat makan sepotong.....mesti nak sepotong lagi....
Cuma yang Mas pelik sikit...kek ni jadi keras sikit bila dimasukkan dalam freeze...mujur la yang baki tu suku jerk..he3...
Jadi Mas nak tanya ada tak kekawan lain yang dah mencuba resepi ni dan alami masalah yang sama macam Mas....
Apa pun TQ banyak2 pada Kak Yatie dan Kak Jun atas perkongsian resepi cheese kek yang sedap nie. Begitu juga dengan tuan resepi.
Blueberry Cream Cheese Butter Cake
Resepi : Cook Republic
Bahan :
1 1/2 cawan gula halus
1 sudu teh esen vanilla
150 gm buah blueberry (saya guna blueberry filling) - Mas guna jem strawberi
2 1/4 cawan tepung naik sendiri ( Mas ikut Kak Yatie guna tepung gandum+1 sudu kecil baking powder -diayak)
250gm butter
250 gm cream cheese
1/3 cawan susu segar
3 biji telur
Cara :
Panaskan oven pada 160'c. Gris dan alas loyang (saya guna loyang 8 inci)
Pukul butter, gula dan esen vanilla hingga ringan dan lembut.
Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi.
Masukkan cream cheese dan susu, pukul lagi. Masukkan tepung yg telah di ayak dan gaul sebati.
Masukkan sesenduk adunan ke dlm loyang yg di gris tadi dan ratakan.
Letakkan buah blueberry @ blueberry filling secara dot dot....sesudu sesudu.
Lapiskan adunan tadi sesenduk lagi dan ratakan. Buatlah sehingga habis.
Setelah siap, bakar selama 50 minit atau sehingga masak.
ayuhaaaa...
ReplyDeletesedapnya butter cheese cake... nani suka kalau time kek tengah bakor dlm oven tu.. masyaALLAH.. wangi nye... kan kan..
Salam,
ReplyDeleteKene bakar cara water bath ker?
sedap sedap tapikan akak takuttttt dah melebar badan ni ketepi
ReplyDeletemmg nmpk menarik kek ni...ada filling stroberi lg...pergghhhh
ReplyDeleteThanks, saya suka sangat resepi ini. great share
ReplyDeleteMas gebuz...tu...
ReplyDeletepantang kalau sebut2 cheese.. rasa terus nak dtg jer.. hihihi.. lama akk tak simpan stok cheese.. verangan jer la dulu eh..
ReplyDeleteMas..sedapnya...
ReplyDeleteni spesis kek mentega@butter cake ke lbh kpd cheesecake?
kalo butter cake mmg kalo ltk peti agak keras sktla..nak mkn kena ltk luar dulu bg sediakala sblm ngap..heeh
nampak sedap dan gebusss je Mas ni pasti akak try nnt
ReplyDeleterajinnya membaking..moist nampaknya kek ni.akak suka makan kek2 mcm ni, tp tak tahannya mulalah tumbuh jerawat kat muka..
ReplyDeleteMmm boleh la nak try nanti, klu kek2 bercis ni xsabo nak cube hehehe. Rajin mas ye, mintak ijin cnp ek trima kasih....
ReplyDeleteSalam, sedapnye Mas akak tgk....gebuuuu jer...nanti kena cuba gak nie
ReplyDeleteSalam, sedapnye Mas akak tgk....gebuuuu jer...nanti kena cuba gak nie
ReplyDelete