Assalamualaikum.
Menu semalam, Mas sekeluarga makan Bihun Sup Tulang pulak....memang sedappp.....kali ni Mas try buat Sup Tulang cara Kak Nor...hmmmmm...memang berpeluh2 makan sup tu....apa lagi bila ditambah dengan cili kicap...perhhh....maunya bertambah lagi semangkuk....cukup sedap Sup Tulang resepi Kak Nor ni.....rasa macam makan sup kat kedai pun ada....bila buat sendiri sup tulang ni....memang berbaloi2, puas jugak semalam makan sup tulang...maceh Kak Nor atas resepi sup tulang yang sedappp ni...rasanya semalam nampak Kak Wana pun menerai sup tulang resepi Kak Nor ni...bestkan kak sup tulang tu..
Bihun Sup Tulang
Resepi : Kak Nor - Secubit Garam
Sumber : MasDuniaku
Bahan:
1 kg tulang lembu (lebih sedap jika digunakan tulang rusuk)
3 biji bawang merah - dimayang halus
1 ulas bawang putih - dimayang halus
2 inci halia diketuk
1 rempah sup bunjut @ 3 sudu besar rempah sup serbuk
1 1/2 sudu besar lada hitam - ditumbuk
3 biji ubi kentang - Mas tak letak
garam dan gula secukup rasa
1 batang celery jika suka
1 kiub pati ayam
air secukupnya
bawang goreng dan daun sup
Bahan penumis :
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 btg kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
Bahan tambahan :
bihun yang telah dicelur
cili kicap - cili padi + kicap + jus limau = dikisar
Cara :
Bersihkan tulang dan masukkan kedalam periuk bersama air. Sukatan air mestilah sekali ganda lebih dari paras tulang.
Masaklah sehingga daging 1/2 empuk.
Jgn buka api terlalu kuat kerana ini akan menyebabkan daging di tulang akan menjadi keras dan liat. Sebaiknya gunakan api yg sederhana shj. Masukkan sedikit garam supaya isi daging menjadi lebih sedap.
Ceduk keluar bhg berminyak yg terdapat dipermukaan air rebusan tulang tersebut. Biarkan sehingga ia sejuk dan masukkan kedalam peti ais. Akan terdapat satu lapisan membeku dibhg atasnya dan bolehlah dibuang, manakala air rebusan yg dibahagian bawah itu dimasukkan kembali kedalam air rebusan tulang.
Kaedah ini dapat menghalang mulut @ bibir kita menjadi berminyak setelah makan sup tersebut.
Kaedah ini juga boleh digunakan jika hendak memasak gulai tulang..
Masukkan rempah sup bunjut @ rempah sup serbuk, halia dan ubi kentang. Bolehlah ditambah air jika kuah kelihatan tidak mencukupi. Masukkan juga serbuk lada hitam dan kiub pati ayam.
Dalam kuali berasingan, panaskan sedikit minyak dan tumislah bahan penumis hingga wangi dan masukkan bawang merah dan bawang putih yg telah dimayang. Goreng sehingga bawang tersebut menjadi garing dan curahkan kesemuanya kedalam periuk rebusan tulang, termasuk minyak.
Masukkan celery jika ada dan masukkan garam dan gula mengikut cita rasa masing2. Masaklah sehingga ubi kentang dan daging empuk. tulang memang tak leh empuk kan.. hehe
Hidangkan ke dalam mangkuk dan taburlah bawang goreng dan daun sup.
wah pagi2 dah tunjuk sup tulang..hehhehe...raya korban nak dekat ni...bestnya kalau dpt makan sup tulang fresh...kat surau area rumah saya ni tiap2 thn masak sup tulang..sedap tak hengat...huhuhu
ReplyDeleteAmboi!!! nasib baik kita tak tak de stok tulang, kalau tak mau balik kang buat.
ReplyDeletesedapnya mas
ReplyDeletesemalam akak nampak tulang tapi tk terambik padahal dlm hati terpikir sedapnya wat sup tulang mkn ngan bihun. ni nampak mas wat plak..hadoiii karang harus pi beli tulang tu lah :D
Assalamualaikum mas...
ReplyDeletewah terus besar mata nie tgk tau.. hehehhee.. apa x nye.. lapaaar tgk bihun sup tulang nie.. sukanya akak kalau ler dapat semangkuk bihun sup tulang yg mas buat nie... bahagianyaa....
quinnie,
ReplyDeletebetul tu quinnie..
klu balik kg masa raya haji nanti..
compom puas makan sup tulang...he3
Kak Sam,
ReplyDeletekak sam..klu tak de stok..
gi la beli tulang wat sup..
sedapp tau sup tulang resepi kak nor ni..
zarin ,
ReplyDeletehe3...tu la...
nape tak beli semlm..
gi beli jap lagi..
lepas dah masak..
kasi la mas semangkuk..
sedapp betoi mkn semlm...
kiranya berulang gak la makan dup tu..he3
Diana @ Melley Mey,
ReplyDeleteakak..meh subang..
boleh rasa sup tulang mas...he3
pergghhhh....
ReplyDeletemai semangkuk....sedap bebenor nmpk bihun sup tu...
Salam Mas slmt pg...wahh ada mee sup tulang..kegemaran abe akk ni sup tulang ...lama juga x mkn mee sup ni..nak pulak kena dgn sambal cili kecap...betul kata Q raya haji nak dekat ada tulang nnt leh le buat..
ReplyDeletewaaaaaaaaaa..bestnyerr
ReplyDeleteaku dah lama tak beli tulang.. terasa2 lak nk makan tulang... tak perasan lak nak mencari kat giant kemarin.. tak pe simpan dulu resepi ni. insyaAllah lenkali kalaua da tulang leh try resepi ni. tq tq
weh nak semangkuk.. aku lom bf lagi nih..cepattt
Mas
ReplyDeletebihun sup tulang memang sedappp...tambah sambal kicap!! wuuiii tak terhingga menjilat mangkok!
Mimiey.. (^-^),
ReplyDeletemangkuk jerk boleh mimiey..he3
dah abiss la cayang..
meh sarapan nasi goreng ngan kak mas..
Sheila Shafeareen ,
ReplyDeletefamily mas memang minat kak sup tulang..he3
tak sabo la tunggu raya haji..
tu yg buat dulu..
next time makan masa raya haji lak..he3
izahdaut ,
ReplyDeletekau memang jah...
he3..tak pe..kau simpan dulu yerk resepi tu..
harus dicuba nanti tau..
memang best bangat sup tulang resepi akak comei ni..
mabeless
Yat Maria,
ReplyDeletebetul tu kak yat..
mesti hirup kuah sampai kering..he3
datang hirup sup...mee sikit dahle..
ReplyDeletemas.. sampai hati mu.. takkan utk akak tak simpan semangkuk mi sup tulang tu.. jah.. meh la majuk jah.. akak lap air mata dgn tudung jah ek.. hu hu :)
ReplyDeleteala dahlah peberet sup tulang ni, hujung minggu ni harus ke pasar carik tulang
ReplyDeletesalam mas....amboiii menyelerakan betul la....letak cili kicap byk2 mau berasap tinga nih...fuhhh..ujan2 ni mkn gini sedapppp...
ReplyDeleteAdeiii Mas.. sedappp gilosss! Mai semangkuk dua.. antar JB eikkk ;-)
ReplyDeleteSalam...Sedapnya..Sue pun suke masakan-masakan bersup ni...
ReplyDeleteahhhh...sedapnyer hirup panas2 ni mas...
ReplyDeletesalam kak mas,
ReplyDeletekebetulan umi pun kongsikan mee sup tulang..kita tukar2 nak?
salam mas
ReplyDeleteakak pun buat sup tulang gak mas,tulang campur ekoq sekali..sedappppp..menu kita serupa laaa tapi akak tak post kan resepi lagi..nak kena bagi laluan kat laksa dulu..kihkih
Anna Qawina ,
ReplyDeleteanna..air sejuk ada la..
nak hirup ke..he3
dah abiss la anna..
K.Nor,
ReplyDeleteakak..terlampau asyik makan sup tu..
lupa lak ajak akak..he3
jngn majuk yerk..tu ijah datang pujuk ngan kek lapis cheese persona..he3
Tina Othman,
ReplyDeletehe3..selamat mencuba yerk..
sedapp tau..
Ezadlieza,
ReplyDeletesemlm masa mas mkn kebetulan hujan turun....
perhh..lagi syiokkk...he3
Oh Oeya,
ReplyDeleteanto mangkuk jerk boleh..
sup dah abiss la..he3
Sue @ Nenie,
ReplyDeletemas pun..bestkan hirup kuah..
asyikkk
Ida,Japan,
ReplyDeletekak ida...srupppppppp
sedappp..he3
umi's cup cake ,
ReplyDeletebolehhhhhh...
kasi mee sup tulang ummi dulu..
anymz,
ReplyDeleteperh..tulang ngan ekor...
sedappppppp lagi tu..
nak ekor.....nak ekor..
tulang dah puas makan..he3
macam sup utara ye mas..akak mmg suka bihun sup mcm gini..letak sambal kicap pedas2 mmg menyengat selera..selalu buat sup ni ms raya haji..masa tu kan byk tulang tembu...raya ni kena buat nih!
ReplyDeletemas! sedapnya tgk bihun sup tu...lambatla terbang sini sure dah abis..huhu blk la....hehe
ReplyDelete